Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή
16/03/2016 | 10:29 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Η Βρετανία διαψεύδει ότι θα στείλει 1000 στρατιώτες στη Λιβύη

Η Βρετανία διαψεύδει ότι θα στείλει 1000 στρατιώτες στη Λιβύη

Η κυβέρνηση της Βρετανίας διέψευσε χθες ότι θέλει να αναπτύξει «1.000 στρατιώτες» στη Λιβύη στο πλαίσιο μιας «διεθνούς δύναμης», ένα ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκαν βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρίσπιν Μπλαντ εξηγεί πως πληροφορήθηκε, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αίγυπτο και την Τυνησία, τα «βρετανικά σχέδια να σταλούν 1.000 στρατιώτες σε μια διεθνή δύναμη 6.000 ανδρών η οποία θα αναπτυχθεί στο εγγύς μέλλον στη Λιβύη» και απαίτησε εξηγήσεις από τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο, το οποίο συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, «η πιθανή πρώτη επίσημη ενέργεια της κυβέρνησης (σ.σ. εθνικής ενότητας της Λιβύης) θα είναι να ζητήσει το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του να προχωρήσουν σε αεροπορικά πλήγματα εναντίον θέσεων του (Ισλαμικού Κράτους, ή) ΙΚ στη Λιβύη».

Ωστόσο σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος του Φόρεϊν Όφις τονίζεται πως «αυτό που άκουσαν τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψής τους είναι ψευδές» και μάλιστα «σε πολλά σημεία του».

«Δεν υφίσταται κανένα σχέδιο να γίνουν αεροπορικά πλήγματα στη Λιβύη ή να σταλούν βρετανικές δυνάμεις για να εγγυηθούν την ασφάλεια στη Λιβύη. Είναι επίσης ψευδές να υποδεικνύεται ότι το υπουργείο Άμυνας θα αποδεχθεί να προχωρήσει στην παραμικρή βρετανική συμβολή αυτή την εβδομάδα», συνεχίζει η ανακοίνωση του εκπροσώπου του βρετανικού ΥΠΕΞ.

Η Επιτροπή ουσιαστικά ανέφερε πως το βρετανικό υπουργείο Άμυνας θα συμφωνούσε στην συμβολή της Βρετανίας «αυτή την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας ευρωπαϊκής συνόδου».

Σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής η διεθνής δύναμη θα έχει αποστολή να εκπαιδεύσει τον λιβυκό στρατό και να εγγυάται την ασφάλεια της νέας κυβέρνησης.

Ο Μπλαντ υπενθύμισε ότι το ζήτημα της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων αφορά άμεσα τη Βουλή των Κοινοτήτων και απαίτησε ο υπουργός Εξωτερικών να τοποθετηθεί ενώπιον των κοινοβουλευτικών για το θέμα αυτό.

Στα τέλη του Φεβρουαρίου, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον είχε διαβεβαιώσει ότι πριν ληφθεί απόφαση για «οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, πρέπει ασφαλώς να υπάρξει πρόσκληση από τη λιβυκή κυβέρνηση» αλλά και η έγκριση του βρετανικού κοινοβουλίου, ενώ είχε τονίσει πως το Λονδίνο δεν έχει «πρόθεση να αναπτύξει χερσαίες δυνάμεις», ενώ είχε επίσης αρνηθεί τη συμμετοχή πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας της Βρετανίας σε επιχειρήσεις στον λιβυκό εναέριο χώρο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

                                                                                           

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης