Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Διεθνή ΤΟΥΡΚΙΑ
24/11/2015 | 23:32 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Κατάρριψη SU-24: Που το πάει ο Ερντογάν, τι θα κάνει ο Πούτιν και τι γίνεται με το Αιγαίο

Κατάρριψη SU-24: Που το πάει ο Ερντογάν, τι θα κάνει ο Πούτιν και τι γίνεται με το Αιγαίο

Κάθε απόφαση στη ζωή έχει συνέπειες. Και γι΄ αυτό ο καθένας πρέπει να υπολογίζει ποιο το κόστος και ποιο το κέρδος. Αυτό είναι εξαιρετικά αυτονόητο αν η απόφαση μπορεί να καθορίσει την τύχη ενός κράτους. Οι Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου πήραν την απόφαση να δώσουν εντολή για κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού προφανώς έχοντας βάλει στη ζυγαριά τα υπέρ και τα κατά. Η εν δυνάμει “περιφερειακή δύναμη” αποφάσισε να τα βάλει με την “επανακάμπτουσα υπερδύναμη”!

Η κατάσταση είναι κάτι περισσότερο από κρίσιμη και επικίνδυνη. Και όλα θα κριθούν από τον τρόπο που η Ρωσία θα επιλέξει να απαντήσει στην Τουρκία του Ερντογάν. Ο Πούτιν την χαρακτήρισε “συνεργό τρομοκρατών”! Πολύ βαριά κουβέντα που δεν μπορεί να ειπώθηκε τυχαία. Πολύ πιο εύκολα και “απενεχοποιημένα” , “χτυπάς” συνεργούς τρομοκρατών από ένα κράτος. Έστω κι αν είναι μέλος του NATO.Το οποίο αποδεικνύεται πιο επικίνδυνο ακόμη και από τον Ερντογάν. Το ανακοινωθέν -δήλωση του γγ του NATO είναι μνημείο ανευθυνότητας!

Τι δήλωσε ο Στόλντεμπεργκ;

«Είμαστε αλληλέγγυοι με την Τουρκία και υποστηρίζουμε την εδαφική της ακεραιότητα. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει άμεση επικοινωνία μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Άγκυρα και Μόσχα έχουν ήδη έρθει σε επαφή.
Η κατάσταση είναι σοβαρή και θα πρέπει να αποκλιμακωθεί η ένταση. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να αποτραπεί η επανάληψη ενός τέτοιου περιστατικού.
Ο κοινός εχθρός είναι το ISIL και η Ρωσία θα πρέπει να έχει αυτό ως οδηγό».

Πλήρης νομιμοποίηση της παρανομίας δηλαδή ,αφού είναι πασιφανές ότι παραβίαση από ρωσικό μαχητικό δεν υπήρξε κι ας λέει ότι θέλει το NATO!

Μπορεί να απαντήσει με μέσα στρατιωτικά η Ρωσία; Ο δρόμος για να φθάσουμε σ΄ αυτό το σημείο είναι μακρύς και δύσκολος. Όπως δύσκολη είναι και η απόφαση . Η κοινή λογική λέει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μπορεί να εμφανιστεί “αδύναμος” σε τόσο μεγάλη πρόκληση. Δεν μπορεί μια χώρα όπως η Τουρκία,να καταρρίπτει τόσο “αβασάνιστα” αεροσκάφη της Ρωσίας.

Από την άλλη η Ρωσία έχει ήδη δυο μέτωπα ανοιχτά, σε Ουκρανία και Συρία και η οικονομία της δέχεται ισχυρότατες πιέσεις από τις συνεχιζόμενες κυρώσεις. Να ανοίξει ένα ακόμη με την Τουρκία -με την οποία κάνει και δουλειές- δεν είναι ότι πιο εύκολο.

Έχει “ποντάρει” η Τουρκία στην “προστασία” του NATO, ακόμη και στην ενεργοποίηση του άρθρου 5 για την περίπτωση που ο Πούτιν αποφάσισει να απαντήσει με στρατιωτικά μέσα στην πρόκληση; Τα … “πονταρίσματα” έχουν πάντα περιθώρια ρίσκου. Και στην συγκεκριμένη συγκυρία, το ρίσκο που έχουν αναλάβει Ερντογάν και Νταβούτογλου για την ίδια τους τη χώρα είναι τεράστιο.

Που πραγματικά “ποντάρει” η Τουρκία; Να πιέσει το NATO να εμπλακεί πιο ενεργά στην κρίση της Συρίας; Να “χαλάσει” τη διαφαινόμενη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με τη Γαλλία; Όλα αυτά την βολεύουν. Κι όλα τα επιδιώκει. Καθοδηγούμενη και προστατευομενη. Μην ξεχνάμε. Την ώρα που τα τουρκικά F-16 κατέρριπταν το ρωσικό SU-24,το…Κολλέγιο Επιτρόπων της ΕΕ αποδέσμευσε τρία δις ευρώ για την Τουρκία! Επειδή “φιλοξενεί” πρόσφυγες!

Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι ετοιμάζονται να υποδεχτούν στις Βρυξέλλες τον Ερντογάν σε μια προσπάθεια “αναθέρμανσης” των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Και η γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ κάνει απαράδεκτες -για να μην πούμε κατάπτυστες- δηλώσεις υπέρ των τουρκικών θέσεων για το Αιγαίο! Με το γνωστό κολπο της …συνεργασίας για τους πρόσφυγες η Μέρκελ μας περνά για ηλίθιους όταν δηλώνει πως δεν καταλαβαίνει γιατί σε μια…στενή υδάτινη λωρίδα όπως η ίδια βλέπει το Αιγαίο, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε για να “νικήσουμε” τους παράνομους διακινητές!

Ο σουλτάνος Ερντογάν “παίζει” το παιχνίδι του ,παίρνοντας τα ρίσκα του κι ελπίζοντας ότι τελικά θα είναι αυτός που θα καταφέρει να επιβάλλει τα ¨θέλω” του στην περιοχή.

Μένει να δούμε τι έχει να πει και ο Πούτιν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης