Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη Πρώτη Γραμμή ΤΟΥΡΚΙΑ
09/02/2017 | 10:13 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Η τουρκική οικονομία καταρρέει και ο Ερντογάν αρχίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας!

Η τουρκική οικονομία καταρρέει και ο Ερντογάν αρχίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας!

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Βούλιαξε η τουρκική οικονομία και η εξωτερική πολιτική. Η κυβέρνηση στην αρχή πίστεψε ότι μπορεί να αποσπάσει εδάφη από το Ιράκ και τη Συρία. Ταυτίστηκαν με την υπερδύναμη και νόμισαν ότι είναι ισότιμη με τις ΗΠΑ.  Για να επιβιώσει η Τουρκία χρειάζεται οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό . Αγνόησαν αυτό τον παράγοντα και πίστεψαν ότι μπορεί να παίξουν ηγετικό ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Ρωσία γιατί χρειάζονται φτερούγες για να προστατευτούν. Ο Πούτιν πήρε δίπλα του τον Ερντογάν για να στριμώξει τους τζιχαντιστές στα βόρεια της Συρίας.

Η κυβέρνηση χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια της. Δεν πρόβαλε την παραμικρή αντίρρηση για τις αποφάσεις που έλαβαν στην Αστάνα για τη Συρία, οι οποίες παραβιάζουν τις κόκκινες γραμμές της Άγκυρας.  Δέχθηκε το Σύνταγμα που έφτιαξαν για τους Κούρδους της Συρίας. Ταυτόχρονα ο Τράμπ έδωσε τεθωρακισμένα στους Κούρδους, τα οποία όπως αποδείχθηκε κατασκευάζονται στην Τουρκία!

Σε λίγο θα αναγκαστεί να αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Συρία και να δεχθεί την αυτονομία των Κούρδων.

Φαίνεται πως και το Ταμείο της χώρας είναι άδειο. Αλλιώς δεν εξηγείται η σύσταση του Varlik Fonu (Ταμείο Περιουσίας) που  έφτιαξαν στις 19/8/2016 εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το επίμαχο Ταμείο θα μπορεί να εκποιεί τη δημόσια περιουσία χωρίς να υπόκειται σε κανέναν έλεγχο. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που θα ελέγχει τις δραστηριότητες του Ταμείου.

Συνήθως οι χώρες δημιουργούν τέτοια Ταμεία για να διαθέσουν πλεονάζοντα χρήματα που έχουν συσσωρεύσει. Στην Τουρκία μεταφέρθηκαν μέσα σε μια νύχτα όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, Τράπεζες, φυσικές πηγές, ιστορικά μνημεία, στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, η Telekom,Tupras, Petkim, Ασφαλιστικές εταιρίες και 135.000 ακίνητα του δημοσίου.  Το Ταμείο θα μετατραπεί σε ένα είδος Χρηματιστηρίου που θα εκποιεί δημόσιο πλούτο.

Η κυβέρνηση δανείστηκε 3δις λίρες από το Ταμείο Ενίσχυσης της Αμυντικής Βιομηχανίας για 3 μήνες.  Φιλοδοξεί να πουλήσει δημόσια περιουσία εντός τριών μηνών για να επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε.

Το νέο Ταμείο θα διοικείται από πέντε άτομα, δυο αποτυχημένους συγγραφείς και τρεις αυλοκόλακες που λιβανίζουν τον Πρόεδρο. Οι άνθρωποι αυτοί θα κάνουν ότι θέλουν χωρίς να ελέγχονται και να λογοδοτούν σε κανέναν, ακόμα και για το μισθό που θα εισπράττουν.

Ο ένας και μοναδικός ηγέτης θα μπορεί να ξεπουλά ότι θέλει χωρίς τον έλεγχο της Βουλής, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και  του Θησαυροφυλακίου.

Ο τρόπος λειτουργίας χαρακτηρίζεται από μερίδα του Τύπου λεηλασία της δημόσιας περιουσίας. 

Η κατάσταση φαίνεται μη αναστρέψιμη. Η αντίστροφη μέτρηση για τη βασιλεία του σουλτάνου άρχισε. Η περίοδος αυτή μοιάζει με τις τελευταίες μέρες της Τσιλέρ στην εξουσία. Και αυτή έμπλεξε με τα Ιμια και ανετράπη. Η ιστορία πιθανότατα θα επαναληφθεί.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης