Υποστηριξε το militaire
Άποψη
10/09/2017 | 06:30 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

ΗΠΑ – Β. Κορέα : Η στρατηγική της αποτροπής

ΗΠΑ - Β. Κορέα : Η στρατηγική της αποτροπής

Του ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΖΟΥΜΗ

Αντιστράτηγος ε.α

Επικίνδυνη κλιμάκωση παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην κορεατική χερσόνησο, την ώρα που η αμερικανική ηγεσία έχει δηλώσει πως «ο διάλογος με τη Βόρεια Κορέα τελείωσε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πιθανόν να ακολουθήσει δυναμική παρέμβαση. Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, καταδεικνύουν μία σαφή κλιμάκωση τουλάχιστον στη ρητορική της Ουάσιγκτον, που απαντούν σε σειρά απειλών που διατυπώνονται το τελευταίο διάστημα από την Πνομ Γιάνγκ, η οποία έχει απειλήσει κατ΄ επανάληψη τις ΗΠΑ με χρήση πυρηνικών όπλων. Με αφορμή λοιπόν την κλιμάκωση αυτή, θα αναφερθούν ορισμένα στοιχεία σχετικά με την στρατηγική της αποτροπής, που αποτελεί κεντρική έννοια στη διεθνή ασφάλεια και έχει ιδιαίτερη εφαρμογή στη χρήση των πυρηνικών όπλων. Η Βόρεια Κορέα έχει αναπτύξει μια στρατηγική αποτροπής μέσω αντιποίνων ή επαπειλούμενης αντίδρασης, που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και τη χρησιμοποίηση αυτών ως το κύριο μέσο αποτροπής της απειλής των αντίστοιχων αμερικανικών.

Η αποτροπή, αποτελεί στρατηγική για τη δημιουργία κατάστασης, κατά την οποία ο αντίπαλος έχει πεισθεί ότι το πιθανό όφελος τυχόν επίθεσης ή άλλης εχθρικής ενέργειας εκ μέρους του, θα είναι μικρότερο του πιθανού κόστους. Επιδιώκεται η διατήρηση της υφισταμένης κατάστασης των πραγμάτων και βασίζεται στην απειλή χρήσης βίας ή άλλης μορφής απειλών, προκειμένου να πεισθεί ο αντίπαλος να απέχει από συγκεκριμένες ενέργειες. Η έννοια της αποτροπής προϋποθέτει ορισμένα στοιχεία, τα οποία η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι τα λαμβάνει υπόψη της, όπως αυτό της σημασίας του διακυβεύματος. Τα κράτη (μέσω των ηγετών τους) λειτουργούν ορθολογικά στην πλάστιγγα κόστους-οφέλους. Κανένα κράτος δεν θα εκτελέσει επίθεση αν το πιθανό κόστος θα είναι μεγαλύτερο του πιθανού οφέλους. Όσον αφορά το αμυνόμενο-αποτρέπον κράτος, οτιδήποτε λέγεται ή πράττεται, αποσκοπεί να καλλιεργήσει τον ορθολογισμό του αντιπάλου προς την κατεύθυνση αποδοχής της υφιστάμενης κατάστασης. Εφόσον τα συμφέροντα, που υπερασπίζεται ο αμυνόμενος άπτονται της επιβίωσης της κρατικής του οντότητας, γίνεται αντιληπτό ότι το σθένος και η αποφασιστικότητα αντιπαράθεσης είναι μεγαλύτερα. Για το καθεστώς της Πνομ Γιάνγκ, που βρίσκεται σε συνθήκες διεθνούς απομόνωσης, η διατήρηση του πυρηνικού οπλοστασίου που έχει αναπτύξει αποτελεί τον καλύτερο και μοναδικό μηχανισμό επιβίωσης. Εφόσον η Βόρεια Κορέα σταματήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και αφοπλιστεί θα χαθεί από τον παγκόσμιο χάρτη. Η σημασία του διακυβεύματος λοιπόν είναι τεράστια για το βορειοκορεατικό καθεστώς και θα υπερασπιστεί την επένδυση στα πυρηνικά όπλα με οποιοδήποτε τίμημα, γιατί θεωρεί ότι μόνο αυτά εγγυώνται την ύπαρξή του.

Ένα άλλο στοιχείο στη στρατηγική της αποτροπής, είναι αυτό της «αξιοπιστίας». Η απειλή πρέπει να πείθει τον αντίπαλο ότι δεν πρόκειται για «μπλόφα». Αυτό σημαίνει ότι η χώρα που υιοθετεί αποτρεπτική πολιτική πρέπει να διακηρύξει την πρόθεσή της για αντιμετώπιση του αντιπάλου και η διακήρυξη αυτή να γίνει «πιστευτή». Στην περίπτωση της Βόρειας Κορέας, το στοιχείο αυτό υφίσταται καθόσον έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα την Ουάσινγκτον ότι είναι έτοιμη για κάθε μορφή πολέμου και για τις «καταστροφικές συνέπειες», που θα προκληθούν, με αποτέλεσμα οι απειλές αυτές να κρίνονται αξιόπιστες.

Καθοριστικό στοιχείο επίσης στη στρατηγική της αποτροπής, είναι η δυνατότητα «προληπτικού» ή «ανταποδοτικού» πλήγματος. Ο ισχυρός μιας διαμάχης οφείλει να γνωρίζει ότι η αδύναμη πλευρά μπορεί να εξαπολύσει πρώτη πλήγμα και να εξουδετερώσει μεγάλο μέρος της ισχύος του. Επίσης, οφείλει να γνωρίζει ότι, ακόμα κι αν εξαπολύσει επίθεση, η άλλη πλευρά έχει δυνατότητα να διατηρήσει αρκετές δυνάμεις άθικτες, ώστε να καταφέρει συντριπτικό ανταποδοτικό πλήγμα. Το καθεστώς της Πνομ Γιάνγκ έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές και έχει δοκιμάσει τεχνολογίες (βαλλιστικοί πύραυλοι, βόμβα υδρογόνου, κ.λπ), ώστε έχει δυνατότητα πρώτου πλήγματος και προσβολής στόχων ακόμα και στο έδαφος των ΗΠΑ.  Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες, οι βαλλιστικοί πύραυλοι της Βόρειας Κορέας έχουν δυνατότητα μεταφοράς με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους. Σε περίπτωση προληπτικού κτυπήματος των ΗΠΑ, ένα μέρος του οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας θα παραμείνει άθικτο  και τότε θα εναπόκειται στη δυνατότητα των αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας των ΗΠΑ να καταστρέψουν τους εισερχόμενους πυραύλους που θα εκτοξευτούν από τη Βόρεια Κορέα με στόχο τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της.

Η στρατηγική της αποτροπής λοιπόν που έχει υιοθετηθεί από τη Βόρεια Κορέα, εμπεριέχει τα στοιχεία που θα μπορούσαν να την καταστήσουν επιτυχή. Το καθεστώς της Πνομ Γιάνγκ δεν έχει σκοπό να προχωρήσει σε σύγκρουση αν δεν πληγεί πρώτο, επειδή γνωρίζει τη σαφή υπεροχή των ΗΠΑ σε περίπτωση στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Αυτό θα σήμαινε την ανατροπή του σημερινού καθεστώτος και το τέλος της δυναστείας των Κιμ. Επιδίωξη του προέδρου της Βόρειας Κορέας είναι η σύναψη «συμφωνίας», με τις ΗΠΑ που θα επιτρέψει τη διατήρηση του πυρηνικού του οπλοστασίου, απαραίτητο για την αμυντική θωράκιση του δικού του καθεστώτος και τη διατήρησή του στην εξουσία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης