Υποστηριξε το militaire
Militaire News

“Η Τουρκία πρέπει να φύγει τώρα από το ΝΑΤΟ”! Σύμβουλος αμερικανού προέδρου το ζητά!

Αν κάποιος,όσο σημαντικός κι αν ήταν πρότεινε,πριν μερικούς μήνες την αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ή την εθελούσια έξοδό της θα χαρακτηριζόταν μάλλον ακραίος κι επιπόλαιος.Ωστόσο η στροφή του Ερντογάν στον ολοκληρωτισμό κυρίως μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου έχει δώσει πολλά λογικά επιχειρήματα για να υποστηριχθούν τέτοιες απόψεις.Ο σύμβουλος του Ronald Reagan,ο Doug Bandow υπογράφει ένα άρθρο χαστούκι για τον Ερντογάν! Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Cato και στο Newsweek.Ζητά την έξοδο της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ! Και εξηγεί τους λόγους:

Από τον Doug Bandow*

Η σύντομη δημοκρατική περίοδος της Τουρκίας τελειώνει. Η άνοδος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης (ΑΚΡ) το 2002 σηματοδότησε την κατάρρευση της στρατιωτικοποιημένης κοσμικής δημοκρατίας που δημιουργήθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Το πρόσφατο αποτυχημένο πραξικόπημα “σκότωσε” αποτελεσματικά την “ημι-ελεύθερη” δημοκρατία που αντικαταστάθηκε σύντομα κεμαλισμού.

Το ΝΑΤΟ είναι ένας αναχρονισμός και η ένταξη της Άγκυρας ακόμα περισσότερο. Σήμερα, η Τουρκία υπονομεύει τις ΗΠΑ και την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Καθώς η Άγκυρα κινείται προς ένα αυταρχικό μονοκομματικό κράτος, ένα διαζύγιο θα ήταν το καλύτερο για όλες τις πλευρές.

Ο Ερντογάν ξεκίνησε ως ο αναμορφωτής της Τουρκίας αλλά πέρασαν δεκαετίες από τότε.

Υποστηριζόταν από τους φιλελεύθερους που ήλπιζαν για μια πιο δημοκρατική και ανοικτή κοινωνία. Οι Ευρωπαίοι είδαν τον Ερντογάν ως τον άνθρωπο που θα οδηγούσε την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και ήταν έτσι, τουλάχιστον μέχρι το ΑΚΡ κέρδισε  τη τρίτη συνεχόμενη εκλογή του το 2010. Στη συνέχεια άρχισε να κινείται αδιαμφισβήτητα προς μια αυταρχική κατεύθυνση.

Η διαφθορά εξαπλώθηκε, αλλά η αστυνομία και οι εισαγγελείς οι οποίοι ζήτησαν εξηγήσεις αντικαταστάθηκαν. Αξιωματικοί του στρατού και άλλοι καταδικάστηκαν με βάση κατασκευασμένα στοιχεία. Η Δημοσιογραφία έγινε ένα επικίνδυνο επάγγελμα, με  εταιρίες μέσων ενημέρωσης να κλείνουν από την κυβέρνηση.

Χιλιάδες που  επέκριναν τον πρόεδρο διώχθηκαν.

Ο Ερντογάν εγκατέλειψε την κατάπαυση του πυρός που είχε διαπραγματευθεί με το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, κερδίζοντας ψήφους από εθνικιστές.Η Άγκυρα προσπάθησε να σύρει την αμερικανική διπλωματία  στη σύγκρουση εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και  την ίδια ώρα φιλοξενούσε  τον ISIS.

Το περασμένο φθινόπωρο, η κυβέρνησή του απείλησε να εξαπλώσει τη σύγκρουση με την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους για την σύντομη  παραβίαση τουρκικού  εναέριου χώρο.

Ο Ερντογάν εντείνει τις εγχώριες πολιτικές  καταστολής μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, που αντιμετωπίστηκε όπως το γεγονός της πυρκαγιάς  στο Ράιχσταγκ  από τους Ναζί.Ως μια δικαιολογία για να ξεκινήσει μια καταστολή σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Μεγάλη Εκκαθάριση προφανώς είχε προετοιμαστεί καλά εκ των προτέρων. Το καθεστώς συνέλαβε ή απέλυσε δεκάδες χιλιάδες κρατικών και ιδιωτικών  υπαλλήλων. Το καθεστώς έκλεισε ιδρύματα, σχολεία, ομάδες εργασίας, πανεπιστήμια, εφημερίδες.

Καθώς η Τουρκία βυθίζεται όλο και περισσότερο στην καταστολή και τις συγκρούσεις,η αξία της στο ΝΑΤΟ μειώνεται. Το 1952  η  ένταξη της Άγκυρας ήταν  μια ανάγκη του Ψυχρού Πολέμου. Η Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει πλέον και δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η Μόσχα σχεδιάζει να οργανώσει  ένα blitzkrieg (κεραυνοβόλο πόλεμο) μέσω των Βαλκανίων, πόσο μάλλον στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Η βάναυση  συμπεριφορά της Ρωσίας στη Γεωργία και την Ουκρανία είναι ουσιαστικά αμυντικές τακτικές απέναντι στην  επέκταση του ΝΑΤΟ.Δεν υπάρχει νέα ρωσική απειλή για να χρειαζόμαστε την Τουρκία για την καταπολέμηση της.

Το πρωταρχικό στρατιωτικό όφελος για την Ουάσιγκτον από την Τουρκία είναι η πρόσβαση στην Αεροπορική Βάση Ιντσιρλίκ, η οποία δεν είναι στην πραγματικότητα εξαρτόμενη από την Άγκυρα  αλλά είναι μέρος του ΝΑΤΟ. Επιπλέον, η συνεργασία της κυβέρνησης Ερντογάν δεν είναι εγγυημένη ακόμη και σήμερα.

Όπως έχω επισημάνει στο Forbes, «η Τουρκία πιθανότατα δεν θα πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στη Συμμαχία σήμερα. Έχει εμπλακεί σε πολλαπλές συγκρούσεις σε μεγάλο βαθμό με δική της  απόφαση. Η εξαιρετικά βίαιη στρατιωτική εκστρατεία στη δεκαετία του 1980 και του 1990 κατά της μεγάλης κουρδικής μειονότητας θα μπορούσε να προκαλέσει  δυτική επέμβαση αν ο ένοχος δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ. Τώρα η σύγκρουση επανέρχεται εκ νέου. “

Επιπλέον, στις αρχές του εμφυλίου πολέμου, η κυβέρνηση Ερντογάν υποστήριξε την ανατροπή του Άσαντ και προσπάθησε να σύρει την αμερικανική  διπλωματία  σ΄ έναν  φρικτό κυκεώνα. Η τουρκική κυβέρνηση βοήθησε επίσης την άνοδο του ISIS  κάνοντας τα στραβά μάτια στις διασυνοριακές δραστηριότητες του και τώρα δέχεται επιθέσεις.

Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δεν πληροί πλέον τα πρότυπα της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα νέα μέλη. Ο ΥΠΕΞ  Τζον Κέρι προειδοποίησε την Άγκυρα να μην απομακρύνεται από τις  απαιτήσεις της συμμαχίας σε σχέση με τη δημοκρατία”.

Το ΝΑΤΟ ήταν πρόθυμο να αγνοήσει τέτοια θέματα στο παρελθόν, αλλά η σημερινή βύθιση στον αυταρχισμό είναι πολύ δύσκολο να γίνει αποδεκτή. Στην πραγματικότητα, το καθεστώς αποστασιοποιήθηκε από τη Δύση, όταν ορισμένοι αξιωματούχοι, έφθασαν στο σημείο να κατηγορήσουν την Ουάσινγκτον για το πραξικόπημα.

Η κατάρρευση της τουρκικής δημοκρατίας είναι μια τραγωδία για τους πολίτες της Τουρκίας και ένα πρόβλημα για τα άλλα έθνη.Η εθελοντική αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της Αμερικής και της Ευρώπης.

Ο Doug Bandow είναι  συνεργάτης στο Ινστιτούτο Cato. Ήταν ειδικός σύμβουλος στον Πρόεδρο Ronald Reagan.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης