Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΤΟΥΡΚΙΑ ΥΠΕΞ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
16/02/2016 | 15:30 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Η “στριμωγμένη” Τουρκία με καθηλωμένη αεροπορία “παίζει χοντρό παιχνίδι”!

Η

“Παίζουν” μεγάλο διπλωματικό παιχνίδι και πρέπει να το παραδεχτούμε. Έχουν μεγάλα προβλήματα ,είναι στριμωγμένοι, αλλά δεν αντιμετωπίζουν παθητικά τα γεγονότα. Θα έπρεπε ίσως να “διδαχτούμε” από τους Τούρκους.

Η Άγκυρα προσπαθεί να επιβάλλει με στρατιωτικά μέσα τα “θέλω” της εντός του εδάφους της Συρίας. Η αεροπορία της όμως είναι καθηλωμένη! Τα ρωσικά αντιαεροπορικά αλλά και τα αεροσκάφη της Μόσχας αποτελούν θανάσιμο κίνδυνο για τους Τούρκους οι οποίοι αναγκαστικά βομβαρδίζουν τους στόχους τους με πυροβολικό!  Και οι στόχοι δεν είναι άλλοι από τους Κούρδους της Συρίας.

Διπλωματικά η Τουρκία δείχνει να αγνοεί τις αμερικανικές αλλά και τις ευρωπαϊκές “συστάσεις” να σταματήσει να χτυπά τους Κούρδους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε μάλιστα  σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας μετά το αίτημα του Παρισιού να σταματήσουν τα τουρκικά πλήγματα εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες το βράδυ κατόπιν δικού του αιτήματος, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε στον Ερό τη δυσαρέσκειά του για τις γαλλικές δηλώσεις και του υπενθύμισε ότι η “Τουρκία πολεμάει τα τρομοκρατικά στοιχεία στη Συρία”, διευκρίνισε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εδώ και τέσσερις ημέρες, το τουρκικό πυροβολικό βομβαρδίζει θέσεις που κατέχουν κοντά στα σύνορά της με τη Συρία, γύρω από την συριακή πόλη Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπιού, οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η πολιτοφυλακή του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Η Τουρκία θεωρεί τις YPG και τις PYD “τρομοκρατικές οργανώσεις” που συνδέονται στενά με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Τους τουρκικούς βομβαρδισμούς καταδίκασαν οι ΗΠΑ, σύμμαχοι και εταίροι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπως και η συριακή κυβέρνηση.

Η Τουρκία εκφράζει φόβους ότι οι Κούρδοι των YPG, οι οποίοι ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος του συριακού βορρά, θα επεκτείνουν την επιρροή τους σχεδόν στο σύνολο της μεθοριακής ζώνης με την Τουρκία και θα κηρύξουν αυτονομία.

Η Τουρκία την οποία πολλοί εδώ στην Ελλάδα και φοβούνται -δικαιολογημένα μέχρι ένα βαθμό- αλλά και υπερεκτιμούν, έχει μεγάλα προβλήματα να διαχειριστεί κι έναν εφιάλτη: Να δει μια τεράστια περιοχή στα σύνροά της με την Συρία να περνά εξ΄ ολοκλήρου σε χέρια Κούρδων.

Αυτό προκαλεί μεγάλο εκνευρισμό στην Τουρκία. Κι αυτό θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης