Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΠΝ
20/09/2017 | 23:10 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Η ζωντανή ιστορία του ΠΝ στον θρυλικό ΑΒΕΡΩΦ! Τι είπαν για τις ΕΔ Παυλόπουλος και Καμμένος

Η ζωντανή ιστορία του ΠΝ στον θρυλικό ΑΒΕΡΩΦ! Τι είπαν για τις ΕΔ Παυλόπουλος και Καμμένος

Η ζωντανή ιστορία του ΠΝ, οι άνθρωποι που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του, βρέθηκαν στο κατάστρωμα του θρυλικού ΘΩΡΗΚΤΟΥ ΑΒΕΡΩΦ, με αφορμή την εκδήλωση προς τιμήν των αξιωματικών και ιδιωτών που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην ομιλία του είπε  ότι “βρισκόμαστε εδώ τιμώντας τους Ανθρώπους του Κινήματος του Ναυτικού όχι μόνο γι΄ αυτούς, αλλά γιατί έτσι τιμούμε την ίδια μας την Ιστορία. Και πρέπει να αντιληφθούμε, ιδίως σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς -για τον Κόσμο ολόκληρο αλλά ιδίως για την Πατρίδα μας- ότι έχουμε ένα Ιερό Χρέος: Να μεταδίδουμε στις Γενιές που έρχονται την Ιστορία μας, τον τρόπο που γράφτηκε επακριβώς. Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος για ένα Τόπο και ένα Λαό, και ιδίως για τον δικό μας, είναι να πάψει να υπάρχει αυτός ο ομφάλιος λώρος ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν. Λώρος ο οποίος μας δίνει την δύναμη και την έμπνευση να γράψουμε και εμείς την δική μας Ιστορία. Γιατί ένας Λαός -και ιδίως ο δικός μας- δεν μπορεί να γράψει την Ιστορία που του ανήκει, και μάλιστα με βάση αυτό το βαρύ παρελθόν, αν δεν μεταδίδει στις Γενιές που έρχονται κάθε φορά ποιο είναι το Χρέος τους απέναντι στην Πατρίδα και απέναντι στο Έθνος”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως “οι συμβολισμοί του Κινήματος του Ναυτικού είναι πολλαπλοί και εξαιρετικά επίκαιροι. Αναφέρομαι σε δυο μόνον από αυτούς: Πρώτον, στην υπεράσπιση της Δημοκρατίας. Η Δημοκρατία, που σήμερα την θεωρούμε δεδομένη είναι εύθραυστο αγαθό. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε πάντοτε. Έχει ανάγκη από υπεράσπιση καθημερινά με το δικό μας παράδειγμα και ιδίως εκείνων που ασκούν κάθε μορφής πολιτειακά καθήκοντα. Γιατί οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία σήμερα είναι τόσο περισσότερο διαβρωτικοί όσο είναι υποδόριοι. Δεν αντιλαμβανόμαστε πολλές φορές τι σημαίνει να ροκανίζονται τα θεμέλια της ίδιας της Δημοκρατίας”.

Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι “το Κίνημα του Ναυτικού μας θυμίζει ότι δεν ήταν οι Ένοπλες Δυνάμεις δίπλα στη Δικτατορία, σ’ αυτήν την σκοτεινή περίοδο, δραματική, τραγική περίοδο της Ιστορίας μας. Η Δικτατορία ήταν το αποτέλεσμα της δράσης ορισμένων αφρόνων αξιωματικών της εποχής εκείνης, που δυστυχώς ακόμα ο Τόπος και ιδίως το μαρτυρικό νησί της Κύπρου, πληρώνουν τα «επίχειρα της κακίας τους». Το μεγάλο τμήμα των Ενόπλων Δυνάμεων και τότε υπερασπίσθηκε την Δημοκρατία και παρέμεινε δημοκρατικό, φυλάσσοντας τις παρακαταθήκες των Ενόπλων Δυνάμεων όπως επιβάλει το Σύνταγμα”.

“Οι ΕΔ ενώνουν το λαό” είπε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος

Στη δική του ομιλία ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος τόνισε ότι “το κίνημα του Ναυτικού με τη συνεργασία στελεχών του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας,  θεωρείται η κορυφαία αντιστασιακή εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων κατά των Απριλιανών και όχι «οπερέτα ναυτικού κινήματος ολίγων αποστράτων αξιωματικών», όπως χαρακτηριστικά προσπαθούσε να περάσει το μήνυμα η Χούντα.

 Σήμερα, 44 χρόνια μετά, η Ελληνική Δημοκρατία εκφράζει το θαυμασμό και την ευγνωμοσύνη της προς εκείνα τα στελέχη των Ένοπλων Δυνάμεων που αντιστάθηκαν.

 Σε μας τους νεότερους μένει η υποχρέωση να διατηρήσουμε ζώσα την εθνική μνήμη, τις ιστορικές στιγμές που σημάδεψαν την πορεία αυτού του τόπου. Αλλά συνάμα να αποκωδικοποιήσουμε, αβίαστα και απαλλαγμένοι από μυωπικές αντιλήψεις και συμπλέγματα, το μήνυμα της ημέρας, να διδαχτούμε, να αναγάγουμε τα συμπεράσματα στη σημερινή εποχή.

 Να αναλογιστούμε πόσο ώριμοι και ισχυροί είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί σήμερα σε σχέση με εκείνη την εποχή. Να αντιληφθούμε πως οδηγηθήκαμε σε ένα ανελεύθερο καθεστώς με καταστροφικές συνέπειες στα εθνικά μας συμφέροντα.

 Να ψηλαφήσουμε τις ζυμώσεις που οδήγησαν στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού σκηνικού της πατρίδας μας το 1974 και στην Ελλάδα της Ευρώπης το 1981”.

 Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντιναυάρχου Ιωάννη Παλούμπη «Οι Άνθρωποι του Κινήματος του Ναυτικού Μάιος 1973», που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  και στη συνέχεια μίλησε για το σήμερα των Ελληνικών ΕΔ:

 “… οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σήμερα, αποτελούν στυλοβάτη του Έθνους και των δημοκρατικών θεσμών, εγγύηση για την εθνική μας ασφάλεια. Αποτελούν ένα υγιές κομμάτι του Ελληνικού λαού, που λειτουργεί καθημερινά στην υπηρεσία του κοινωνικού συνόλου.

 Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας ενώνουν ως Έλληνες. Είναι το σημείο αναφοράς για όλο το Έθνος, είναι πεδίο ομόνοιας, αλληλεγγύης και Εθνικής Συνοχής.

 Θέλω σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω τους συνάδελφους βουλευτές και εκπροσώπους των κομμάτων και να τους ζητήσω ακόμα μία φορά να αφήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις έξω από την οποιανδήποτε πολιτική αντιπαράθεση. Να φτάσουμε πάλι στο σημείο εκείνο όπου ενώ ψηφίζεται ο προϋπολογισμός της χώρας – και γίνεται κορυφαία πολιτική αντιπαράθεση μέχρι τέλους του χρόνου – ο προϋπολογισμός των Ενόπλων Δυνάμεων να ψηφίζεται ομόφωνα. Θα είναι μία απόδοση σεβασμού και ένα μήνυμα ενότητας.

 Σε αυτή την κατεύθυνση θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα κάνει τα πάντα προκειμένου ολόκληρος ο σχεδιασμός να είναι προϊόν συνεργασίας.

 Με την ευκαιρία της σημερινής εκδηλώσεως στο Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ» δράττομαι της ευκαιρίας να επαναλάβω ότι το πλοίο θρύλος θα ταξιδέψει ξανά, στη Θεσσαλονίκη για την 28η Οκτωβρίου, όπου θα παραμείνει για έναν ολόκληρο μήνα.

 Θα συνοδεύσουμε ως οφείλουμε το πλοίο σε αυτό το ταξίδι που θα αποτελέσει και μία πολύ σημαντική παρουσία κατά τη διάρκεια της παρέλασης της Θεσσαλονίκης.

 Ο «Μπαρμπαγιώργης», όπως αποκαλείται το Θωρηκτό «ΑΒΕΡΩΦ», αφού διπλασίασε την Ελλάδα, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο για να διδάσκει ότι σε τούτο αυτόν τον τόπο υπάρχουν αξίες, σύμβολα, που ενδυναμώνουν την πίστη, ενεργοποιούν τα εθνικά μας αντανακλαστικά, έναντι κάθε απειλής κατά της χώρας μας.

 Κλείνοντας θα δανειστώ μια φράση του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τσάτσου, προς τους νεαρούς αξιωματικούς, με την όποια έλεγε: «Μη λησμονής ότι όλα τα λειτουργήματα μέσα στην πολιτεία αντλούν την εξουσία τους από το εθνικό σύνολο, από το λαό. Ο καθένας οφείλει να πράττη εφ’ ω ετάχθη, γιατί τότε μόνο και το σύνολο του έθνους μπορεί να πράττη τα εφ’ οις είναι τεταγμένο».

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης