Υποστηριξε το militaire
Breaking News Πολιτική
07/12/2017 | 18:04 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Ερντογάν, “τσαμπουκάς” στο Αιγαίο, “κοκοράκι” στο Προεδρικό “διπλωμάτης” με τον Τσίπρα!

Ερντογάν,

Η συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από την ώρα που απογειώθηκε από την Τουρκία, μέχρι τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, άλλαζε…ανά ώρα!

Η πτήση του προεδρικού αεροσκάφους συνδυάστηκε με προκλήσεις στο Αιγαίο! Δύο τουρκικά F-16 που το συνόδευσαν, μόλις μπήκαν στο FIR Αθηνών,άρχισαν το γνωστό “παιχνίδι” των προκλήσεων. Πτήση μέχρι την Άνδρο, “κυνήγι” από ελληνικά μαχητικά και έξοδος από τον εναέριο χώρο 15 λεπτά μετά.

Την ίδια ώρα ο κυβερνήτης του προεδρικού αεροσκάφους ζητούσε από τα ελληνικά F-16 που βρίσκονταν στον αέρα ως τιμητική συνοδεία,να απομακρυνθούν! Τα πρώτα μηνύματα για την επίσκεψη δεν ήταν και πολύ ευχάριστα.

Στο Προεδρικό Μέγαρο έσπευσε να επιβεβαιώσει αυτή την εκτίμηση, επιμένοντας να απαντά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη μειονότητα…

Και μετά;  Μετά όλα άλλαξαν…Στο Μέγαρο Μαξίμου μπήκε ένας άλλος Ερντογάν. Ήπιος. Τόσο ήπιος που έφθασε στο σημείο να παραδεχτεί πως στο παρελθόν έγιναν λάθη που ανάγκασαν Έλληνες να φύγουν κυνηγημένοι από την Τουρκία.Η σωστή λέξη είναι εγκλήματα,αλλά μην ζητάμε τόσα πολλά από τον Ερντογάν.

Φθάσαμε στο τέλος της συνάντησης να ακούμε τον Τσίπρα σχεδόν να τον ειρωνεύεται λέγοντας πως “μάλλον ο κ.Ερντογάν δεν θέλει τελικά να αναθεωρήσουμε τη Συνθήκη της Λωζάνης,αλλά απλά να την τηρούμε σωστά”. Ο Τσίπρας τον χτύπησε εκεί που πονάει και το εντυπωσιακό είναι ότι ο Ερντογάν δεν απάντησε:

•του υπενθύμισε ότι το Κυπριακό έχει ένα μόνο πρόβλημα κι αυτό δεν είναι άλλο από την τουρκική εισβολή του 1974.

•του επεσήμανε ότι κακό είναι να μην θέτει θέμα θρησκευτικών ελευθεριών σε μια χώρα όπως η Ελλάδα στην οποία “ποτέ δεν σκεφθήκαμε να πάμε και να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε κάποιο από τα πολλά τζαμιά που λειτουργούν”. Αντιθέτως στην Αγία Σοφία όπως του ΄πε όλο και συχνότερα ακούμε μουεζίνηδες.

Που οφείλεται η μετάλλαξη του Ερντογάν; Δεν χρειάζονται ούτε συνωμοσιολογίες,ούτε σενάρια. Το πόσο “στριμωγμένος” είναι ο Ερντογάν προκύπτει από την ειδησεογραφία. Η πρόσκληση από τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν μόλις η δεύτερη που έχει δεχτεί από ευρωπαϊκή χώρα.Είχε προηγηθεί η Πολωνία. Για τον Ερντογάν ήταν μια διέξοδος την οποία όμως δεν θέλει να την αξιοποιήσει μόνο για να βρει ένα σημείο επαφής με την Ευρώπη. Ήθελε και θέλει να την “πουλήσει” και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Το προφίλ του “ηγέτη που δεν καταλαβαίνει τίποτα” θέλει συντήρηση. Αλλά από την άλλη ξέρει πως αυτή τη περίοδο δεν έχει περιθώρια να το “πάει πολύ μακρυά” αυτό το έργο. Η φράση του Τσίπρα “ελπίζω να αποδεχτείτε την συζήτηση.Αν δεν το κάνετε θα αποβεί εις βάρος της Τουρκίας και των λαών μας. Εις βάρος των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

Τι θα γίνει αύριο στη Θράκη; Ο Ερντογάν θα δώσει το σόου του στους λίγους έξαλλους που προσπαθούν να παίξουν το παιχνίδι της Άγκυρας στην περιοχή. Εμάς πρέπει να μας ενδιαφέρει η ουσία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης