Υποστηριξε το militaire

Καμμένος: “Αυτά συμφωνήθηκαν με το ΝΑΤΟ για τις περιπολίες στο Αιγαίο”-Τι γίνεται με το Καστελόριζο

Militaire News

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος ενημέρωσε τους στρατιωτικούς συντάκτες για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο ΝΑΤΟ,σ΄ ότι έχει να κάνει με τις περιπολίες στο Αιγαίο. Η δική του οπτική γωνία βλέπει μόνο θετικά στα όσα συμφωνήθηκαν και καμία αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων .

Υποστηρίζει ότι ακόμη και το Καστελόριζο συμπεριλαμβάνεται στους τομείς που θα επιτηρούν τα πλοία του ΝΑΤΟ. Στα οποία η Ελλάδα έχει προσφέρει όλα τα νησιωτικά λιμάνια για ανεφοδιασμούς . Για ευνόητους λόγους η παραχώρηση λιμένων στα Δωδεκάνησα δεν είναι τυχαία. Τυχόν ελλιμενισμός νατοϊκού πλοίου σ΄ αυτή τη περιοχή ακυρώνει τους έτσι κι αλλιώς παράλογους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί αποστρατικοποιημένων νησιών.

Ωστόσο οι πληροφορίες που θέλουν το ΝΑΤΟ να έχει εξαιρέσει το Καστελόριζο από τις περιοχές που τα νατοϊκά πλοία θα περιπολούν επιτηρώντας επιμένουν. Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες αλλά και από την Τουρκία, η Συμμαχία έκανε δεκτή την τουρκική θέση που θέλει το Καστελόριζο να είναι εκτός “του συμπλέγματος του Αιγαίου”. Παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ έχει συμπεριλάβει τη νήσο Μεγίστη ,μαζί με τη Σύμη και τη Λέρο ως σημείο εισόδου μεταναστών και προσφύγων , φαίνεται ότι απέφυγε να το συμπεριλάβει στο σχεδιασμό του για να ικανοποιήσει τη Τουρκία.

Κατά τ΄ άλλα ο Πάνος Καμμένος επανέλαβε ότι:

•Το ΝΑΤΟ μέσω των πολεμικών του πλοίων θα επιτηρεί τις κινήσεις των δουλεμπορικών και θα ενημερώνει ελληνικές και τουρκικές αρχές αλλά και τη Frontex για να επεμβαίνουν.

•Σε περίπτωση ναυαγίου νατοϊκά πλοία θα κάνουν έρευνα και διάσωση. Όσοι μετανάστες και πρόσφυγες διασώζονται θα μεταφέρονται στην Τουρκία,μέσω σκαφών της Froxntex.

•Η συμφωνία προβλέπει περιπολίες ελληνικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα και τουρκικών στα τουρκικά.

• Ο Καμμένος δεν δέχτηκε καν να απαντήσει σε ερώτηση που είχε να κάνει με το ενδεχόμενο οι Τούρκοι να επιχειρήσουν να εμπλακούν σε αποστολές σε περιοχές που οι ίδιοι θεωρούν γκρίζες ζώνες. “Δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες για την Ελλάδα”,είπε.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης