Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Η Κύπρος καταγγέλει τουρκικές παραβιάσεις

Η Κύπρος καταγγέλει τουρκικές παραβιάσεις

Με δύο επιστολές προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν, στις 21 Ιανουαρίου και στις 5 Φεβρουαρίου 2016, οι οποίες κυκλοφόρησαν σήμερα ως επίσημα έγγραφα του ΟΗΕ, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, καταγγέλλει τις συστηματικές παραβιάσεις από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις επιστολές επισυνάπτεται πλήρης κατάλογος των παραβιάσεων, στην πρώτη το Δεκέμβριο του 2015 και στη δεύτερη τον Ιανουάριο του 2016. Επίσης σημειώνεται ότι τουρκικά πολιτικά αεροσκάφη χρησιμοποιούν συστηματικά τον παράνομο αερολιμένα στην κατεχόμενη Τύμπου.

Στην επιστολή του Φεβρουαρίου παρατίθεται και ο κατάλογος με την παράνομη έλευση τουρκικών πολεμικών στο Λιμένα της Αμμοχώστου, τον Ιανουάριο.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας που στοχεύουν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην ενίσχυση της συνεχιζόμενης ντε φάκτο διαίρεσης και στην αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, με τη διεκδίκηση δήθεν εναέριου χώρου πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας», υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου.

Επιπλέον, συνεχίζει, η Τουρκία εξακολουθεί να παρενοχλεί συστηματικά πολιτικά και στρατιωτικά αεροσκάφη εντός του FIR της Λευκωσίας μέσω κλήσεων ασυρμάτου.

«Στο μεταξύ, οι παραβάσεις του FIR Λευκωσίας και οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται αμείωτες. Η πολιτική της Τουρκίας να παραβιάζει επίμονα το διεθνές Δίκαιο και να αψηφά τους διεθνείς κανόνες και κανονισμούς θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της διεθνούς πολιτικής αεροπορίας, έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα της περιοχής και προκαλεί δυσκολίες για την εναέρια κυκλοφορία πάνω από την Κύπρο», τονίζεται.

Καταλήγοντας, ο πρέσβης Νίκος Αιμιλίου εκφράζει εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης την έντονη διαμαρτυρία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και απευθύνει έκκληση για τον άμεσο τερματισμό τους.

«Η Κύπρος επαναλαμβάνει – στο πλαίσιο αυτό – την έκκλησή της για την τήρηση της αρχής της κυριαρχίας και της μη επέμβασης που κατοχυρώνονται στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης