Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
26/10/2017 | 23:44
Militaire News

Η Μπάντα του ΠΝ και το Θ/Κ Γ.Αβέρωφ! Η κοινή τους ιστορία

Η Μπάντα του ΠΝ και το Θ/Κ Γ.Αβέρωφ! Η κοινή τους ιστορία

«Δεμένη» με την ιστορία του θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ», που ώς τις 10 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες Θεσσαλονικείς και επισκέπτες της πόλης να επισκεφθούν τον ζωντανό θρύλο των ελληνικών θαλασσών, είναι η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.

   Όπως εξηγούσε ο κυβερνήτης του «Γ. Αβέρωφ», αρχιπλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μπάντα του Ναυτικού είχε μία μεγάλη αποστολή εν πλω, που ήταν να εμψυχώνει το πλήρωμα είτε σε επιχειρήσεις είτε σε κάποιες άλλες λειτουργίες του πλοίου.

   Ανασύροντας μνήμες από την ιστορία του θρυλικού πλοίου, ο κυβερνήτης του θυμήθηκε ότι «όταν απέπλεε το Αβέρωφ από τον Μούδρο, με τον Κουντουριώτη πάνω στο πλοίο, έπαιζε το αγαπημένο τραγούδι του ναυάρχου που ήταν το “Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά”».

   Αναφέρθηκε και στη Ναυμαχία της Έλλης «ξεδίπλωνοντας» τη στιγμή που το «Γ. Αβέρωφ», με τον ναύαρχο Κουντουριώτη στην κεφαλή του, έβγαινε υπερήφανο μέσα από τον κουρνιαχτό της μάχης, με την μπάντα του Ναυτικού στην πρύμνη να παιανίζει τον εθνικό ύμνο. «Στη Ναυμαχία της Έλλης κι ενώ έχει κυνηγήσει ο Κουντουριώτης με το “Αβέρωφ” τον τουρκικό στόλο και σακατεμένο τον είχε κλείσει στα Στενά και έφευγε, βαλλόμενο το πλοίο από τα πυροβολεία της ξηράς, η περιοχή κατακλύστηκε από καπνούς και πίδακες νερού από τα βλήματα. Και ξάφνου, κάποια στιγμή, τα άλλα πλοία βλέπουν μέσα από τον κουρνιαχτό το “Αβέρωφ” να βγαίνει υπερήφανο, με τον σημαιοστολισμό μάχης επηρμένο, το πλήρωμα να είναι σκαρφαλωμένο στους ιστούς, στα καταστρώματα και να ζητωκραυγάζει και η μπάντα του Ναυτικού να είναι στην πρύμνη και να παιανίζει τον εθνικό ύμνο. Όταν τα υπόλοιπα πλοία αντικρίζουν αυτό το θέαμα, όλοι βγήκαν στα καταστρώματα και αρχίζουν τις επευφημίες. Όλοι έκλαιγαν από συγκίνηση!».

   Η μπάντα του Ναυτικού, όμως, δεν ήταν παρούσα μόνο στις μικρές ή μεγαλύτερες μάχες, αλλά και σε στιγμές …ρουτίνας πάνω στο πλοίο, όπως ήταν η διαδικασία της ανθράκευσης. «Η ανθράκευση», εξηγούσε ο κυβερνήτης, «είναι μια διαδικασία, όταν το πλοίο ανεφοδιάζεται με τον γαιάνθρακα, που είναι το καύσιμο για να κινηθεί. Η ανθράκευση διαρκούσε δύο ημέρες και ο συνολικός όγκος του γαιάνθρακα που έπρεπε να φορτωθεί ήταν 1500 τόνοι, το 1/10 του εκτοπίσματος του πλοίου. Συμμετείχαν όλοι σ’ αυτό εκτός από τον κυβερνήτη, τον ύπαρχο και τον πρώτο μηχανικό. Ήταν μια διαδικασία που ήταν δύσκολη, γέμιζε το πλοίο με σκόνη από το κάρβουνο, και όλη το απέφευγαν… Μέσα στην κούραση, λοιπόν, τον ιδρώτα και όλη αυτή την προσπάθεια, η μπάντα του Ναυτικού παιάνιζε εμβατήρια ή έπαιζε τραγούδια για να τους εμψυχώνει και να απαλύνει λιγάκι την ένταση των στιγμών!».

   Στο πλαίσιο της παραμονής του «Γ. Αβέρωφ» στη Θεσσαλονίκη, η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού έχει δώσει συναυλίες και αύριο, Παρασκευή 27 Οκτωβρίου, θα βρίσκεται, στις 12:30μμ, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, στις 13:30 στο Θέατρο Κήπου των Εποχών, στη Νέα Παραλία, ενώ την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν στην πλατεία Ευόσμου, στις 12:00μμ, στη συνέχεια, στις 13:00 στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας και στις 14:00 μπροστά από την πλώρη του «Γ. Αβέρωφ».

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης