Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Θρίλερ με ανάπτυξη πυραύλων από την Κίνα προκαλεί αντιδράσεις

Θρίλερ με ανάπτυξη πυραύλων από την Κίνα προκαλεί αντιδράσεις

Οι δημοσιογραφικές αναφορές σύμφωνα με τις οποίες, η Κίνα έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη εξελιγμένου πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος, σ΄ ένα από τα αμφισβητούμενα νησιά που ελέγχει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, είναι δημιουργήματα συγκεκριμένων δυτικών μέσων ενημέρωσης, δήλωσε σήμερα ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών.

Ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι ήλπιζε ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης θα επιδείκνυαν μεγαλύτερη προσοχή στους φάρους, που η Κίνα χτίζει στην περιοχή. Η Ταϊβάν, αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν στο Ρόιτερς, αλλά και σε άλλα πρακτορεία ειδήσεων ότι η Κίνα έχει εγκαταστήσει πυραυλικό πυραυλικό σύστημα, στην αναφερόμενη περιοχή.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, η υπουργός των Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, η οποία επισκέπτεται την Κίνα, συνέστησε “αυτοσυγκράτηση” και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους, προσθέτοντας ότι η Αυστραλία δεν παίρνει το μέρος κανενός, στις διεκδικήσεις στη Νότια Κινεζική Θάλασσα.

Η Κίνα διεκδικεί το μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, που αποτελεί παγκόσμιο φυσικό δίαυλο ετήσιας εμπορικής διακίνησης, οικονομικού ύψους 5 τρισ δολαρίων, ενώ έχει κατασκευάσει διαδρόμους προσγείωσης και άλλες υποδομές σε τεχνητά νησιά, προκειμένου να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της.

Κάθε ανάπτυξη πυραύλων εντός της κινεζικής επικράτειας θα ήταν νόμιμη, απάντησε σήμερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας. Η απάνταση αυτή, δόθηκε σε ερώτηση για τις σημερινές δημοσιογραφικές αναφορές σχετικά με την ανάπτυξη από την Κίνα, προηγμένου τεχνολογικά πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος, σ’ ένα από τα αμφιλεγόμενα νησιά που ελέγχει το Πεκίνο, στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χονγκ Λέι δήλωσε ότι δε γνωρίζει λεπτομέρειες για την υπόθεση, τονίζοντας ότι όποιες υποδομές κατασκευάστηκαν αφορούν στην εθνική άμυνα της Κίνας και όχι στη στρατικοποίηση της περιοχής.

Ο Κινέζος υπουργός των Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε νωρίτερα σήμερα δηλώσει ότι οι αναφορές για την ανάπτυξη πυραυλικού συστήματος σε αμφισβητούμενο νησί της Νότιας Σηνικής Θάλασσας, είναι δημιουργήματα “συγκεκριμένων δυτικών μέσων ενημέρωσης.” Αξιωματούχοι από την Ταϊβάν και τις ΗΠΑ είχαν προηγούμενα δηλώσει στο Ρόιτερς και σε άλλα πρακτορεία ειδήσεων ότι η Κίνα έχει αναπτύξει αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα, σε ένα από τα νησιά.

Αντίδραση ΗΠΑ

Η ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων στα νησιά Παρασέλ της Νότιας Σινικής Θάλασσας έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευση της Κίνας να μη στρατικοποιηθεί η περιοχή, δήλωσε σήμερα ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, διοικητής της Στρατιωτικής Διοίκησης Ειρηνικού, των ΗΠΑ.

Ο Χάρις τόνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε “να στρατικοποιήσει τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, κατά τρόπο, που ο Πρόεδρος Ξι δηλώνει ότι δε θα έπραττε.”

“Θα μπορούσε να είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη στρατικοποίησης,” δήλωσε ο Χάρις στη διάρκεια ενημέρωσης στο Τόκιο, όπου και είχε κύκλο συναντήσεων με Ιάπωνες αμυντικούς αξιωματούχους.

Η Κίνα έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη ενός εξελιγμένου συστήματος εδάφους-αέρος σε ένα από τα νησιά που ελέγχει στη Νότια Σινική Θάλασσα, υποστηρίζουν οι Ταϊβάν και οι ΗΠΑ, εξέλιξη που προκαλεί κλίμα έντασης και ανησυχίας στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης