Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
25/09/2017 | 13:44
Φ. Καρβουνοπούλου

Ιράν: Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το κλείσιμο των αεροπορικών και χερσαίων συνόρων

Ιράν: Το ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το κλείσιμο των αεροπορικών και χερσαίων συνόρων

Το Ιράν έκλεισε τα σύνορά του με τον ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Με αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης, κλείσαμε τα χερσαία και αεροπορικά σύνορά μας» με το ιρακινό Κουρδιστάν, δήλωσε ο Μπαχράμ Γκασεμί. Χαρακτήρισε «έκνομο και παράνομο το δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία, που διοργάνωσε η αυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν παρά την αντίθεση της Βαγδάτης και γειτονικών χωρών.

Χθες το Ιράν ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των ιρανικών πτήσεων προς τα αεροδρόμια του Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγια καθώς και όλων των πτήσεων που αναχωρούν από το ιρακινό Κουρδιστάν και διέρχονται από το Ιράν.

«Το Ιράν είναι προσηλωμένο στην εδαφική ακεραιότητα, την εθνική κυριαρχία και τη δημοκρατική ανέλιξη του Ιράκ και κάθε ενέργεια αντίθετη με τις αρχές αυτές (…) μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε όλους, ιδιαίτερα στους Κούρδους», δήλωσε ακόμη ο Γκασεμί.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες βράδυ με τον ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ-Αμπάντι, ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί προσέφερε εκ νέου την υποστήριξή του στη Βαγδάτη.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν υποστηρίζει πλήρως την κεντρική ιρακινή κυβέρνηση», δήλωσε ο Ροχανί υπογραμμίζοντας την αντίθεση της Τεχεράνης σε κάθε ενέργεια που είναι αντίθετη με την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης