Υποστηριξε το militaire
Άμυνα
19/10/2017 | 23:37
Militaire News

“Κάτι θα πρέπει να αλλάξει στα οικονομικά των στρατιωτικών” παραδέχτηκε ο ΑΝΥΕΘΑ Δ.Βίτσας

“Υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα οποία τα έχουμε κερδίσει όχι γιατί κάποιος πήγε και υπέγραψε μια συνθήκη, και αυτό είναι κάτι που διαφοροποιεί την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά προηγήθηκε ο αγώνας, προηγήθηκε το αίμα, προηγήθηκε η μεγάλη προσπάθεια χιλιάδων ανθρώπων και ως επακόλουθο ήρθε η συνθήκη και αυτό πρέπει να το μετράμε”.

 

Την επισήμανση αυτή εκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στους σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών στα Τρίκαλα.

 

Αναφερόμενος στη γενικότερη κατάσταση, ο κ.Βίτσας εκτίμησε ότι “είμαστε σε ένα μεταίχμιο περνάμε από την κρίση στη μη κρίση. Καλούμαστε να ξαναχτίσουμε με σιγουριά και να πατάμε με σιγουριά. Το βασικό ζήτημα είναι μια σταθερότητα και πάνω σε αυτή να χτίσουμε. Το 2017 είναι η πρώτη χρονιά που θα σημειωθούν δείκτες οικονομικής ανάπτυξης. Το επόμενο ζήτημα είναι τι θα κάνουμε αυτή την ανάπτυξη, δηλαδή πόσο δίκαια θα τη μοιράσουμε.

Θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση, και την ξεπερνάμε. Έχει σημασία πως θα διαχειριστούμε αυτό το ξεπέρασμα της κρίσης. Έχει σημασία πως οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συμβάλουν για να γίνει αυτό, να υπάρχει ασφάλεια στη χώρα. Αυτό έχει να κάνει με δύο πράγματα: το ένα είναι τα σύνορά μας και το άλλο οι διεθνείς μας συμμαχίες”.

 

Αναφερόμενος στα οικονομικά στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, σημείωσε: Οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια από 33-50% των εισοδημάτων τους και θα πρέπει να αρχίσει αυτό να αλλάζει.

Το 2009 ο προϋπολογισμός τους ΥΠΕΘΑ ήταν 6 δισ. ευρώ, από αυτά 2 δισ. ήταν για τα εξοπλιστικά προγράμματα, περίπου 1 δισ. τα λειτουργικά και 3 δισ. οι αμοιβές. Το 2017 ο προϋπολογισμός έχει γίνει 3 δισ., εκ των οποίων 500 εκατ. θα είναι τα εξοπλιστικά, 500 εκατ. τα λειτουργικά και 2 δισ. -αυτό έχει ξεκινήσει από το 2015- οι αμοιβές.

Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται να αναπτύξουμε ένα νέο μοντέλο των Ενόπλων Δυνάμεων, πιο σύγχρονες, πιο ισχυρές και πιο ευέλικτες, δηλαδή δεν πηγαίνουμε μόνο στους εξοπλισμούς αλλά το κύριο βάρος πηγαίνει στη μόρφωση και την εκπαίδευση.

Θέλουμε την ειρήνη αλλά συγχρόνως πρέπει να προετοιμαζόμαστε, υπό όρους και συνθήκες, που απευχόμαστε να μας τύχουν αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι, όταν θα μας τύχουν” επισήμανε.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας εγκαινίασε το βρεφονηπιακό σταθμο Φρουράς Τρικάλων και παρακολούθησε τον φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου, μεταξύ της εθνικής ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας και του ΑΟ Τρίκαλων, που διεξήχθη για τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου του δήμου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης