Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Η τελική (;) μάχη της tv! Κυβέρνηση κατά καναλαρχών για τις άδειες

Η τελική (;) μάχη της tv! Κυβέρνηση κατά καναλαρχών για τις άδειες

Πριν ακόμη γίνει κυβέρνηση ο Τσίπρας είχε προαναγγείλει τον πόλεμο κατά τον τηλεοπτικών καναλιών. Τον οποίο για να είμαστε σοβαροί δεν τον κήρυξε αυτός. Κάθε βράδυ τα δελτία των 20.00 πολλούς μήνες πριν κατακτήσει την εξουσία του έστελναν τελεσίγραφα. Ένα χρόνο και κάτι μετά από την διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο πόλεμος για τις τηλεοπτικές άδειες φαίνεται ότι μπαίνει στη τελική του φάση.

Για να μην παραμυθιαζόμαστε: ούτε η κυβέρνηση ,ούτε βέβαια οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών έχουν καμία απολύτως αγωνία για την “ενημέρωση των πολιτών” και την “ελευθερία του λόγου”. Αυτά είναι καλά για τα τηλεοπτικά παράθυρα όπου κυβερνητικοί και αντικυβερνητικοί θα ξυφουλκούν αυτές τις μέρες.

Η μεν κυβέρνηση θέλει να γκρεμίσει ένα μιντιακό τοπίο που πράγματι την αντιμετώπισε με απίστευτη εχθρότητα και λαϊκισμό! Οι δόσεις ήταν τόσο μεγάλες που έφεραν ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκώμενο αποτέλεσμα: ο κ.Τσίπρας νίκησε κατά κράτος όλα τα κανάλια κι όλους τους δημοσκόπους σε τρεις αναμετρήσεις δημιουργώντας τον δικό του “θρύλο επιβίωσης”. Τα κανάλια και κάποιοι … orinion makers ακόμη και σήμερα δεν έχουν πάρει το μάθημά τους.

Το γκρέμισμα του παλιού προφανώς δεν θα αντικατασταθεί με κάτι πραγματικά νέο που θα εγγυάται το αυτονόητο δικαίωμα των πολιτών σε μια όσο το δυνατόν πιο αξιοπρεπή ενημέρωση. Ο κυβερνητικός στόχος προφανώς θα είναι η οικοδόμηση ενός φιλικού -ή πιο φιλικού- μιντιακού συστήματος. Και όσο το δυνατόν πιο ελεγχόμενου. Τα ισχυρά πολεμοφόδια που διαθέτει είναι ότι πράγματι δεν έχει -ακόμη τουλάχιστον- γραμμάτια να εξαργυρώσει και είναι η άλλη πλευρά αυτή που θα πρέπει να αναζητήσει ανακωχή με ανεκτούς όρους.

Από την άλλη πελυρά τα επιχειρήματα των καναλαρχών περί “σταλινοποίησης” της ενημέρωσης είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσουν στην κοινη γνώμη. Η οποία με εκλογικά ποσοστά απέδειξε τον τελευταίο χρόνο ότι έχει για τα καλά βγει από …το μαντρί της τηλεοπτικής ενημέρωσης των 20.00! Οι ιδιοκτήτες των καναλιών προτάσσουν την τύχη των εργαζομένων τους, αλλά μετά από τόσες περικοπές που τους έχουν επιβάλλει είναι κι αυτό το επιχείρημα στον αέρα. Οι διαμαρτυρίες για τους εργασιακούς όρους που θέτει η κυβέρνηση σ΄ όποιον θέλει να έχει κανάλι ,όπως ο συγκεκριμένος αριθμός εργαζομένων, είναι προς συζήτηση . Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται όρος εξωφρενικός. Όλοι για θέσεις εργασίας μιλάνε,αλλά όταν έρθει η ώρα να τις δημιουργήσουν σφυράνε αδιάφορα.

Η κόντρα έτσι κι αλλιώς είναι κυρίως πολιτική και δεν έχει επί της ουσίας να κάνει με τη χορήγηση των αδειών. Η τεχνολογία στο διαδίκτυο εξάλλου ήδη έχει αρχίσει να κάνει τις τηλεοράσεις ξεπερασμένες. Η σύγκρουση ,είναι σύγκρουση εξουσιών . Και σ΄ αυτή όπου να ΄ναι θα εμπλακεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση για να στηρίξει την μία πλευρά. Όχι την κυβερνητική φυσικά. Το έχουν κάνει ξεδιάντροπα οι ευρωπαίοι “αξιωματούχοι” και “ηγέτες” στην Πολωνία, πολύ πρόσφατα . Οι ευρωπαϊκοί “θεσμοί” ή όπως αλλιώς λέγονται δείχνουν εξαιρετικά αντανακλαστικά στις αντιδράσεις τους όταν πρόκειται για συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματικών κύκλων. Μακάρι να έδειχναν το ίδιο ενδιαφέρον και για τα συμφέροντα των ευρωπαίων πολιτών .

Με λίγα λόγια εμείς οι πολίτες δεν έχουμε να περιμένουμε και πολλά από την διαφαινόμενη μάχη κυβέρνησης-καναλαρχών. Κάπου θα βρουν την λύση και τις ισορροπίες τους. Κάποιοι θα δεχτούν να τα βρουν με το Μαξίμου και κάποιοι θα πάψουν να είναι καναλάρχες και να ασκούν εξουσία. Εμείς ενημέρωση που να μας αξίζει δεν πρόκειται να έχουμε …

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης

01/05/2024 | 14:04

Μάιος στην COSMOTE TV