Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Διεθνή
02/04/2016 | 09:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

“Η Μέση Ανατολή θα είναι πιο σταθερή χωρίς πυρηνικά στο Ιράν” λέει καθηγητής του Ουέστ Πόιντ

Η περιοχή της Μέσης Ανατολής θα είναι πιο σταθερή, εάν το Ιράν δεν θα έχει πυρηνική βόμβα, εκτίμησε ο καθηγητής της στρατιωτικής ακαδημίας Ουέστ Πόιντ των ΗΠΑ, Σκοτ Σίλβερστόουν, στο πλαίσιο διάλεξης του, με θέμα την πυρηνική πολιτική των ΗΠΑ στη Μ. Ανατολή, που διοργανώθηκε στο Εργαστήριο Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

 Ο Αμερικανός καθηγητής διευκρίνισε ότι οι απόψεις που εκφράζει είναι προσωπικές και ανέλυσε όλες τις παραμέτρους που εξηγούν την αμερικανική πολιτική για τα πυρηνικά στη Μ. Ανατολή. Έκανε μια ιστορική αναδρομή στο πώς λειτούργησε η πολιτική ασφάλειας και η επίκληση απειλής χρήσης πυρηνικής βίας κατά τα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, απέναντι στην ΕΣΣΔ, (και μάλιστα σε κρίσιμες στιγμές όπως η κρίση της Κούβας), στην ανάπτυξη των πυρηνικών και σε άλλες χώρες (Κίνα, Ινδία, κτλ), πώς λειτουργεί σήμερα με τη Β. Κορέα που διαθέτει πυρηνικά όπλα, καθώς και σε ενέργειες, που δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ως προς το στόχο, που ήταν και είναι πάντα η σταθερή αποτροπή της «αβεβαιότητας» ως προς την πιθανότητα πυρηνικής απειλής.

Ο «προληπτικός πόλεμος» ως μέσο προς την κατεύθυνση αυτή – σημείωσε ο ομιλητής – εκτός του ότι για το διεθνές δίκαιο δεν είναι αποδεκτός, στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν είχε και το αναμενόμενο αποτέλεσμα και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις έστειλε διφορούμενα μηνύματα, όπως η επίθεση του Ισραήλ στο Ιράκ για το πρόγραμμα επεξεργασίας πλουτωνίου «Osirak» στις 7 Ιουνίου 1981: Η επίθεση ήταν επιτυχημένη στρατιωτικά, αλλά έδωσε παράλληλα την ευκαιρία στον Σαντάμ Χουσείν να διαμαρτυρηθεί στα Ηνωμένα Έθνη και τελικά ίσως και να τον είχε πείσει ότι είχε ανάγκη τη βόμβα, αν και τελικά αυτό δεν έγινε, καθώς ακολούθησε ο πόλεμος του Κόλπου.

 Σε κάθε περίπτωση, κατά τον κ. Σίλβερστόουν, η απειλή αποτροπής πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να πείθει την άλλη πλευρά να διαπραγματευτεί, αλλά επίσης και να σταθμίζεται κάθε φορά η κατάσταση, ώστε να αποφεύγονται επικίνδυνες εξελίξεις. Επίσης, θα πρέπει και να καταβάλλεται προσπάθεια να κατευναστούν οι φόβοι συμμάχων, που πιθανώς να ανησυχούν για την πιθανότητα ανάπτυξης τέτοιων όπλων από γειτονική τους χώρα. Υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, η πρόσφατη συμφωνία με το Ιράν ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση:«Οι Ρεμπουμπλικάνοι ήταν ενάντιοι και επικριτικοί στον πρόεδρο Ομπάμα, γιατί υποστήριζαν πως η συμφωνία δε θα λειτουργήσει, αλλά η Χ. Κλίντον έκανε μια ομιλία υποστηρίζοντας τη συμφωνία, με τρόπο που να περνάει το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι ισχυρές αρκετά για να την εγγυηθούν» ανέφερε.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις των διεθνολόγων Ηλία Κουσκουβέλη και Σπύρου Λίτσα, καθώς και ερωτήσεις από φοιτητές του ΠΑΜΑΚ. Σε ερώτηση για τον ISIS, ο κ. Σίλβερστοουν απάντησε ότι οι όποιες κινήσεις αντιμετώπισής του πρέπει να είναι καλά μελετημένες και προσεκτικές.

 Η συζήτηση διοργανώθηκε με αφορμή την επικείμενη συνάντηση στην Ουάσιγκτον, 50 αντιπροσωπειών χωρών διαφορετικών σε μέγεθος και στόχους, (ανάμεσά τους οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Τουρκία), οι οποίες συναντιούνται αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν για τη πυρηνική ασφάλεια και τον ISIS.

Ο Σκοτ Σίλβερστόουν είναι συγγραφέας των βιβλίων «Preventive War and American Democracy» (Routledge Press, 2007) και «Divided Union: The Politics of War in the Early American Republic» (Cornell University Press, 2004).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης