Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
31/08/2017 | 16:05
Militaire News

Η μουσική σε ρόλο διπλωμάτη στα Βαλκάνια!

Η μουσική σε ρόλο διπλωμάτη στα Βαλκάνια!

Μια «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ» στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών

Ένα καλλιτεχνικό ”πείραμα” που μπαίνει επί 18 χρόνια στον …δοκιμαστικό σωλήνα και με ζητούμενο πάντα την αποτελεσματικότητά του στην Βαλκανική πολιτικο-διπλωματική σκηνή, εξελίσσεται στον Δήμο Νεάπολης -Συκεών στην ευρύτερη περιοχή Θεσσαλονίκης. 

«Να χαμογελάμε ο ένας στον άλλον…» ήταν χθες το βράδυ το μήνυμα του Τούρκου καλλιτέχνη Cem από τη σκηνή της «Βαλκανικής Πλατείας», που διοργανώνει για χρόνια ο τοπικός Δημος και το οποίο «έσμιξε» με τους ήχους της Θράκης των Thrax Punks.Με την συνέχεια να δίνεται σήμερα με τη συναυλία του Αλβανού λαϊκού καλλιτέχνη Ylli Baka στον ίδιο τόπο- όπως και την Νατάσσα Μποφίλιου την επομένη .

Ολα στην προσπάθεια όλων – καλλιτεχνών και διοργανωτών-δηλαδή να περάσει το μήνυμα ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μια πυριτιδαποθήκη….

Αν κάποιος χθες το βράδυ στο Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης έκλεινε τα μάτια του κι άκουγε μόνο τους ήχους της μουσικής, χωρίς να γνωρίζει τους καλλιτέχνες, δύσκολα θα μπορούσε να πεισθεί ότι τα ρεμπέτικα και οι Μικρασιάτικοι σκοποί αποδίδονταν από τούρκικο συγκρότημα!

Κι όμως, μας διαβεβαιώνει με ανακοίνωσή του ο Δήμος, η αίσθηση αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει τον χαρακτήρα και το νόημα της «ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΠΛΑΤΕΙΑΣ» που ο δήμος Νεάπολης-Συκεών διοργανώνει επί 18 συναπτά έτη με σταθερό προσανατολισμό την ενίσχυση της φιλίας των λαών της Βαλκανικής με όχημα τον πολιτισμό. Και το πνεύμα αυτό επιχείρησαν να αποδώσουν επί σκηνής οι Cumbus Cemaat μεταφέροντας μουσική και τραγούδια της πατρίδας τους και των Βαλκανίων, τόσο γνώριμων σε όλο το κοινό που αυθόρμητα κατέθεσε την επιβράβευσή του με τον χορό, με τον επικεφαλής του συγκροτήματος Cem να δηλώνει ότι «το μόνο που χρειαζόμαστε ως γείτονες είναι να χαμογελάμε ο ένας στον άλλον».

Το πόσο όμως αυτό αρκεί για να υπάρξει το κλίμα που ίσως να ονειρεύονται οι καλλιτεχνες και ο απλός κόσμος θα πρέπει να το θέλει ο ..Σουλτάνος Ερντογαν και γενικά η τουρκική πολιτικο-στρατιωτική ελιτ που έχει προφανώς άλλα σχέδια, αναθεωρητικά…

Πάντως ο επικεφαλής του συγκροτήματος Cem δεν τσιγκουνευτηκε θερμών λόγων:

«Νιώθουμε μεγάλη τιμή που είμαστε εδώ στη ‘‘Βαλκανική Πλατεία’’ του δήμου σας. Είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και αισθανόμαστε σαν στο σπίτι μας. Έχουμε πολλά να μοιραστούμε, έχουμε πολλά περισσότερα κοινά απ’ ότι διαφορές. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό που έχουμε ενσωματώσει μουσική και ρεμπέτικα στοιχεία στο πρόγραμμά μας. Το μόνο που χρειαζόμαστε ως γείτονες είναι να χαμογελάμε ο ένας στον άλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να πάρουν όλα τα μέλη της τουρκικής αποστολής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματός τους, θέση στις κερκίδες και να χειροκροτήσουν τους Thrax Punks, το νεανικό γκρουπ με την γκάιντα, το νταούλι και την ηλεκτρική κιθάρα να ζωντανεύουν ρυθμούς της Θράκης με έναν μοναδικό νέο τρόπο.

Λίγα μέτρα πιο πέρα οι επισκέπτες βρίσκονταν αντιμέτωποι με το δράμα που έζησαν οι πρόσφυγες στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ειδομένης, όπως το κατέγραψε ο φακός του διεθνούς εμβέλειας φωτορεπόρτερ Σάκη Μητρολίδη. Συμφωνα με το Γραφειο Τύπου του Δημου, εύστοχα σχολίασε ένας θεατής περιδιαβαίνοντας την έκθεση φωτογραφίας, που φέρει τον τίτλο «Οι εγκλωβισμένοι», οι φωτογραφίες αποτελούν «γροθιά στο στομάχι» του κάθε επισκέπτη και τον ωθούν να επανεξετάσει τη θέση του απέναντι στις εξελίξεις και τα σύγχρονα προβλήματα που ναρκοθετούν την ειρήνη.

Παραδίπλα, μια άλλη δράση αναδείκνυε τα κοινά χαρακτηριστικά των λαών μέσα από τη γαστρονομία και τις γεύσεις. Η διακεκριμένη σεφ και συγγραφέας πολλών βιβλίων μαγειρικής Κική Εμμανουηλίδου ταξίδεψε το κοινό με τις συνταγές της στη Θράκη και την ευρύτερη περιοχή  υπό τους ήχους παραδοσιακής θρακιώτικης μουσικής, ενώ πολλαπλασιάζονταν οι επισκέπτες που περιδιάβαιναν στα περίπτερα.

Συνέχεια με τον Αλβανό Ylli Baka

Στο κλίμα αυτό συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη το πρόγραμμα της «Βαλκανικής Πλατείας 2017», με τη σκυτάλη να παραλαμβάνει ο λαϊκός καλλιτέχνης από την Αλβανία Ylli Baka- και ενώ στην Χειμάρα το αλβανικό κράτος πιέζει με ένα ακόμα τρόπο τους Ελληνες ομογενείς απειλώντας τις περιουσίες τους… 

Ακολουθεί αύριο Παρασκευή η μεγάλη συναυλία της Νατάσσας Μποφίλιου, με τους μικρούς μας φίλους να γνωρίζουν τη γειτονιά των Βαλκάνιων λαών μέσα από την «Παιδική Σκηνή».

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του διημέρου που ακολουθεί έχει ως εξής:


ΠΕΜΤΠΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

► Ylli Baka (Αλβανία)

Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης –  9 μ.μ.

O Ίλλι Μπάκα είναι ένας νέος αλλά ιδιαίτερα γνωστός τραγουδιστής της γειτονικής χώρας. Αν και η φωνή του αντιστοιχούσε περισσότερο στην όπερα, ο ίδιος αγάπησε και προσανατολίστηκε στο λαϊκό και παραδοσιακό τραγούδι.  Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του καριέρα το 1992 συμμετέχοντας σε συναυλίες  στο Τεπελένι και στην Πρεμετή. Αμέσως μετά, η οικογένειά του μεταναστεύει, αρχικά στην Ιταλία και μετέπειτα στην Ελλάδα.

Αν και μετανάστης στην Αθήνα, ο Ίλλι προσπαθεί και συνεχίζει τα καλλιτεχνικά του βήματα. Το 1999 σε μαγαζί που συχνάζουν Αλβανοί μετανάστες ο Ίλλι Μπάκα παρουσιάζει live πρόγραμμα κάθε Κυριακή και το μαγαζί είναι ασφυκτικά γεμάτο. Μετά από μια πορεία τεσσάρων ετών στην Ελλάδα, επιστρέφει στην πατρίδα του,  όπου συνεχίζει την καριέρα του. Σύντομα θα έρθει  η πρώτη του προσωπική δισκογραφική παρουσία με το άλμπουμ “Fllad Jugu” για να ακολουθήσουν πολλές ακόμα δισκογραφικές επιτυχίες. Σήμερα θεωρείται από τις πλέον  αναγνωρισμένες και αγαπημένες λαϊκές φωνές της αλβανικής μουσικής σκηνής, επισκεπτόμενος τακτικά την Ελλάδα σε live εμφανίσεις, αλά και με σημαντικές παρουσίες σε Αμερική, Αυστραλία, και πολλές χώρες  της Ευρώπης.

-Τιμή εισιτηρίου 2€


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

►  Νατάσσα Μποφίλιου

Θέμης Καραμουρατίδης, Γεράσιμος Ευαγγελάτος

ΒΑΒΕΛ 2 – Summer Edition!  

-Ανοικτό Θέατρο Νεάπολης – 9 μ.μ

Η Nατάσσα Μποφίλιου, πιο εξωστρεφής από ποτέ, με περισσότερο πάθος, ένταση και παλμό σε μια ολοκαίνουρια, αστραφτερή παράσταση υψηλής αισθητικής και άρτιας παραγωγής.  Σε αυτήν υπάρχουν όλα: οι μεγάλες της επιτυχίες αλλά και απρόσμενα περάσματα σε αγαπημένες στιγμές από το παρελθόν. Μία εξαιρετική, καλοκουρδισμένη μπάντα με πρωτότυπες, διονυσιακές ενορχηστρώσεις. Οι εικόνες και τα αισθήματα είναι οι αφορμές που δίνουν υπόσταση στα τραγούδια τους.
-Τιμή εισιτηρίου 10€


ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

►Εργαστήρια  7 μ.μ.-9 μ.μ.

  • Κινητό Σχολείο (Mobile School)

  • «Όταν οι πίνακες ζωντανεύουν πορτραίτα του Πικάσο», από την Art Factory

  • «Στον αργαλειό της γιαγιάς», εργαστήριο υφαντικής

  • «Στην κουζίνα της γιαγιάς», εργαστήριο μαγειρικής από την Σχεδία στην Πόλη


► «15+1 μυστικά για μικρά και μεγάλα αυτιά» – 9 μ.μ.

Παιδικά παραμυθοτράγουδα από το Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης-Συκεών


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

► Εργαστήρια  7 μ.μ.-9 μ.μ.

  • Έκθεση–Εργαστήριο «Καμπάνες του κόσμου»

  • Εργαστήριο Θεάτρου Σκιών

  • «Το μικρό μας λούνα παρκ!», γωνιές παιχνιδιών και αστείες δοκιμασίες από τη Σχεδία στην Πόλη

  • «Όταν οι πίνακες ζωντανεύουν πορτραίτα του Πικάσο» από την Art Factory  

►«Ο Καραγκιόζης μάγειρας»

Παράσταση Καραγκιόζη από το Σκιοθέατρο Αγαπίου-9 μ.μ.


ΒΡΑΔΙΕΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Το ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων συνεχίζεται την Κυριακή, 3 Αυγούστου, στις 7 μ.μ., με οδηγό την  Ένωση Κυπρίων Β.Ελλάδος, η οποία θα οργανώσει  barbeque με κυπριακές σεφταλιές και χαλούμι σε ένα κυπριακό γλέντι με πολύ χορό και παραδοσιακή μουσική από το χορευτικό της τμήμα.

Μπορεί λοιπόν να βοηθήσουν οι καλλιτεχνες σε ένα καλύτερο κλίμα στα Βαλκάνια; Χωρίς κανεις να μπορεί να αποκλείσει την συμβολή τους , κανεις επίσης δεν μπορεί να αφήσει τα πράγματα μόνο στα χέρια τους…

Ολοι έχουν το ρόλο τους…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης