Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη Θητεία
31/01/2017 | 09:45 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Η υπόθεση των 7 με τον αλβανικό αετό και ο κίνδυνος να το “παίξουν” και “ήρωες”

Η υπόθεση των 7 με τον αλβανικό αετό και ο κίνδυνος να το

Ένας βετεράνος του στρατιωτικού ρεπορτάζ, δημοσιογράφος και συγγραφέας γράφει τη άποψή του για την υπόθεση των επτά νεοσύλλεκτων που φωτογραφήθηκαν σχηματίζοντας τον αλβανικό αετό. Ο Σεραφείμ Μηχιώτης μ΄ ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Star Κεντρικής Ελλάδας επισημαίνει τον κίνδυνο να μετατραπούν σε “ήρωες” οι επτά.

Το άρθρο του Σεραφείμ Μηχιώτη:

Ο χειρισμός, από πλευράς ΥΠΕΘΑ, σε σχέση με το θέ(α)μα των 7 νεοσυλλέκτων, Αλβανικής καταγωγής, που σχημάτισαν, με τους αντίχειρές τους, το σήμα του αετού, διαπιστευτηρίου του Αλβανικού αλυτρωτισμού, στο επισκεπτήριο στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου, για να αποτελέσει εν συνεχεία το στιγμιότυπό τους must στα κοινωνικά δίκτυα, ως να επρόκειτο για κατόρθωμα(!), θα είχε περιορισμένη αναφορά, εάν δεν τροφοδοτούσε την τελευταία η επιδίωξη …ένδοξης συνέχειας.

Τόσο σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, όσο και αντίστοιχης στρατιωτικής, επιβεβαιώθηκε ότι η σπουδή αποτελεί προσφιλή πρακτική όταν πρόκειται να προβληθεί προς τα έξω η δημόσια εικόνων “στιβαρών ταγών” των δημοσίων πραγμάτων που δεν χαρίζουν κάστανα σε κανέναν και για κανένα λόγο, δίχως χρονοτριβή. Αλλά από εδώ αρχίζει και το πρόβλημα, δηλαδή οι συνέπειες τέτοιων επιλογών, για τις οποίες ουδείς πρέπει να επαίρεται.

Αντιγράφεται η σχετική ανακοίνωση, πηγών του ΓΕΣ: «O Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα της ΕΔΕ που διενεργήθηκε αναφορικά με την εμφάνιση φωτογραφίας σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες, που εμφανίζει Στρατιώτες να σχηματίζουν με τα χέρια τους χαρακτηριστική απεικόνιση της Αλβανικής σημαίας, επέβαλλε σε αυτούς πειθαρχικές ποινές, εξαντλώντας την πειθαρχική του δικαιοδοσία. Η απόφαση αυτή του Αρχηγού ΓΕΣ, έχει ήδη υποβληθεί στο ΓΕΕΘΑ και στο ΥΠΕΘΑ, όπου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος αποφάσισε να επαυξήσει τις ανωτέρω ποινές, στο ανώτατο όριο της πειθαρχικής του δικαιοδοσίας. Η πλήρης διερεύνηση της υποθέσεως συνεχίζεται».

Αυτό σημαίνει, ότι, πριν ακόμη κλείσει ο κύκλος της πλήρους διερεύνησης του θέματος, ό άρτι αναλαβών καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΣ έσπευσε να καταλήξει στον καταλογισμό της μέγιστης δυνατής πειθαρχικής ποινής που έχει δικαιοδοσία, αυτής των 50 ημερών φυλάκισης, δηλαδή αντίστοιχης πρόσθετης θητείας. Oυδόλως εμέτρησε ότι οι 7 νεοσύλλεκτοι, δεν έχουν δώσει ακόμη τον προβλεπόμενο στρατιωτικό όρκο, συνεπώς δεν δεσμεύονται τύποις με όσα αυτός ο όρκος κελεύει. Είναι ακόμη «πολίτες», de facto και όχι de jure Οπλίτες του ΣΞ. Eπίσης η «αρχή της επιείκειας», γνωστή στους ασχολούμενους με τα νομικά, ουδόλως ελήφθη υπ’όψη από την ιεραρχία του ΣΞ., για τους 7 νεοσυλλέκτους, ηλικίας από 25-32 ετών.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι το «σύστημα ΥΠΕΘΑ» ελειτούργησε με…ρυθμούς Καμμένου, του ΑΝΕΛάρχη-ΥΕΘΑ ο οποίος μάλλον δεν ενδιαφέρεται τόσο για την τήρηση της ουσίας των προβλεπομένων διαδικασιών στις ΕΔ, όσο κυρίως να ικανοποιήσει τις μικροκομματικές επιδιώξεις του Κόμματος του, ώστε να εμφανισθεί ως σημαιοφόρος κατά του Αλβανικού εθνικισμού-αλυτρωτισμού, στα πρόσωπα των 7 νεοσυλλέκτων, των οποίων είχε…προεξαγγείλει την επιβολή της μεγίστης των ποινών στο επίπεδο του, ως ΥΕΘΑ. Δηλαδή 60 ημέρες φυλάκισης, από τις οποίες τις 50 «προσέφερε» ο Α/ΓΕΣ, ώστε να διασκεδασθεί η αυστηρότητα που ο ΥΕΘΑ είχε προδιαγράψει.

Δύο προβλήματα προκύπτουν από το χειρισμό του όλου θέματος, καθ’ όλα υπαρκτού και πλήρως ερευνητέου από κάθε άποψη, από κάθε αρμόδια και συναρμόδια υπηρεσία εντός και εκτός ΕΔ. Διότι το θέμα άπτεται προσεκτικών χειρισμών, που έχουν να κάνουν τελικώς με τη διεθνή θέση της χώρας και την αποφυγή δημιουργίας πρόσθετων προβλημάτων, συνεπεία χειρισμών της δικής μας πλευράς, καίτοι αποτελούμε αποδέκτη επιθετικών ή αλυτρωτικών βλέψεων όμορων ή γειτονικών μας χωρών, θύμα και ποτέ θύτη.

Κατά πρώτον, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, στο επίπεδο του ΥΕΘΑ, έσπευσε να ποινικοποιήσει το προκύψαν θέμα, σε πειθαρχικό επίπεδο, δίχως να περιμένει την ολοκλήρωση της διαταχθείσης από το ΓΕΣ διοικητικής εξέτασης, με σκοπό την διερεύνηση της τέλεσης ή μη αξιόποινων, ποινικώς ελεγκτέων πράξεων, σε επόμενη φάση. Φαίνεται ότι η διοικητική εξέταση έτρεξε ταχέως στην κατεύθυνση που επεθύμει σφόδρα ο ΥΕΘΑ, ώστε να ακολουθήσουν η ΕΔΕ, η ολοκλήρωση του κύκλου σχολιασμού του σχετικού πορίσματος και τελικώς οι «εξηντάρες» ποινές για παραδειγματισμό.

Αλήθεια, όμως, σε όλη αυτή διαδικασία, πώς πρέπει να ερμηνευθούν η σιωπή του ΑΝΥΕΘΑ εκ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΣΥΡΙΖΑ γενικώς, όπως και των προσκείμενων ΜΜΕ; Πολλώ μάλλον, όταν οι πάσης φύσεως «-ισμοί» έχουν αποτελέσει το μοχλό διακρίσεων στις ΕΔ στο όνομα της εθνικοφροσύνης, με θύματα τους «χαρακτηρισμένους» Αριστερούς που απεκλείοντο συλλήβδην ακόμη και από Δόκιμοι Αξιωματικούς, βεβαίως δε και από μόνιμα στελέχη των ΕΔ( Αξιωματικοί και Μόνιμοι Υπαξιωματικοί), με βάση «ραβασάκια» των Α2 ακόμη και μέχρι το 1982; Τόσο εύκολη λήθη από την Αριστερά, από πολιτικές διχασμού και μισαλλοδοξίας, οι οποίες δεν επαναλαμβάνονται μεν σήμερα, αλλά μπορούν να αποτελέσουν πηγή επικλήσεων και πολέμου εντυπώσεων.

Η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ δείχνει να μην αντιλαμβάνεται το μέγεθος προβλημάτων που μπορεί να τροφοδοτήσει η ίδια με επιθετική ρητορική, σε αντίθεση με το ΥΠΕΞ το οποίο, ως ουσιαστικώς συναρμόδιο, εννοεί να μην στέργει σε τέτοιες «επιθετικές» επιλογές, οι οποίες δεν προάγουν τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα της χώρας.

Εν πάση περιπτώσει, καθ’ο μέτρο η ηγεσία του ΥΠΕΘΑ θεωρούσε το συμβάν με τους 7 νεοσυλλέκτους ως «μείζον θέμα» είχε άλλους τρόπους να τούς αντιμετωπίσει, περισσότερο σιωπηρούς και κυρίως αποτελεσματικούς. Διότι, όπως αλλάζει η σύνθεση της Ελληνικής κοινωνίας, με την απόδοση ιθαγενείας σε μη γηγενείς, αναλόγως θα αλλάζει και η σύνθεση της «βάσης» του Ελληνικού Στρατού, άρα απαιτείται αντιμετώπιση με προοπτική, σύννομη βεβαίως με τον στρατιωτικό όρκο που καλούνται να δώσουν όσοι κατατάσσονται να υπηρετήσουν τη θητεία τους, ανεξαρτήτως καταγωγής, ως ΄Ελληνες πολίτες.

Με το να επιβάλει ο ΥΕΘΑ την μεγίστη των πειθαρχικών ποινών στους 7 νεοσυλλέκτους, Αλβανικής καταγωγής, και μάλιστα με νομικό σκεπτικό δεκτικό ενστάσεων όπως εγράφη στον Τύπο, τούς ανέδειξε σε οιονεί «ήρωες» σε κάποιους, που θα μπορούσε να επιδιώξουν να εγείρουν θέμα και να δημιουργήσουν πρόβλημα στη χώρα. Και ακόμη ο δι’ αυτού του τρόπου «στιγματισμός» θα μπορούσε να τούς παραδώσει βορά σε οποιοδήποτε «ανησυχούντα πατριώτη» στη διάρκεια της θητείας τους, που, όπως φαίνεται τελικώς θα υπηρετήσουν. Πρόβλημα!

Όλα αυτά θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί εκ των προτέρων, αλλά λόγοι υπέρμετρου πατριωτισμού και κομματικού ενθουσιασμού στο φιλοθεάμον ακροατήριο δεν το επέτρεψαν στο κ. Καμμένο. Κανένας «μακαρθισμός» δεν νοείται στις ΕΔ, εν έτει 2017. Κι αν δεν το αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο ΥΕΘΑ, ας τού το πεί ο ΣΥΡΙΖΑ και τελικώς ο Πρωθυπουργός που τού ανέθεσε το κορυφαίο χαρτοφυλάκιο της εθνικής άμυνας. Όλα (πρέπει να) έχουν ένα όριο, μετά το οποίο εμφιλοχωρούν ανεπιθύμητες συνέπειες…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης