Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
20/09/2017 | 11:55
Φ. Καρβουνοπούλου

ΙΣΠΑΝΙΑ: Αντιδράσεις και από στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης

ΙΣΠΑΝΙΑ: Αντιδράσεις και από στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του καταλανικού κόμματος En Comú Podem στο ισπανικό Κοινοβούλιο Τσαβιέρ Ντομενέκ δήλωσε πως η παράταξή του θα συμμετέχει σε κινητοποιήσεις εναντίον των «επιθέσεων» της κεντρικής κυβέρνησης, μέσω της Εθνοφυλακής, στην Καταλωνία και κατηγόρησε τη Μαδρίτη πως παραβιάζει το συνταγματικό πλαίσιο με τις μεθοδεύσεις της κατά του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου.

Ο ίδιος τόνισε πως μετά την αποχώρηση των βουλευτών των κομμάτων της καταλανικής κυβέρνησης PdeCAT και ERC από το Κοινοβούλιο της Μαδρίτης—όπου σήμερα πραγματοποιείτο ο κυβερνητικός έλεγχος, τη στιγμή που η Εθνοφυλακή εισήρχετο σε κτήρια της Τζενεραλιτάτ—ο Ντομενέκ δήλωσε πως οι βουλευτές της παράταξής του θα διαβουλευθούν για να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψουν στη Βαρκελώνη, διότι τούτες τις στιγμές πιστεύουν πως οι Καταλανοί θα πρέπει να είναι «ενωμένοι» και να κινητοποιηθούν.

Παράλληλα, ο σύμβουλος (υπουργός) Καταλανικής Επικράτειας Τζουσέπ Ρουλλ κατήγγειλε την «κατάσταση πολιορκίας και απροκάλυπτης καταστολής», μετά την είσοδο της Εθνοφυλακής σε έδρες της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη και τη σύλληψη 12 ατόμων, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων στελεχών της Τζενεραλιτάτ.

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ότι εφαρμόζει «ντε φάκτο» και «από την πίσω πόρτα» το Άρθρο 155 του Συντάγματος (για την αφαίρεση της αυτονομίας από μία περιοχή), διότι επεμβαίνει σε μία αυτόνομη κοινότητα. Πράξεις σαν κι αυτές βρίσκονται πλέον «στο πεδίο της πολιτικής παρανομίας», που φθάνουν έως «τη σύλληψη των αντιπάλων» της κυβέρνησης, ενώ αποτελούν «κόκκινες γραμμές» που οι Καταλανοί δεν πρέπει να αφήσουν να παραβιασθούν.

Στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ρουλλ τονίζει πως πλέον «η ψήφος την 1η Οκτωβρίου είναι πλέον ένα ζήτημα αξιοπρέπειας, δημοκρατικής αξιοπρέπειας. Οι κάλπες θα στηθούν».

Στον αντίστοιχο λογαριασμό της, η σύμβουλος Εργασίας Ντολόρς Μπάσας επιβεβαίωσε πως η Εθνοφυλακή εισέβαλε και στη δική της έδρα και τονίζει «βιώνουμε μία κατάσταση πολιορκίας, επονείδιστη, θα ψηφίσουμε».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης