Υποστηριξε το militaire
ΠΑ
13/10/2017 | 12:03 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Η πτήση Τσίπρα με F-16 και η προεξόφληση του εκσυγχρονισμού τους!

Η πτήση Τσίπρα με F-16 και η προεξόφληση του εκσυγχρονισμού τους!

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Πολλά και διάφορα ακούστηκαν,ειπώθηκαν και γράφτηκαν από χθες για την πτήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με F-16. Θα επικεντρώσουμε στα σχόλια που είδαν την πτήση από την…εξοπλιστική πλευρά της!

Κάποιοι είπαν πως η πτήση του Τσίπρα με F-16,λίγα 24ωρα πριν δει τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ένα μήνυμα πως η απόφαση για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών “έχει κλειδώσει”.

Δεν θα αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να είχε η πτήση του πρωθυπουργού με F-16, ένα μήνυμα προς την Ουάσινγκτον πως το θέμα του εκσυγχρονισμού τους μας ενδιαφέρει. Δεν είναι κρυφό. Αλλά μέχρι εκεί…Κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει με τον εκσυγχρονισμό των F-16,γιατί το “μπαλάκι” είναι στην πλευρά των Αμερικανών…

Μπορεί να θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε ένα μεγάλο αριθμό F-16,αλλά το θέμα είναι να μπορούμε να το κάνουμε κιόλας. Αν οι Αμερικανοί επιμένουν να βλέπουν το ζήτημα με “στυγνό επιχειρηματικό” τρόπο, τότε μάλλον και οι δύο θα χάσουμε. Εμείς γιατί θα πρέπει να αναζητήσουμε επειγόντως άλλες λύσεις για την ΠΑ κι εκείνοι γιατί θα χάσουν μια “νέα αγορά” που θα ανοίξει ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16. Την Βαλκανική αγορά… Είναι γνωστό και το γράψαμε ότι χώρες της περιοχής ενδιαφέρονται για μεταχειρισμένα F-16 και η προοπτική να τα πάρουν συνδέεται και με την αναβάθμιση των ελληνικών αεροσκαφών. Οι Αμερικανοί σ΄ αυτές τις Βαλκανικές αγορές έχουν αντίπαλο το σουηδικό Gripen και στη Βουλγαρία ήδη έχασαν ένα πελάτη. Η Σόφια προτίμησε τα καινούργια Gripen από τα μεταχειρισμένα F-16.

Η αμερικανική προσφορά που θα ΄ρθει τελικά προς τα τέλη Οκτωβρίου ούτε καν τίθεται προς συζήτηση από την ελληνική πλευρά. Θα είναι πολύ πάνω από 2 δις! Περιλαμβάνει το “καπέλο” του Κογκρέσου που πάντα μπαίνει, αλλά ακόμη και χωρίς αυτό η τιμή που προκύπτει δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Ακόμη και το 1,4 δις δολάρια που ακούγεται για την αναβάθμιση 85 F-16 είναι “ζόρικο νούμερο” για την Αθήνα που υπολόγιζε και υπολογίζει ότι μπορεί ν΄ αντέξει 1 δις.

Είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι αντίθετη σ΄ ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα. Παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, ο κόσμος έχει καταλάβει πως οι ΕΔ χρειάζονται άμεση και ουσιαστική βοήθεια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε πρόταση και συμφωνία.Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουν στις ΗΠΑ. Θα πρέπει επίσης να εκτιμήσουν ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο καλό και συνεπή πελάτη από το 1948 μέχρι και σήμερα! Θα πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστεί αναλόγως, ειδικά τώρα που έχει μέγα οικονομικό θέμα. Η βοήθεια που πρέπει να ΄χει η Ελλάδα έχει να κάνει με τα αμερικανικά συμφέροντα κι αυτό δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται επεξήγηση.Αρκεί να ρίξει κάποιος μια ματιά στην ειδησεογραφία των τελευταίων μηνών για να καταλάβει -αν δεν το ΄χει καταλάβει ήδη- πως δεν υπάρχει στην περιοχή άλλο “απάνεμο λιμάνι” πλην της Ελλάδας.

Συνεπώς για να επιστρέψουμε στην πτήση Τσίπρα, θα καταλήξουμε με το συμπέρασμα πως ήταν ένα εξαιρετικό επικοινωνιακό εύρημα για την προσωπική του δημοφιλία, πιθανόν να αποτέλεσε μήνυμα προς τις ΗΠΑ ,αλλά σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμεί με υπογραφή του προγράμματος αναβάθμισης των F-16.

Αν πέταγε δηλαδή με Mirage 2000 θα έπρεπε να πιστέψουμε ότι προχωρά η αναβάθμιση των γαλλικών μαχητικών; Προφανώς όχι.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης