Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
20/06/2017 | 00:31
Militaire News

Η φιλοσοφία του Τζούντο τροφή για το πνεύμα

Η φιλοσοφία του Τζούντο τροφή για το πνεύμα

 

Οι επιστημονικές μέθοδοι που εφαρμόζουμε στο προπονητικό σύστημα Τζούντο της ομάδας των Ενόπλων Δυνάμεων και σωμάτων Ασφαλείας, επιτρέπουν στον ασκούμενο να συνεχίσει το Τζούντο μέχρι προχωρημένης ηλικίας, διατηρώντας ταυτόχρονα και την αποτελεσματικότητά του ως μέθοδο αυτοάμυνας αν παραστεί ανάγκη. Και αυτό αποδεικνύεται από τα γεγονότα.

Ο Τζίγκορο Κάνο ήταν ο πρώτος που μίλησε ανοιχτά για μία μορφή πάλης η οποία θα πρέπει να λειτουργεί βάσει της συνεργασίας και της υποχωρητικότητας και όχι βάσει της σύγκρουσης.

Για ένα άθλημα που, αν και μαχητικό, θα φέρει κοντά τους ανθρώπους αντί να τους χωρίζει. Η κληρονομιά που άφησε παραμένει σήμερα, 120 χρόνια μετά, ζωντανή και συναρπαστική για ανθρώπους κάθε ηλικίας, φύλου, φυλής και εθνότητας.

Στα κλιμάκια της ομάδας τζούντο των ΕΔ-ΣΑ που λειτουργούν τον τελευταίο χρόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -μετά απο πρωτοβουλία του προπονητή της Εθνικής Ομάδας Τζούντο των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, και του τεχνικού διευθυντή του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου Σπύρο Ρήγο -, πρωταρχικό ρόλο παίζει η συμμετοχή και η εξάσκηση.

Στόχος μας είναι, να δυναμώνουν ψυχικά αλλά και σωματικά οι αθλητές μέσα από το άθλημα του τζούντο, καθώς στους καιρούς που ζούμε, η ικανότητα να ξεπερνάς τις δυσκολίες, ν΄ αντέχεις και να έχεις υπομονή, είναι πραγματικά πολύτιμη.

Οι αρχές του Τζούντο, συνοψίζονται σε δύο μότο: τη σωστή χρήση της ενέργειας και την ευημερία. Αυτές οι αρχές τέθηκαν από τον ιδρυτή του αθλήματος του Τζούντο, τον Jigorō Kanō Sensei, κι εφαρμόζονται στην εξάσκηση του Τζούντο, στο Dojo αλλά και στην καθημερινή ζωή του Τζουντόκα. Οι Ιάπωνες, ακολουθώντας αυτές τις δύο αρχές, έχουν πετύχει υψηλότατο επίπεδο παιδείας και πολιτισμού (Ιαπωνικό μοντέλο).

Σπύρος Ρήγος: Η φιλοσοφία του Judo δυναμώνει το πνεύμα

Ο Σπύρος Ρήγος, είναι ένας από τους λίγους στη Δύση και ο μοναδικός Έλληνας που κατέχει έξι ΝΤΑΝ Τζούντο, γεγονός το οποίο για όσους δεν γνωρίζουν σημαίνει, πως κατέχει «Διδακτορικό» από το ινστιτούτο Kodokan Judo Institute της Ιαπωνίας.

Μερικές από τις διακρίσεις του σε κάνουν να αναρωτιέσαι πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος όταν κάνει αυτό που αγαπάει πραγματικά: Παγκόσμιος πρωταθλητής Masters το 2009, 15 φορές πρωταθλητής Ελλάδος, δεύτερος Βαλκανιονίκης ανδρών το 1986, προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ενόπλων Δυνάμεων και αρχιπροπονητής των εθνικών ομάδων το διάστημα 1998-2000.

«Έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στην Ιαπωνία και έχοντας συνεχώς επαφή με τη χώρα, έχει επηρρεαστεί πολύ ο τρόπος που σκέφτομαι και η φιλοσοφία μου στο Τζούντο είναι πολύ κοντά στο ιαπωνικό μοντέλο, το οποίο είναι και το ιδανικό», μας αφηγείται.

Το Τζούντο είναι ένα σύστημα φυσικής αγωγής βασισμένο στις αρχές των πελεμικών τεχνών της Ιαπωνίας. Ο τελικός στόχος της εξάσκησης στο τζούντο είναι η τελειοποίηση του χαρακτήρα. ( Τζίγκορο Κάνο).

Δημοσίευμα της εφημερίδας Τόκυο Σιμπούν αποτύπωσε μία όψη της αγωνιστικής και προπονητικής του φιλοσοφίας: « Η ψυχή του Τζούντο τώρα βγαίνει προς τα έξω. Δεν είναι τόσο σημαντικό η νίκη ή η ήττα» . Πρόσφατα το Ινστιτούτο Kodokan του απένειμε έπαινο για τη δέκατη συμμετοχή του στους αγώνες για υψηλά νταν.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω τον τεχνικό διευθυντή του τμήματος judo του Εθνικού Γ Σ Σπύρο Ρήγο, τον προπονητή και δάσκαλο Τζούντο του ΑΣ Αρης Θεσσαλονίκης Νίκο Μαλιαρόπουλο, τους Ένστολους των ΕΔ-ΣΑ, τους φοιτητές και καθηγητές του ΑΠΘ για τη συνεργασία και την εθελοντική στήριξη της ομάδας τζούντο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης