Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Κίτρινα Ίμια”! Οι κινέζοι παίζουν με τα νεύρα της Ιαπωνίας στη θάλασσα της Ανατολικής Κίνας

Περίπου 230 αλιευτικά και έξι σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής, μεταξύ των οποίων και τρία τα οποία κατά τα φαινόμενα έφεραν όπλα, εντοπίστηκαν στα ανοιχτά μιας συστάδας νησιών που διεκδικείται τόσο από την Ιαπωνία όσο και από την Κίνα, στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα το Τόκιο.

Οι δύο χώρες έχουν έρθει κατ’ επανάληψη σε αντιπαράθεση για τα ακατοίκητα νησάκια που στα ιαπωνικά αποκαλούνται Σενκάκου και στα κινεζικά Ντιαογιού. Τα νησιά αυτά έχουν ενσωματωθεί στην Ιαπωνία από το 1895, όμως η Κίνα τα διεκδικεί υποστηρίζοντας ότι της ανήκουν. Είναι πάντως σπάνιο να εντοπίζονται τόσα πολλά κινεζικά αλιευτικά σκάφη στη ζώνη αυτή.

Αφού εντόπισαν τα σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής κοντά στα νησάκια, γύρω στις 8.05 σήμερα τοπική ώρα (02.05 ώρα Ελλάδας), η ιαπωνική Υπηρεσία Ασιατικών και Θαλάσσιων Υποθέσεων διαμαρτυρήθηκε έντονα στην πρεσβεία της Κίνας στο Τόκιο. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ζήτησε την άμεση αποχώρηση όλων των πλοίων και ζήτησε “να μην μπουν ποτέ ξανά στα ιαπωνικά χωρικά ύδατα”.

“Η Ιαπωνία δεν μπορεί να καμία περίπτωση να αποδεχτεί τη δραστηριότητα των επίσημων (κινεζικών) σκαφών στα ανοιχτά των νησιών Σενκάκου, κάτι που υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσει την κατάσταση και την ένταση στη ζώνη αυτή”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Χθες, ο πρεσβευτής της Κίνας στο Τόκιο είχε κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία για την παραβίαση των ιαπωνικών χωρικών υδάτων από κινεζικά πλοία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης