Υποστηριξε το militaire
Αμυντική Βιομηχανία Διεθνή
04/04/2016 | 09:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Χ. Κοντοχρήστου

Η “σκοτεινή πλευρά” του διαδικτύου και οι τρομοκράτες

Η “σκοτεινή πλευρά” του διαδικτύου και οι τρομοκράτες

Οι τρομοκράτες παραμονεύουν στη “σκοτεινή πλευρά” του διαδικτύου που μπορεί να προσεγγιστεί μόνο με ειδικό λογισμικό προπαγανδίζοντας μηνύματα μίσους και εξτρεμισμού , σωστά; Όχι , σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον Thomas Ridκαι Daniel Moore του Τμήματος Πολεμικών Σπουδών στο King College του Λονδίνου .

” Το μόνο πράγμα που ήταν έκπληξη ήταν ότι υπήρχε τόσο λίγο μαχητική , εξτρεμιστική παρουσία . Μόνο μια χούφτα ιστοσελίδων, “απεκάλυψε ο Rid στο Quartz.

Οι δύο τους σχεδίασαν ένα σύστημα για να ανιχνεύσουν “κρυφές υπηρεσίες ” στο Tor , το δίκτυο των υπολογιστών που αποκρύπτει την ταυτότητα εκείνων που συνδέονται με αυτόν , για να προσπαθήσει να κατηγοριοποιήσει το περιεχόμενο που βρέθηκε σε αυτές τις κρυφές ιστοσελίδες . Μια Tor κρυμμένη υπηρεσία έχει μια διεύθυνση που τελειώνει σε .onion , όπως αυτό – https : //3g2upl4pq6kufc4m.onion-του οποίου μερικά σημεία είναι κρυφά . Πρέπει να προσπελαστεί από το πρόγραμμα περιήγησης Tor , ένα κομμάτι του ελεύθερου λογισμικού που επιτρέπει στους χρήστες να προβάλουν τα κρυφές υπηρεσιών , διατηρώντας παράλληλα την ταυτότητά τους κρυμμένη κάτω από πολλαπλά στρώματα κρυπτογράφησης . Οι άνθρωποι που τρέχουν μια τέτοια κρυφή υπηρεσία δεν είναι εύκολο ούτε να προσδιοριστούν.

2

Γιατί, λοιπόν, οι τζιχαντιστές δεν εκμεταλλεύονται τις ιστοσελίδες του Dark Web; O Rid και ο Moore δεν ξέρουν στα σίγουρα, αλλά υποθέτουν ότι είναι για τον ίδιο λόγο που τόσο λίγοι άλλοι άνθρωποι δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με το σκοτεινή web: Είναι ακριβώς πάρα πολύ ενοχλητικό. “Οι κρυμμένες υπηρεσίες είναι μερικές φορές αργές, και όχι τόσο σταθερές. Έτσι, η ευκολία χρήσης δεν είναι τόσο μεγάλη όσο θα μπορούσε να είναι. Υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις », είπε ο Rid στο Quartz.

Ως πλατφόρμα επικοινωνίας, ένα site στο Dark Web δεν κάνει ό, τι χρειάζεται να κάνoυν οι τζιχαντιστές. Δεν θα φτάσει το μήνυμά τους σε πολλούς νέους ανθρώπους σε σύγκριση με το «περίεργο Googling», όπως επισημαίνουν οι συγγραφείς, περιορίζοντας τη χρησιμότητά του ως εργαλείο προπαγάνδας. Δεν είναι πολύ καλό για την εσωτερική επικοινωνία, είτε, επειδή είναι αργό και απαιτεί την εγκατάσταση πρόσθετου λογισμικού για να εγκατασταθεί σε ένα κινητό τηλέφωνο. “Έτσι, τόσο για την προπαγάνδα και τις επικοινωνίες, είναι λιγότερο χρήσιμο από ό, τι κάποιες εναλλακτικές λύσεις”, δήλωσε ο Rid.

Αυτές οι εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν προστασία της ιδιωτικής ζωής-μέσω εφαρμογών όπως το Telegram που προσφέρει κρυπτογραφημένη ανταλλαγή μηνυμάτων, Το Telegram περιελάβανε 100 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες μηνιαίως το Φεβρουάριο. Οι Τζιχαντιστές, ωστόσο, χρησιμοποιούν το πρόγραμμα περιήγησης Tor για να κρύψουν αυτό που ψάχνουν στο ανοικτό διαδίκτυο από τα αδιάκριτα βλέμματα.

 

3

Αυτό δεν σημαίνει ότι πολλές άλλες ομάδες δεν βρίσκουν το Dark web χρήσιμο . Κρυφές ιστοσελίδες που λειτουργούν ως αγορές ναρκωτικών παραμένουν ,ο πιο κοινός τύπος του περιεχομένου . Περισσότερο από το 60 % των ενεργών θέσεων όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, προσφέρουν παράνομο περιεχόμενο κάποιου είδους .

ΠΗΓΗ: defensone.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης