Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Κατάσταση πανικού στην Τουρκία από τις βόμβες Ζαράμπ!

Κατάσταση πανικού στην Τουρκία από τις βόμβες Ζαράμπ!

Οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης εις βάρος ενός πρώην αξιωματικού της αμερικανικής Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) για δεσμούς με το περσινό αποτυχημένο πραξικόπημα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Hurriyet.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης ζητεί τη σύλληψη του Γκρέιαμ Φούλερ, πρώην αντιπροέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Πληροφοριών (NIC) και αξιωματικού της CIA στην Τουρκία, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι βοήθησε να σχεδιαστεί η απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ανέφερε η εφημερίδα.

Οι εισαγγελείς έχουν επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψης του Χένρι Μπάρκεϊ, ενός εξέχοντα τούρκου ακαδημαϊκού με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι ενεπλάκη στον σχεδιασμό του πραξικοπήματος.

Το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Ούτε ο Φούλερ ούτε ο Μπάρκεϊ ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχολιασμό.

Αν επιβεβαιωθούν, τα εντάλματα σύλληψης θα αυξήσουν την ένταξη στις σχέσεις της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι ήδη τεταμένες για μια σειρά θεμάτων.

Η Hurriyet γράφει πως οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι ο Φούλερ έφυγε από την Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

Σημειώνει πως είναι η πρώτη φορά που οι τουρκικές αρχές κατάφεραν να επιβεβαιώσουν πού βρισκόταν ο Φούλερ πριν και μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, κατά το οποίο στασιαστές στρατιώτες κατέλαβαν άρματα μάχης και ελικόπτερα στην προσπάθεια να εκδιώξουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον μουσουλμάνο κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, και τους υποστηρικτές του ότι οργάνωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος κατά την οποία περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο Γκιουλέν, πρώην σύμμαχος του Ερντογάν, έχει καταδικάσει το πραξικόπημα και αρνείται κάθε ανάμιξη.

Τώρα θα κατασχέσουν τη περιουσία του Ζαράμπ

Οι τουρκικές αρχές θα κατασχέσουν τα περιουσιακά στοιχεία του Τουρκοϊρανού εμπόρου χρυσού που καταθέτει ως μάρτυρας-κλειδί στη δίκη για την παραβίαση του αμερικανικού εμπάργκο σε βάρος του Ιράν, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε νωρίτερα ότι ελπίζει πως ο Ρεζά Ζαράμπ θα αντιληφθεί ότι ήταν λάθος του να συνεργαστεί με τις εισαγγελικές αρχές στις ΗΠΑ. Επανέλαβε επίσης την άποψη της Άγκυρας ότι η δίκη που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη με βασικό κατηγορούμενο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της κρατικής τουρκικής τράπεζας Halkbank έχει ως στόχο να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία και την οικονομία της.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία του Ζαράμπ και των συνεργατών των, στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται σε βάρος του.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης