Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη
06/02/2017 | 06:00 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Η ΑΣΔΕΝ υπό το Στόλο: Οι “χακί” αντιδράσεις εντείνονται για τις αλλαγές

Η ΑΣΔΕΝ υπό το Στόλο: Οι

Γράφει ο

Ευάγγελος Πνευματικός

Το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και τις κρίσεις – τοποθετήσεις των ανωτάτων αξιωματικών έχει ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος περί διακλαδικότητας , οργανωτικών αλλαγών, επιχειρησιακής στρατηγικής κ.λ.π.   

Η θεωρία και η πράξη της διακλαδικότητας στις Ένοπλες Δυνάμεις ξεκίνησε πριν 21 χρόνια, μετά το φιάσκο των Ιμίων. Την περίοδο εκείνη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ (επανελθών) με «προοδευτική» σκέψη προσπάθησε αποτυχημένα να διεξάγει τακτικές επιχειρήσεις επί χερσαίου εδάφους με ναυτικές μονάδες, αγνοώντας επιδεικτικά στρατό ξηράς και πολεμική αεροπορία. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό και δεν αλλάζει όσα βιβλία και αν γραφτούν από τον τότε Αρχηγό ΓΕΕΘΑ. (Οι  αρχηγοί νικούν ή αυτοκτονούν, δεν γράφουν βιβλία ).

Μετά τα γεγονότα των Ιμίων έγιναν οι κατάλληλες αλλαγές σε θεσμικό επίπεδο προκειμένου να αναπτυχθεί η διακλαδικότητα στο τακτικό, επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο. Η αντίδραση άλλοτε μεγαλύτερη και άλλοτε μικρότερη προέρχονταν από το πολεμικό ναυτικό. Το έμβλημα «μέγα το της θαλάσσης κράτος»,  η ναυτική στρατηγική σκέψη που ενισχύονταν στα θρανεία του Naval Post Graduate (Monterey) των ΗΠΑ, μαζί με το κίνημα του ναυτικού του 1973, δεν άφηναν περιθώρια παραχωρήσεων στον εκάστοτε αρχηγό ΓΕΕΘΑ προερχόμενο από τον στρατό ξηράς ή την πολεμική αεροπορία.

Ο νυν Αρχηγός ΓΕΕΘΑ όταν ήταν αρχηγός του Ναυτικού έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη (νέους φακέλους, κυρίa Παπαϊωάννου). Αξίζει να δούμε τι είπε στην πρώτη ερώτηση. Δημοσιογράφος: Ποιά η σημασία του ναυτικού στις ένοπλες δυνάμεις σήμερα; Aρχηγός ΓΕΕΘΑ (τότε ναυτικού): H Ελλάδα είναι καταρχήν θάλασσα. Σε όλη την ιστορία της Ελλάδος έπαιζε τον σημαντικότερο λόγο. Είχαμε στόλο είχαμε κράτιος . Δεν  έχουμε στόλο δεν έχουμε ναυτικό δεν έχουμε κράτος.

Η στρατηγική σκέψη του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ όπως διατυπώθηκε δεν αφήνει ερωτηματικά και διπλές αναγνώσεις. «Είχαμε στόλο είχαμε κράτος. Δεν  έχουμε στόλο δεν έχουμε ναυτικό δεν έχουμε κράτος». Από εδώ και κάτω ο κάθε αναλυτής δικαιούται να γράψει την άποψή του.

Καταρχήν υπενθυμίζουμε  ότι η Ελλάδα εκτός από θάλασσα κατέχει χερσαία έκταση 131.957 τετραγωνικών χιλιομέτρων και εναέριο χώρο οριζόμενο από το FIR Αθηνών σύμφωνα με τα καθοριζόμενα από τον ICAO.  Επίσης ότι το σημερινό Ελληνικό κράτος όπως ορίστηκε γεωγραφικά με την συνθήκη της Λωζάνης είναι αποτέλεσμα γενναίων πολέμων επί χερσαίου εδάφους, των βαλκανικών πολέμων και της Ελληνικής συμμετοχής στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Στις μάχες του Σαρανταπόρου, Μπιζανίου, Κιλκίς Λαχανά, Σκρά, Μικρασιατική εκστρατεία  σκοτώθηκαν χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού για να φτάσουμε μέχρι την συνθήκη των Σεβρών (την κορυφαία στιγμή της νεότερης Ελληνικής ιστορίας) και τελικά στην ισχύουσα σήμερα συνθήκη της Λωζάνης, που αμφισβητεί ο Ερντογκάν. Φυσικά και η συμμετοχή του ναυτικού αναγνωρίζεται μεγάλη.

Η θεωρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ (δεν έχουμε ναυτικό δεν έχουμε κράτος), είναι ακραία στερείται ιστορικότητας,  φανερώνει τάσεις υπεροψίας και ίσως υποκρύπτει «δημοκρατικό» ρεβανσισμό. Η στρατηγική επιχειρησιακή σκέψη  προσανατολισμένη σήμερα στον «μονόδρομο» του ναυτικού, είναι επιχειρησιακά αίολη, ανεδαφική  και άδικη απέναντι στους καθημερινούς μαχητές της Ελληνικής επικράτειας. Αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, στο τακτικό επίπεδο ο κλάδος που δίνει τον μεγαλύτερο καθημερινό αγώνα, με τις περισσότερες απώλειες είναι η πολεμική αεροπορία με τριψήφιο αριθμό εξόδων που ορισμένες φορές  φτάνουν σε κατάσταση εμπλοκής. Μήπως δικαιούται ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας να πει και αυτός «Δεν έχουμε αεροπορία δεν έχουμε κράτος».

Οι πρόσφατες κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών σε επίπεδο ηγεσίας (haircut του στρατού ξηράς) και η  συζήτηση περί υπαγωγής της ΑΣΔΕΝ στον Στόλο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η υλοποίηση της επιχειρησιακής  σκέψης και των αντιλήψεων του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.  Η συνταγή δοκιμάστηκε πριν 21 χρόνια και απέτυχε. Η σημαντικότητα του χερσαίου εδάφους δεν γίνεται αντιληπτή και αυτό δημιουργεί σκεπτικισμό . Για δύο ώρες πάτησαν οι Τούρκοι χερσαίο έδαφος και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

Η Ελλάδα χρειάζεται φωτισμένους στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες, κυρίως την παρούσα περίοδο, με την συνεχή οικονομική κρίση και την προκλητική και απρόβλεπτη συμπεριφορά της τουρκίας. Οι θεωρίες των άκρων περί κλαδικής υπεροχής απαιτείται να μπουν στην άκρη. Η σημερινή και η ιστορική σπουδαιότητα των κλάδων είναι ξεχωριστή και θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους, περισσότερο όμως από τους ηγέτες. Η υπεροψία και ο ρεβανσισμός αποτελούν  κακό σύμβουλο και ευχόμαστε να μην οδηγήσουν  έναν ακόμα ηγέτη να γράφει βιβλία. Το ζητούμενο είναι λογική,  συναντίληψη, συμπόρευση και συνέργεια.

Προτιμότερο είναι  να λέμε «ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΡΑΤΟΣ . ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ».    

Αφιερωμένο σε όλους όσους σκοτώθηκαν στους αγώνες του Ελληνικού έθνους για ζούμε σήμερα ελεύθεροι .    

                         

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης