Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
18/11/2016 | 09:41 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Η “ηθική” ΕΕ και οι “άτακτοι” Επίτροποι! Μετά τον Μπαρόζο ο Έτινγκερ

Η

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσαν ότι υπήρξε οποιαδήποτε παρατυπία από πλευράς του γερμανού επιτρόπου Γκίντερ Έτινγκερ, ο οποίος αντιμετωπίζει νέες επικρίσεις για τα ταξίδια που είχε κάνει στη Βουδαπέστη τον Μάιο και το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Το πρώτο από τα ταξίδια του Έτινγκερ έγινε με το ιδιωτικό αεροσκάφος ενός γερμανού επιχειρηματία ο οποίος θεωρείται φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο και το δεύτερο κατόπιν της πρόσκλησης της αυστριακής κατασκευαστικής εταιρείας Strabag.

Πριν από δύο εβδομάδες ο Έτινγκερ, ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία και την Κοινωνία και σύμμαχος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, επιβεβαίωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτών των Πρασίνων, ότι μετέβη στη Βουδαπέστη μαζί με τον Κλάους Μάνγκολντ τη 19η Μαΐου, προκειμένου να προλάβει μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Ο πρώην επίτροπος Ενέργειας διέψευσε ότι συζήτησε σχετικά με το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο Paks, ένα αμφιλεγόμενο έργο—στο οποίο η Βουδαπέστη θέλει να χρησιμοποιήσει δυο αντιδραστήρες ρωσικής κατασκευής—για το οποίο η Ουγγαρία βρίσκεται σε διένεξη με τις Βρυξέλλες. Έπειτα από δημοσιεύματα για τη γραπτή απάντησή του, ο Έτινγκερ βρέθηκε αντιμέτωπος με προτροπές επικριτών του να παραιτηθεί.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επανέλαβε τη στήριξη της Κομισιόν στον Έτινγκερ, ο οποίος νωρίτερα αυτόν τον μήνα εξαναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για ρατσιστικά σχόλια που έκανε εναντίον των Κινέζων κι εναντίον των ομοφυλόφιλων.

Το ταξίδι του επιτρόπου Έτινγκερ με τον Μάνγκολντ κανονίστηκε από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας και παρότι η συνάντηση δεν αφορούσε το χαρτοφυλάκιο του, δεν ήταν απαραίτητο να καταγραφεί στο αρχείο που τηρεί η Κομισιόν για τα λόμπι.

Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο προσωπάρχης του Όρμπαν, ο Γιάνος Λάζαρ, είπε πως η ουγγρική κυβέρνηση ζήτησε από τον Μάνγκολντ, που υπήρξε σύμβουλος της Βουδαπέστης επί σειρά ετών, να βοηθήσει να οργανωθεί το ταξίδι του Έτινγκερ και πρόσθεσε πως «δεν μπορεί επ’ ουδενί να θεωρηθεί δώρο».

Η εταιρεία Στράμπαγκ και το προσωπικό του Έτινγκερ επιβεβαίωσαν εξάλλου ότι βρισκόταν στη Βουδαπέστη το περασμένο Σαββατοκύριακο για να μιλήσει σχετικά με την ψηφιακή τεχνολογία και τον τομέα των κατασκευών σε μια εταιρική εκδήλωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλυψε τα έξοδα για την πτήση του και το ξενοδοχείο του.

Για ορισμένους τα ταξίδια αυτά εγείρουν ζήτημα παραβίασης των κανόνων δεοντολογίας της Κομισιόν.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης