Υποστηριξε το militaire
01/09/2016 | 09:50

Η Γερμανία ξεκινά έναν ακόμη Παγκόσμιο Πόλεμο! Σαν σήμερα το 1939

Militaire News

Η Γερμανία εισέβαλε στην Πολωνία την 1η Σεπτεμβρίου 1939, ξεκινώντας τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συντρίβοντας γρήγορα την πολωνική συνοριακή άμυνα, οι γερμανικές δυνάμεις προχώρησαν προς τη Βαρσοβία, την πρωτεύουσα της Πολωνίας. Η Βαρσοβία συνθηκολόγησε στις 28 Σεπτεμβρίου 1939.

Χάραμα της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 οι γερμανικές δυνάμεις θέτουν σε εφαρμογή τη «Λευκή Επιχείρηση» και παραβιάζουν τη συνοριακή γραμμή με την Πολωνία, μια ώρα πριν η πολεμική αεροπορία τους αρχίσει τους βομβαρδισμούς.Είναι η αρχή του φρικαλέου Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Γερμανία δεν είχε κηρύξει καν τον πόλεμο στην Πολωνία.

Το πολωνικό πέρασμα, το οποίο με τη Συνθήκη των Βερσαλιών είχε αποκόψει την Ανατολική Πρωσία από την Γερμανία φαινόταν πάντα ως αιτία πολέμου για τους ναζιστές της Γερμανίας, όπως επίσης και η επαναπροσάρτηση του λιμανιού του Ντάντσιχ στο Γ’ Ράιχ. Ωστόσο, ο ίδιος ο Χίτλερ είχε δηλώσει σε ένα συνέδριο στρατηγών, το Μάιο του 1939, ότι «το Ντάντσιχ δεν είναι το πραγματικό ζήτημα. Το πραγματικό ζήτημα για εμάς είναι ανοίξουμε ζωτικό χώρο στα ανατολικά και να εξασφαλίσουμε τις προμήθειές μας τροφίμων». Στο έργο του δε, «Ο Αγών μου», δεκατέσσερα χρόνια νωρίτερα έγραφε ότι η γερμανική φυλή θα υποδουλώσει τους υπάνθρωπους σλάβους και ότι θα χρησιμοποιήσουν την περιοχή τους για να αναθρέψουν εκεί τη νέα Άρια φυλή.

Οι  Σύμμαχοι καθυστέρησαν δυο μέρες να κηρύξουν τον πόλεμο κι αυτό προκάλεσε προς στιγμή σενάρια για μυστικές διαβουλεύσεις των Συμμάχων με τους Γερμανούς. Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 1939, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Νέβιλ Τσάμπερλαιν, ανακοίνωσε  ότι η χώρα έμπαινε σε πόλεμο με την Γερμανία.

Η Πολωνία υπέστη την εισβολή των Σοβιετικών στρατευμάτων, δεκαέξι μέρες αργότερα, από τα ανατολικά. Η κυβέρνηση της ΕΣΣΔ, εφαρμόζοντας τα όσα υπαγόρευε το Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ ανακοίνωσε ότι, καθώς η Πολωνία δεχόταν επίθεση από τη Γερμανία και δεν μπορούσε πλέον να εγγυηθεί για την ασφάλεια των Ουκρανών και των Λευκορώσων που ζούσαν στα ανατολικά της χώρας, έπρεπε να το κάνει η ίδια.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης