Υποστηριξε το militaire

Διχάζει το Ισραήλ η εκτέλεση Παλαιστινίου από 19χρονο στρατιώτη

Militaire News

Ο ισραηλινός στρατιώτης που κατηγορείται ότι δολοφόνησε πυροβολώντας στο κεφάλι έναν Παλαιστίνιο δράστη επίθεσης με μαχαίρι, ενώ αυτός βρισκόταν πεσμένος, ήδη σοβαρά τραυματισμένος από σφαίρες στο έδαφος, οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον στρατοδικείου, ενώ δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του και να ζητήσουν την απελευθέρωση του, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το στρατοδικείο συνεδρίασε στην στρατιωτική βάση Μπαρ Λεβ, κοντά στο Κιριάτ Μαλαχί, στο δυτικό Ισραήλ, κι αποφάσισε την παράταση της κράτησης του 19χρονου στρατιώτη ως την Πέμπτη, 31η Μαρτίου, καθώς η υπόθεση προκαλεί εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης και πάθη στην ισραηλινή κοινή γνώμη.

Ο στρατιωτικός εισαγγελέας είχε ζητήσει η κράτηση του στρατιώτη να παραταθεί ως την 7η Απριλίου.

Η έρευνα σε βάρος του στρατιώτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, έδειξε πως είναι «βάσιμη η υποψία πως ο στρατιώτης πυροβόλησε από πρόθεση και χωρίς να υπάρχει καμία ανάγκη» το θύμα, επιχειρηματολόγησε ο εκπρόσωπος της στρατιωτικός εισαγγελίας, ο αντισυνταγματάρχης Αντοράμ Ρίγκλερ.

Έξω από το στρατοδικείο, την ίδια ώρα, δεκάδες υποστηρικτές του στρατιώτη απαιτούσαν να αφεθεί ελεύθερος.

Ο 19χρονος στρατιώτης, που είναι γνωστό πως έχει διπλή, γαλλική και ισραηλινή, υπηκοότητα, αλλά το όνομα και η φωτογραφία του δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, κατηγορείται ότι σκότωσε, πυροβολώντας στο κεφάλι έναν Παλαιστίνιο, που βρισκόταν πεσμένος, αιμόφυρτος στο έδαφος, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε με μαχαίρι μαζί με έναν άλλο Παλαιστίνιο ενάντια σε ισραηλινούς στρατιώτες την Πέμπτη 24η Μαρτίου στην είσοδο του εβραϊκού οικισμού Τελ Ρουμέιντα, στη Χεβρόνα της νότιας Δυτικής Όχθης, μια από τις περιοχές όπου καταγράφονται συχνά εντάσεις μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων.

Ο Παλαιστίνιος, που είχε ήδη τραυματιστεί από σφαίρες, δεν έμοιαζε να θέτει τον παραμικρό κίνδυνο για τους στρατιώτες και τους τραυματιοφορείς.

Οι νεκροί δράστες ήταν οι 21χρονοι Ραμζί αλ Κασράουι και Αμπντέλ Φάταχ Αλ Σαρίφ, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Η υπεράσπιση του στρατιώτη τόνισε πως οι Παλαιστίνοι θα μπορούσαν να έχουν ζωστεί με εκρηκτικά.

Η οικογένεια του στρατιώτη ανέφερε πως ο ίδιος φοβόταν ότι ο Παλαιστίνιος ενδεχομένως να πυροδοτούσε βόμβα. Οι υποστηρικτές του ξεκίνησαν την συλλογή υπογραφών μέσω Διαδικτύου, ζητώντας να τιμηθεί για ανδρεία.

Ένα βίντεο στο οποίο καταγράφεται το περιστατικό, το οποίο μαγνητοσκόπησε ένας ακτιβιστής οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εμφανίζει τους άλλους στρατιώτες να μην ανησυχούν ιδιαίτερα και να στέκονται πολύ κοντά στον τραυματισμένο Παλαιστίνιο, πριν αυτός δεχτεί μια σφαίρα στο κεφάλι από τον κατηγορούμενο στρατιώτη.

Σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, ο στρατιώτης έφτασε στο σημείο, ενώ άλλοι στρατιώτες είχαν διαπιστώσει ότι ο Παλαιστίνιος δεν αποτελεί πλέον απειλή και δήλωσε δύο φορές στους συναδέρφους του ότι «αξίζει να πεθάνει».

Ο στρατιώτης συνελήφθη την ίδια μέρα από τον ισραηλινό στρατό.

Η υπόθεση προκαλεί αντεγκλήσεις στο Ισραήλ, μεταξύ εκείνων που επισημαίνουν ότι ο στρατός είναι υποχρεωμένος να δρα τηρώντας κάποιους ηθικούς κανόνες, και αυτών που υπερασπίζονται τον στρατιώτη επικαλούμενοι τις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις Παλαιστινίων τους τελευταίους μήνες.

Η υπόθεση προκάλεσε επίσης εντάσεις στους κόλπους της δεξιάς κυβέρνησης συμμαχίας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο στρατός, ο Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν καταδίκασαν αμέσως την ενέργεια του στρατιώτη. Ο Γιαλόν δεσμεύθηκε ότι θα επιδειχθεί «η μεγαλύτερη αυστηρότητα». Όμως ο υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, επικεφαλής του εθνικιστικού και θρησκευτικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, που υπερασπίζεται τον εποικισμό και συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, επιτέθηκε στους Νετανιάχου και Γιαλόν, χαρακτηρίζοντας πρόωρες τις δηλώσεις τους για την υπόθεση, ενώ τάχθηκε εναντίον της απαγγελίας της κατηγορίας του φόνου σε βάρος του στρατιώτη.

«Δηλώνω εδώ ότι αυτός ο στρατιώτης δεν είναι δολοφόνος και ότι η δίωξή του για δολοφονία θα αποτελούσε πλήρη απώλεια του ελέγχου», υποστήριξε ο Μπένετ μιλώντας στο Ραδιόφωνο του Ισραήλ. Την ίδια άποψη εξέφεραν και άλλοι υπουργοί, ανάμεσα τους και μέλη του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου.

«Κάποιος μπέρδεψε τους καλούς με τους κακούς… Η πρόθεσή μου είναι να διασφαλίσω ότι ο στρατιώτης θα έχει μια δίκαιη δίκη και όχι μια δίκη παρωδία», πρόσθεσε ο Μπένετ.

Το επεισόδιο «δεν αντιπροσωπεύει τις αξίες του ισραηλινού στρατού» είχε δηλώσει την Πέμπτη ο Νετανιάχου, αλλά την Κυριακή εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός, δηλώνοντας ενώπιον των υπουργών του, σε σχόλια που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση: «Οι στρατιώτες μας, τα παιδιά μας, δρουν με βάση υψηλές ηθικές αξίες, καθώς πολεμούν γενναία αιμοδιψείς δολοφόνους σε δύσκολες επιχειρησιακές συνθήκες». Ο Νετανιάχου πρόσθεσε πως «είμαι βέβαιος πως σε κάθε περίπτωση, όπως και σε αυτό το περιστατικό, η έρευνα θα λάβει υπόψη όλες τις συνθήκες».

Όπως τονίζει ο ιστότοπος Al-Monitor, στην σελίδα του στο Facebook ο 19χρονος στρατιώτης, από την ισραηλινή πόλη Ράμλε, είχε στενές επαφές με ακροδεξιούς κύκλους. Σε άλλο βίντεο, δύο μέρες μετά το περιστατικό, ο στρατιώτης εμφανίζεται να ανταλλάσσει χειραψία με τον ακροδεξιό Μπαρούχ Μαρζέλ, που ζει στην Χεβρώνα. Η χειραψία έγινε μερικά λεπτά μετά αφότου ο στρατιώτης είχε πυροβολήσει τον Παλαιστίνιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 2 την 27η Μαρτίου, το 57% κρίνει ότι ο στρατιώτης δεν θα έπρεπε καν να έχει συλληφθεί. Μόλις το 5% θεωρεί ότι διέπραξε δολοφονία.

Το περιστατικό προστέθηκε στις σχεδόν καθημερινές επιθέσεις με μαχαίρια, με αυτοκίνητα και όπλα καθώς και στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστίνιους διαδηλωτές από την 1η Οκτωβρίου στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, στις οποίες έχουν σκοτωθεί 200 Παλαιστίνιοι, 28 Ισραηλινοί, δύο Αμερικανοί, ένας Ερυθραίος και ένας Σουδανός, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης