Υποστηριξε το militaire
Breaking News Διεθνή Πολιτική
09/05/2016 | 09:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Η Σαουδική Αραβία σε πρόγραμμα “απεξάρτησης” από το πετρελαίο! Τα πάνω-κάτω…

Η Σαουδική Αραβία σε πρόγραμμα

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας  παρουσίασε ένα μακροπρόθεσμο οικονομικό σχέδιο για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες που έχουν ήδη προκύψει από τις χαμηλές τιμές  του πετρελαίου. Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες είναι πνευματικό τέκνο του αναπληρωτή πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κι έχει τον τίτλο «Vision 2030» .

Περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τον προϋπολογισμό και τις πολιτικές αλλαγές που θα εφαρμοστούν για τα επόμενα 15 χρόνια, με σκοπό να είναι  το βασίλειο λιγότερο εξαρτημένο από το πετρέλαιο.

Η απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου είναι η βασική κινητήρια δύναμη για το Vision 2030. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, πέρυσι είχε το 73% των εσόδων της από το πετρέλαιο! Τώρα  σχεδιάζει να αυξήσει  έσοδα του Δημοσίου εκτός πετρελαίου  από 163 δισεκατομμύρια Riyals στο 1 τρισεκατομμύριο Riyals (266.600.000.000 $) μέχρι το 2030. Το πρώτο ορόσημο του οράματος; Να μπορεί η Σαουδική Αραβία να ζήσει το 2020 , χωρίς καμία εξάρτηση από το πετρέλαιο.

Το Πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, που περιγράφονται σε ένα βιβλίο 84 σελίδων ,  έχει λεπτομέρειες σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις  και τη δημιουργία αυτού που ονομάζεται «το μεγαλύτερο  κρατικό επενδυτικό ταμείο (SWF) στον κόσμο” με αποθεματικό  2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ένα μέρος των περιουσιακών στοιχείων του  θα προέλθει από την πώληση περίπου  5% της  Arabian American Oil Company (Aramco) μέσω μιας αρχικής δημόσιας προσφοράς .

Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και  προσπάθειες για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης και των δημοσίων υπηρεσιών όσον αφορά την εκπαίδευση, την κατάρτιση, την υγεία, τη στέγαση και την ψυχαγωγία. Η πτώση των εσόδων είχε αναγκάσει την κυβέρνηση το Δεκέμβριο  να λάβει την απόφαση της αύξησης των τιμών λιανικής πώλησης των καυσίμων έως και  80%  και το “κόψιμο”  των επιδοτήσεων για την ηλεκτρική ενέργεια,το  νερό και άλλες υπηρεσίες.

Τα άλλα στοιχεία του οράματος προβλέπουν την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων , την ενίσχυση του τουρισμού και την ενδυνάμωση  της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.Το σχέδιο προβλέπει η   εγχώρια αμυντική βιομηχανία να “καταναλώνει” το  50% των στρατιωτικών δαπανών, από το 2% που έχει σήμερα.

Το όραμα το 2030 θα οδηγήσει σε “ανοίγματα”  τη Σαουδική Αραβία, όχι μόνο για τις ξένες επενδύσεις, αλλά και για τον κόσμο γενικότερα. Το Ριάντ επενδύεοι πολλά στη συνεργασία του με την Ινδία η οποία το πρώτο τρίμηνο του χρόνου ήταν ο καλύτερος πελάτης της Σαουδικής Αραβίας στις εξαγωγές πετρελαίου.

Και η Ινδία θα ήθελε να συνεργαστεί με τη  Σαουδική Αραβία για τη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.

ΠΗΓΗ:eurasiareview.com

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης