Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Επιστολή καταγγελία για παράβαση καθήκοντος του προέδρου της ΕΑΑΝ από απόστρατο

Επιστολή καταγγελία για παράβαση καθήκοντος του προέδρου της ΕΑΑΝ από απόστρατο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Επιστολή-καταγγελία σε βάρος του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΣ της ΕΑΑΝ έστειλε ο απόστρατος αξιωματικός του ΠΝ Ιωάννης Βιδάκης ο οποίος είχε προσφύγει στο συνήγορο του Πολίτη κατά της υποχρεωτικής εγγραφής στην ΕΑΑΝ.

Στην επιστολή καταγγέλεται ο πρόεδορος της ΕΑΑΝ ,μεταξύ άλλων “για παράβαση καθηκόντων, πλάνη Υπουργού στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου και ζητώ αρμοδίως την απαλλαγή από τα καθήκοντά τους, την αλλαγή της υφιστάμενης ΚΥΑ και στη συνέχεια την διεξαγωγή εκλογών”.

Όλη η επιστολή:

ΘΕΜΑ:  Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού (ΕΑΑΝ)

ΣΧΕΤ: α. ΚΥΑ 932/2/93 ΦΕΚ Β΄216/1993

            β. Επιστολή ΕΑΑΝ (προς ΓΕΝ/ΔΚΒ) με αρ. πρ. 480//14-12-2015

            γ. Πρακτικό ΔΣ/ΕΑΑΝ υπ. αρ. 131 από 26-11-2015

            δ. Έγγραφο ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ από 27-01-2015

Αξιότιμοι κύριοι,

1. Αναφέρεται ότι βάσει του Ν.Δ 1171 της 20 Μαΐου/2 Ιουνίου 1972, πρέπει υποχρεωτικά να εγγραφώ (μετά την αποστρατεία μου), ως μέλος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού, (ΕΑΑΝ), για την οποία εγγραφή υποχρεωτικά,  μου παρακρατείται μηνιαία συνδρομή από το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού (ΜΤΝ). Φυσικά το ίδιο ισχύει για όλους τους συναδέλφους.

2. Το ΜΤΝ στο οποίο απευθύνθηκα μου ανέφερε ότι ενεργεί νόμιμα και βάσει του προαναφερομένου Ν.Δ γίνεται η εν λόγω κράτηση.

3. Αναρωτιέμαι λοιπόν κατά πόσο σε μια ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία μπορεί να υπάρχει ακόμα διάταξη, η οποία να υποχρεώνει μια κατηγορία πολιτών υποχρεωτικά να εγγράφονται σε συγκεκριμένες ενώσεις, (περιορισμός ελευθερίας βούλησης και επιλογών) και όλοι να ανέχονται αυτήν την κατάσταση.

4. Παρακαλώ λοιπόν ως πολίτης πλέον και έχοντας έννομο συμφέρον, για την επείγουσα  κατάργηση αυτών των υποχρεώσεων ή την προσαρμογή των υφιστάμενων ρυθμίσεων στη σύγχρονη κατάσταση.  

5. Πρόσθετα και με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στην ΕΑΑΝ το 2016, σας γνωστοποιώ τα ακόλουθα και παρακαλώ για τις δικές σας δέουσες ενέργειες, αποκατάστασης των αρχών του δικαίου,  της λογικής και της συνταγματικότητας της νομοθεσίας:

α. Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΑΑΝ προώθησε επιλεκτικά τροποποίηση της υφιστάμενης ΚΥΑ για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις επικείμενες εκλογές της. Όταν όμως αυτή υπογράφηκε σχετικά γρήγορα, υπαναχώρησε και αρνήθηκε να την εφαρμόσει με πρόσχημα ότι «νομίμως, δεν πρόκανε». Τις λοιπές τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας τις οποίες είχε προτείνει  ειδική ομάδα εργασίας αρνήθηκε να τις προωθήσει, καλυπτόμενη από την δήθεν «περαιτέρω επεξεργασία» τους, η οποία θα υπερβεί το έτος.

β. Σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία είναι «επιλεκτικές για υποψηφιότητες»,  οι θέσεις των Προέδρου – Αντιπροέδρου στο ΔΣ της ΕΑΑΝ και συνεπώς απορρίφθηκε η υποψηφιότητά μου (είμαι μόνο Αρχιπλοίαρχος, με τρία πτυχία και δύο μεταπτυχιακά!) ενώ για τις εν λόγω θέσεις δύνανται να υποβάλουν (νομίμως) υποψηφιότητα χήρες και ορφανά των συναδέλφων – μήπως τελικά η ΕΑΑΝ θα πρέπει να μετανομαστεί σε Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού και Οικογενειών αυτών;

γ. Το παράδοξο αυτό επιβεβαιώνει με την σχετική (β) επιστολή της το ίδιο το ΔΣ της ΕΑΑΝ, ενώ στο πρακτικό του,  υπ. αρ. 131 από 26-11-2015, παραδέχεται (η πλειοψηφία του), τα νομικά κενά, επιχειρεί άστοχα και αδόκιμα (χωρίς νομική γνωμοδότηση) να δικαιολογήσει αυτά τα δικαιώματα και τα χαρακτηρίζει ως «προνόμια που είναι δύσκολο να ανακληθούν». 

δ. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω πρακτικό η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΑΑΝ επιχειρεί να διαμορφώσει (αυθαίρετα και καταχρηστικά) τις κατηγορίες (και τα δικαιώματα) των μελών της, χωρίς να έχει αυτό το δικαίωμα – απουσιάζει από τη λειτουργία της ΕΑΑΝ, η Γενική Συνέλευση των  μελών της, (η ΕΑΑΝ αποτελεί υβριδική μορφή σωματείου), η οποία διαθέτει αυτό το δικαίωμα στα σωματεία και στους συλλόγους.

6. Εκτός όμως των ανωτέρω το ΔΣ ασκεί μία πολιτική χωρίς δημοσιότητα,  διαφάνεια, αντικειμενικότητα: εκδίδει περιοδικό στο οποίο λογοκρίνονται (δεν δημοσιεύονται) επιστολές συναδέλφων που δεν είναι αρεστές στην πλειοψηφία του ΔΣ, ενώ αντίθετα γράφουν συστηματικά, (για επικοινωνιακούς λόγους μάλλον) συγκεκριμένα άτομα.  Στο παρελθόν είχαν τουλάχιστον παράτυπα στελεχώσει το ΔΣ του ΜΤΝ, με εκπρόσωπό τους, ο οποίος δεν ανήκε στην κατηγορία των εφέδρων, όπως προβλέπει η νομοθεσία – και επιχείρησαν να το επαναλάβουν στην αρχή της θητείας τους. Σημειώνονται επίσης η καταχρηστική (ιδιοτελής) παραχώρηση ψήφου σε μη δικαιούμενους κατά τις προηγούμενες εκλογές, [όπως αναγράφεται και στα σχετικά (β) και (γ)], ο αριθμός των σταυρών που σε ορισμένες κατηγορίες υποψηφίων δεν συμφωνούσε με τον αριθμό των σταυρών της Υπουργικής Απόφασης, το ότι ψήφισαν πολλά μέλη εκτός του προβλεπόμενου χώρου κεντρικού καταστήματος της ΕΑΑΝ, άλλα διαδικαστικά θέματα ψηφοφορίας, (κατάλογος ψηφοφόρων και διανομή ψηφοδελτίων), τα παράδοξα θέματα της σφραγίδας της ΕΑΑΝ και των επικεφαλίδων των εγγράφων της, τα οποία θεωρούνται τουλάχιστον παράτυπα. Ζητήματα σημαντικά είναι μεταξύ άλλων:

α. η εργασία μονίμων στελεχών στα γραφεία τους ενώ αυτό δεν προβλέπεται – (στελέχη τα οποία έχουν προσφερθεί για εθελοντική εργασία δεν τα αποδέχονται, διότι δεν είναι «φιλικά προσκείμενα στις ιδέες τους).   

β. η (σκόπιμη) μη αναπλήρωση του μέλους του ΔΣ, Υποναύαρχου (Μ) ΠΝ εα Δ. Αποστολάκη, από τον αντικαταστάτη του, επειδή ο τελευταίος δεν ήταν «φίλα προσκείμενος» και αρεστός σε Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΣ της ΕΑΑΝ.

γ. η μη αναλογική εκπροσώπηση των αποστράτων του ΛΣ και των προερχομένων εξ Υπαξιωματικών στο ΔΣ της ΕΑΑΝ – εκτός των περιορισμών στις θέσεις που μπορούν να εκλεγούν. 

7. Ο ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ στο σχετικό (δ) έγγραφό του αναγράφει: «… Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να εκθέσουμε τον προβληματισμό μας για το εάν συνάδει η ανωτέρω υποχρεωτικότητα της συμμετοχής των Αποστράτων σε Ένωση, με την κατά κανόνα προβλεπομένη ελευθερία της συμμετοχής ή όχι σε σωματεία, συλλόγους ή ενώσεις αλλά κυρίως με αυτόν τον ίδιο τον σκοπό των Ενώσεων Αποστράτων όπως περιγράφεται στο άρθρο  2 του ΝΔ,…».

  1. Η παρούσα αποτελεί και καταγγελία σε βάρος του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΔΣ της ΕΑΑΝ μεταξύ άλλων για παράβαση καθηκόντων, πλάνη Υπουργού στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου και ζητώ αρμοδίως την απαλλαγή από τα καθήκοντά τους, την αλλαγή της υφιστάμενης ΚΥΑ και στη συνέχεια την διεξαγωγή εκλογών.
  1. Πρόθυμος στην παροχή άλλων στοιχείων και διευκρινήσεων.
  1. Η παρούσα υποβάλλεται σύμφωνα και  με τον ΚΩΔΙΚΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ (ΦΕΚ: Α΄ 45// 1999) και παρακαλούμε να ενεργήσετε τηρώντας τις σχετικές υποχρεώσεις σας που απορρέουν από τον κώδικα.

11. Παρακαλώ για ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των αιτημάτων μου. 

Τα «γραπτά μένουν»  και «ομολογούν».

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Αναμένοντας Αποτελέσματα,

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Βιδάκης

Militaire.gr

                                                                                     

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης