Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα ΤΟΥΡΚΙΑ
24/03/2016 | 20:27 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Ο Ερντογάν πάει ΗΠΑ “στριμωγμένος” από το σκάνδαλο Ζαρράμπ!

Ο Ερντογάν πάει ΗΠΑ

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στις ΗΠΑ συλλαμβάνεται  ο Ρεζά Ζαρράμπ!  Ο κ. Ερντογάν θα μεταβεί στην Αμερική για να λάβει μέρος στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και θα εγκαινιάσει το μεγάλο τέμενος που κατασκευάστηκε στην πολιτεία του Μέριλαντ με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Στη Σύνοδο αρχικά ορίστηκε να παραστεί ο πρωθυπουργός κ. Νταβούτογλου, αλλά ξαφνικά άλλαξαν τα σχέδια και θα μεταβεί ο κ. Ερντογάν. Φαίνεται ότι ο Πρόεδρος είναι δυσαρεστημένος από τα “παζάρια” του πρωθυπουργού με την Ε.Ε για το προσφυγικό και αποφάσισε να πάει ο ίδιος στην Αμερική. Άλλωστε,  η σύλληψη του Ζαρράμπ, τον οποίο αποκαλούσε “φιλάνθρωπο” επιχειρηματία, τον αφορά προσωπικά και οικογενειακά.

Ο Ρεζά Ζαρράμπ για το Ιράν και Ριζά Σαρράφ για την Τουρκία συνελήφθη στο Αεροδρόμιο της  Φλώριδας  στις 19 Μαρτίου από το FBI. Πρόκειται να δικαστεί για τα εγκλήματα:1-Εξαπάτηση των ΗΠΑ 2-Παραβίαση του εμπάργκο του Ιράν 3-Πλαστογραφία τραπεζικών εγγράφων 4- Ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η ποινή που προβλέπεται για τα αδικήματα αυτά είναι 75 χρόνια κάθειρξη! Συνένοχοι του φέρονται  δυο Ιρανοί οι Καμέλια Τζαμσιντί και  Χουσεϊν Νετζαφζαντέ.

Εισαγγελέας για την εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε ο ινδικής καταγωγής  Πιτ Μπαρέιρα. Θεωρείται αδέκαστος και δεν δίστασε να τιμωρήσει την  Bank of America για ατασθαλίες.

Συνεργάτης του στο Ιράν ήταν ο Μπάμπεκ Ζεντζανί , ο οποίος καταδικάστηκε σε θάνατο από δικαστήριο του Ιράν στις 3 Μαρτίου, γιατί δεν απέδωσε στο κράτος 2,8 εκατομ.$ από πωλήσεις πετρελαίου.

Ο Ζαρράμπ είχε συλληφθεί στην Τουρκία για το μεγαλύτερο σκάνδαλο δωροδοκίας και διαφθοράς που συγκλόνισε τη χώρα στις 17.12.2013.  Από την ανάκριση προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία για τέσσερεις υπουργούς  Muammer  Guler (εσωτερικών), Zafer Caglayan  (Βιομηχανίας),Egemen Bagis  (Ευρωπαϊκών υποθέσεων), Erdogan Bayraktar (Πολεοδομίας). Στο σκάνδαλο φέρονται εμπλεκόμενοι ο γιος του τότε πρωθυπουργού Μπιλάλ Ερντογάν, οι τηλεφωνικές συνομιλίες των οποίων βγήκαν στη δημοσιότητα.

Η κυβέρνηση κατηγόρησε, τον μέχρι τότε συνοδοιπόρο της Φεττουλλάχ  Γκιουλέν ή Χότζα , για προετοιμασία πραξικοπήματος και ανατροπή της. Με ψήφους του κυβερνώντος Κόμματος απαλλάχτηκαν οι υπουργοί και φυσικά αθωώθηκε ο Ζαρράμπ μετά από εβδομήντα ημέρες κράτηση.

Ο ιρανός σχεδόν ανακηρύχθηκε και σωτήρας αφού ο ίδιος ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι κάλυψε το ΄15% του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών με 25 δις  από την εξαγωγή 200 τόνων χρυσού.

Φυσικά η ενέργεια του δεν χαρακτηρίστηκε λαθρεμπόριο χρυσού έναντι ιρανικού πετρελαίου!

Αργότερα μάλιστα τιμήθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς και του απονεμήθηκε η πλακέτα του επιτυχημένου επιχειρηματία.

Αμέσως ξεχάστηκαν και τα 4,5 εκατομ. $ που βρέθηκαν σε κουτιά παπουτσιών στο υπνοδωμάτιο του Γενικού Διευθυντή της Τράπεζας Halk Bankasi , Suleyman Aslan.

O βρετανικός Independent  εύλογα αναρωτιέται αν ο κ. Ερντογάν θα χάσει τον ύπνο του με τη σύλληψη του “φιλάνθρωπου”.

Φαίνεται η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καλύψει τις πιθανές αποκαλύψεις του Ζαρράμπ. Με μεταμεσονύχτια τροπολογία που κατατέθηκε στην Εθνοσυνέλευση στο Νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων , θεσπίζονται περιορισμοί για την υποβολή στοιχείων στο εξωτερικό. Όπως γράφει ο Emin Ozgonul ( εφημερίδα Sozcu)  εάν η αποστολή προσωπικών δεδομένων στο εξωτερικό ενδέχεται να βλάψει τα συμφέροντα της Τουρκίας, ή των ατόμων που τα αφορά θα ζητείται η γνώμη του υπουργείου εξωτερικών ή άλλου αρμόδιου φορέα και θα εκδίδεται σχετική άδεια από το Συμβούλιο Προσωπικών Δεδομένων . Τα μέλη του επταμελούς αυτού Συμβουλίου ορίζονται ως εξής: Τρία διορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τέσσερα ο πρωθυπουργός!

Έτσι λοιπόν το ταξίδι του κ. Ερντογάν στις ΗΠΑ αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Με ποιους θα διαπραγματευτεί το ζήτημα του Ζαρράμπ; Γιατί αν αρχίσει και αποκαλύπτει πράγματα ο κατηγορούμενος θα τιναχτεί όλο το  πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας. Το παζάρι θα είναι σκληρό , γιατί σίγουρα ένας τέτοιος νέος δεν θα θελήσει να βρεθεί στη Φυλακή για τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης