Υποστηριξε το militaire
Αμυντική Βιομηχανία Πολιτική
11/03/2016 | 09:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Φ. Καρβουνοπούλου

Η αμερικανική αμυντική βιομηχανία δεν θέλει τον Τράμπ! Τι φοβάται;

Η αμερικανική αμυντική βιομηχανία δεν θέλει τον Τράμπ! Τι φοβάται;

Τα αντιμουσουλμανικά σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να οδηγήσουν συμμάχους των ΗΠΑ να αγορασουν απο άλλου αμυντικούς εξοπλισμούς.

Φαίνεται ότι η αμερικανική αμυντική βιομηχανία ή τέλος πάντων ένα σημαντικό κομμάτι της δεν βλέπει με καλό μάτι πιθανή εκλογή Τράμπ.

Το defenseone.com σε άρθρο του υποστηρίζει ότι “ο Τράμπ υποσχέθηκε να “επαναπατρίσει” θέσειςεργασίας στις ΗΠΑ, αλλα αν εκλεγεί πρόεδρος μπορεί να “διώξει” χιλιάδες θέσεις εργασίας από την αμυντική βιομηχανία στην Ευρώπη.

Οι αναλυτές των θεμάτων άμυνας εκφράζουν ανησυχία για πιθανή εκλογή Τράμπ.

“Ο Τράμπ μπορεί να φαίνεται επιθετικός απέναντι στα Ισλαμικά Κράτη και έτσι οι χώρες αυτές μπορεί να αναζητήσουν αλλού πηγές αμυντικών εξοπλισμών”, δήλωσε ο αναλυτής Byron Callanο. “Οι ευρωπαϊκές εταιρίες ίσως επωφεληθούν αν οι χώρες αυτές προσπαθήσουν να μειώσουν τις αγορές εξοπλισμών από τις ΗΠΑ.”

Αυτό σημαίνει ότι τα δισεκατομμύρια δολάρια που εισρέουν σε αμερικανικές επιχειρήσεις -Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon και άλλες- θα μπορούσαν να στραφούν σε ευρωπαϊκές, όπως η BAE Systems, η Airbus, η Thales και η Finmeccanica.

Τα τελευταία χρόνια, οι ξένες πωλήσεις ήταν το κλειδί για πολλούς κατασκευαστές όπλων, ιδίως τώρα που οι πωλήσεις των όπλων στις ΗΠΑ έχουν επιβραδυνθεί. Ο πόλεμος εναντίον του ISIS έχει επίσης ενισχύσει συμφωνίες όπλων στη Μέση Ανατολή. Τώρα αναλυτές βιομηχανιών άμυνας ανησυχούν ότι ο Τράμπ θα μπορούσε να προκαλέσει κακό στις επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε εγκρίνει σχεδόν 21 δισεκατομμύρια δολάρια για πωλήσεις όπλων προς τη Σαουδική Αραβία. Όπλά αξίας από 1 δισεκατομμυρίου εγκριθεί για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και εκατοντάδων εκατομμυρίων για το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Ομάν. Αυτά είναι εκτός από τα 4.2 δισεκατομμύρια δολάρια στις πωλήσεις όπλων της Ουάσιγκτον στο Ιράκ.
«Είναι σίγουρα ένα θέμα, αλλά δεν είναι απλά θέμα πώλησης όπλων», δήλωσε ο Anthony Cordesman, ειδικός σε θέματα της Μέσης Ανατολής στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών και του Πενταγώνου. “Μιλάμε για στρατηγικές συνεργασίες.”

Τα εθνικιστικά σχόλια του Τράμπ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στη Μέση Ανατολή. “Πιστεύετε πραγματικά ότι οι Ευρωπαίοι, οι Ασιάτες, ή οι Λατινοαμερικάνοι πρόκειται να του έχουν εμπιστοσύνη;», είπε ο Cordesman.

Οι ΗΠΑ βασίστηκαν στην Ιαπωνία που τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπιση της Κίνας αγόρασε από τις ΗΠΑ ξεπέρασαν οπλικά συστήματα 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Ο Τράμο έχει κατηγορήσει την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, τους δύο μεγάλους καταναλωτές όπλων των ΗΠΑ, ότι δεν πληρώνουν αρκετά για την ασφάλειά τους.

ΠΗΓΗ: defenseone

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης