Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
06/07/2017 | 21:30 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

ΙΡΑΚ: Σφοδρές μάχες στη Μοσούλη, χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί

ΙΡΑΚ: Σφοδρές μάχες στη Μοσούλη, χιλιάδες άμαχοι έχουν παγιδευτεί

Οι ιρακινές δυνάμεις με τη συνδρομή των ΗΠΑ επιχειρούν σήμερα να εκδιώξουν τους τελευταίους τζιχαντιστές που έχουν οχυρωθεί στην παλιά πόλη της Μοσούλης, όπου 20.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι μεταξύ των διασταυρούμενων πυρών και βρίσκονται σε «μεγάλο κίνδυνο».

Οκτώ μήνες και πλέον μετά την έναρξη των επιχειρήσεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ, οι στρατιωτικές και πολιτικές αρχές της χώρας διαβεβαιώνουν ότι η «νίκη» επί του Ισλαμικού Κράτους είναι κοντά. Στην τελευταία συνοικία που ελέγχει στην παλιά πόλη της Μοσούλης, το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει να προβάλλει σθεναρή αντίσταση κυρίως μέσω των επιθέσεων που εξαπολύουν βομβιστές-καμικάζι, μεταξύ τους και γυναίκες, εναντίον των ιρακινών δυνάμεων. Παρά το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες άμαχοι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, «ενδέχεται να παραμένουν έως και 15.000 πολίτες, ίσως και 20.000, στους τελευταίους θύλακες της παλιάς πόλης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίζε Γκράντε, η συντονίστρια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Οι άμαχοι βρίσκονται «σε μεγάλο κίνδυνο, έχουν παγιδευτεί μεταξύ των βομβαρδισμών και των ανταλλαγών πυρών. Οι τζιχαντιστές τους στοχοθετούν εάν επιχειρήσουν να φύγουν» σύμφωνα με την ίδια. «Και οι συνθήκες διαβίωσης είναι τρομακτικές» τόνισε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σε διάστημα άνω των 8 μηνών, περίπου 915.000 κάτοικοι διέφυγαν από τη Μοσούλη, εκ των οποίων οι 700.000 παραμένουν εκτοπισμένοι, συμπλήρωσε η Γκράντε. Αυτός ο αριθμός «ξεπερνά το χειρότερο σενάριό μας». Η Λίζε Γκράντε μίλησε για τεράστιες καταστροφές στο δυτικό τμήμα του τελευταίου μεγαλύτερου αστικού προπυργίου του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. «Υπάρχουν 44 συνοικίες, έξι έχουν καταστραφεί πλήρως, 22 μερικώς και 16 έχουν υποστεί μικρής έκτασης ζημιές» περιέγραψε. Τα ιρακινά στρατεύματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απόσταση «80 έως 100 μέτρων» από τον ποταμό Τίγρη. Σε αυτήν την περιοχή έχουν εγκλωβιστεί οι τελευταίοι τζιχαντιστές που αναγκάστηκαν σε οπισθοχώρηση, περιέγραψε ο ταγματάρχης του ιρακινού στρατού Αμπντελγκανί αλ Ασάντι. Η ανακατάληψη της Μοσούλης θα αποτελέσει τη σημαντικότερη νίκη στο Ιράκ εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μετά την έναρξη των επιχειρήσεων αντεπίθεσης που είχαν ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των εδαφών που τελούν υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Την ίδια ώρα, στη γειτονική Συρία, Άραβες και Κούρδοι Σύροι μαχητές, τους οποίους επίσης στηρίζει η Ουάσιγκτον, προσπαθούν να κάμψουν την αντίσταση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Ράκα, το κυριότερο προπύργιό της στην χώρα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης