Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Διεθνή ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
14/05/2017 | 16:08 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας προετείνει ο Μακρόν

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας προετείνει ο Μακρόν

«Η Ευρώπη επείγει!». «Έχουμε ανάγκη από μια Ευρώπη πιο αποτελεσματική, πιο δημοκρατική, πιο πολιτική, διότι είναι το βασικό εργαλείο της δύναμής μας και της εθνικής μας κυριαρχίας» δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο νέος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Εξήγησε ότι αυτή την Ευρώπη την έχουμε ανάγκη άμεσα «για την αντιμετώπιση των σύγχρονων κρίσεων, όπως του μεταναστευτικού, της κλιματικής πρόκλησης, των καταχρήσεων του παγκόσμιου καπιταλισμού, της τρομοκρατίας.

Από εδώ και στο εξής είμαστε όλοι αλληλοεξαρτώμενοι, είμαστε γείτονες, η γεωγραφία συρρικνώθηκε, ο χρόνος όμως επιταχύνθηκε», υπογράμμισε. Και εφ’ όσον «η Ευρώπη επείγει!», αλλαγή προγράμματος στο πρόγραμμα, του νέου Προέδρου, ο οποίος μεταβαίνει τελικά αύριο Δευτέρα, στο Βερολίνο, για το πρώτο προεδρικό ταξίδι στο εξωτερικό. Μετέθεσε έτσι για αργότερα, την υπεσχημένη προεκλογικά επίσκεψη στα γαλλικά στρατεύματα που δρουν στην Αφρική, για την πρώτη μετακίνησή του ως Προέδρου, στο εξωτερικό.

Η αρχική αυτή επιλογή του είχε ερμηνευθεί ως θέληση αποδέσμευσής του, από την παράδοση των προκατόχων του να επισκέπτονται τη Γερμανίδα καγκελάριο αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Ο Φρανσουά Ολάντ μάλιστα, «πέταξε» για Βερολίνο την ίδια ημέρα, μετά την τελετή ανάληψης (15 Μαΐου 2012), στο δε προεδρικό Falcon (που μάλιστα κτυπήθηκε ελαφρά από κεραυνό), τον συνόδευε ο τότε νεαρός σύμβουλος, Εμ. Μακρόν. Τελικά, ως εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν ευθυγραμμίζεται με την παράδοση των προκατόχων του Ν. Σαρκοζί και Φ. Ολάντ. Ίσως να συνέβαλε ως προς αυτό και η ίδια η καγκελάριος που μετά τα συγχαρητήρια μηνύματα για την εκλογή, δεν έχασε την ευκαιρία να υπογραμμίσει στις 12 Μαΐου:

«Η γερμανική υποστήριξη δεν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις γαλλικές μεταρρυθμίσεις» και δεν έβλεπε γιατί «η Γερμανία θα έπρεπε να αλλάξει την πολιτική της». Ήταν μια πρώτη βολή, μπαίνει σε παράταξη μάχης η καγκελάριος, δείχνοντας ότι παραμένει σταθερή στη γραμμή της. Σύμφωνα με τους Γάλλους σχολιαστές, κέρδισε έτσι τον πρώτο πόντο στην αναμενόμενη αναμέτρηση με τον Γάλλο Πρόεδρο, την οποίαν κατέγραψαν ως: Μέρκελ- Μακρόν 1-0.

Με σχετική περιέργεια και ίσως και αγωνία, οι Γάλλοι περιμένουν να δουν εάν στον τομέα της Ευρώπης και στη Γάλλο-γερμανική αναμέτρηση, ο νέος Πρόεδρος θα πετύχει εκεί που απέτυχαν οι προκάτοχοί του, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.

Τι θα συζητήσουν

Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τα θέματα που θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες στο Βερολίνο, θεωρείται όμως δεδομένο, ότι τα θέματα που αφορούν στη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι στο επίκεντρο. Από το περιβάλλον του Γάλλου Προέδρου τονίζεται «η σημασία της σχέσης των δύο χωρών, για την αναβίωση του ευρωπαϊκού σχεδίου». «Υπάρχει μια κοινή επιθυμία, για ορισμένες προτεραιότητες» δηλώνουν. Όπως: η ασφάλεια, η οικονομία και οι επενδύσεις, η κοινωνική προστασία και η μάχη κατά του «ντάμπινγκ».

Η δε γαλλική πλευρά προσθέτει και το θέμα των «αποσπασμένων εργαζομένων» για το οποίο ο Εμ. Μακρόν θέλει να στείλει ένα καθησυχαστικό μήνυμα στα γαλλικά συνδικάτα. Επιθυμία του Μακρόν είναι να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις προκειμένου «να αποκαταστήσει τη χαμένη εμπιστοσύνη με τη Γερμανία» διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «δεν τοποθετείται απέναντι στη Γερμανία, αλλά μαζί με τη Γερμανία».

Το δημόσιο έλλειμμα και η συγκράτησή του κάτω από το 3% του ΑΕΠ είναι ένα καυτό θέμα για τη Γαλλία, εξαιτίας του οποίου συνεχίζει να είναι ανάμεσα στις «υπό παρακολούθηση» χώρες.

Ο Εμ. Μακρόν που έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της χώρας προς την Ένωση, ήλθε η ώρα να αποδείξει ότι μπορεί. Ποιό όραμα για την Ευρώπη Με την ίδια μέθοδο που ξεκίνησε την εκστρατεία του για την προεδρία, συλλέγοντας από πόρτα σε πόρτα, με τις εθελοντικές ομάδες του «Εμπρός!» τη θέληση των Γάλλων πολιτών, τώρα ο ίδιος, από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα σκοπεύει να προετοιμάσει την «εκστρατεία» του για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης που φιλοδοξεί.

Πεπεισμένος φιλοευρωπαίος και μεθοδικός ο νέος Πρόεδρος, προβλέπει για το καλοκαίρι μια περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να καταλάβει ποια είναι η θέληση των μεν και των δε, πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες δυνάμεων, οι συμμαχίες ή οι διαμάχες. Ο ίδιος υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης με στόχο την προικοδότησή της με έναν προϋπολογισμό και έναν υπουργό Οικονομικών.

Για τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ο Εμ. Μακρόν προτείνει την ενίσχυση της Frontex με 5.000 επιπλέον συνοριοφύλακες.

Για την άμυνα της Ευρώπης ο νέος Πρόεδρος επιθυμεί μια μεγαλύτερη στρατιωτική επιχειρησιακή συνεργασία, γι’ αυτό και προτείνει τη δημιουργία ενός «Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφαλείας» στο οποίο θα παρακάθονται οι πολιτικοί αλλά και οι στρατιωτικοί των χωρών που θα επιθυμούν να συμμετέχουν. Στόχος είναι μια προσπάθεια «αυτονομίας της Ένωσης στο διπλωματικό και στρατιωτικό τομέα, αποφεύγοντας τις επικαλύψεις με τις δομές του ΝΑΤΟ» έχει ήδη διευκρινίσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης