Υποστηριξε το militaire
Militaire News

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: Αλληλεγγύη στη Γαλλία αλλά και λογική στη Μέση Ανατολή

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: Αλληλεγγύη στη Γαλλία αλλά και λογική στη Μέση Ανατολή
150929-N-TE278-299 IWO TO, Japan (Sept. 29, 2015) Sailors assigned to Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit (EODMU) 5 conduct a special patrol insertion/extraction exercise aboard the aircraft carrier USS Ronald Reagan (CVN 76). Ronald Reagan and its embarked air wing, Carrier Air Wing (CVW) 5, provide a combat-ready force that protects and defends the collective maritime interests of the U.S. and its allies and partners in the Indo-Asia-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Paolo Bayas/Released)

Δεν είναι ώρα για μακρόσυρτες αναλύσεις, δεν είναι η ώρα για πολλά λόγια για το μακελειό που έγινε χθες στο Παρίσι, όπου 128 ανυποψίαστοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους. Από την στιγμή επίθεσης και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί αποσβολωμένη τα γεγονότα, βαθιά ανήσυχη για το τι ξημερώνει αύριο στην Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο. Την ίδια ώρα που η διεθνής κοινότητα ψάχνει τρόπους για να αντιδράσει, στην Ελλάδα από χθες το βράδυ εκτυλίσσονται στιγμές ανωριμοτητας, μιας και τα πολιτικά κόμματα του συνταγματικου τόξου δεν μπορούν να συνεννοηθουν μια κοινή ώρα συγκέντρωσης συμπαράστασης των θυμάτων των επιθεσεων!
Item fulltext
Και η παραπάνω ανωριμότητα ακολουθεί από χθες στο βράδυ, την εν Ελλάδι διαδικτυακή κοινότηταν η οποία έχει επιδοθεί σ’ ένα αφελές και πολλές φορές μισαλλόδοξο αλισβερίσι, που αποκρυσταλλώνεται σ’ ένα μονοκόμματο και άκρως επικίνδυνο αφήγημα του στυλ: “οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα, που τους αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ και που έχει επαφή με τρομοκράτες, κρύβονται τζιχαντιστές, έναντι των οποίων πρέπει άμεσα να γίνει στρατιωτική επέμβαση”. Επ’ αυτού του αφηγήματος τρείς παρατηρήσεις:

1ον) Άλλο το προσφυγικό, άλλο η τρομοκρατία: Δεν θέλει και πολύ μυαλό για να καταλάβει κανείς ότι οι πρόσφυγες που καταφθάνουν στην Ευρώπη θέλουν ακριβώς να γλυτώσουν απ’ αυτή τη θηριωδία. Η απόφαση της Γαλλίας για αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα έρχεται να “κουμπώσει” επιλογές άλλων ευρωπαϊκών κρατών, π.χ. Ουγγαρία και Σλοβακία για κλείσιμο των συνόρων στους πρόσφυγες. Αλλά δεν κλείνουν τα σύνορά τους απέναντι στος τρομοκράτες, αλλά σε άμαχους ανθρώπους. Η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος δεν πρέπει να συνδέεται με την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

2ον) Η τρομοκρατία αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό και μόνο: Από χθες υπάρχουν αναπαραγωγές του στυλ “πώς νιώθει ο Καμμένος που έλεγε ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με Τζιχαντιστές;” ή απόψεις του τύπου “ο δυτικός ιμπεριαλισμός δημιούργησε το Ισλαμικό Κράτος και φέρει ευθύνη”. Αμφότερες οι τοποθετήσεις είναι βαθιά ανεπίκαιρες και αχρείαστες ετούτη την ώρα. Το Ισλαμικό Κράτος επέλεξε να πλήξει την Γαλλία, προκαλώντας εκατόμβη θυμάτων και τρόμου. Πρέπει να καταλάβουμε κάποια στιγμή στην Ελλάδα ότι ο μικρόκοσμός μας δεν μπορεί να ερμηνεύσει το καθολικό γίγνεσθαι και γιατί είναι μεροληπτικό και γιατί είναι στα όρια του αδαούς, μέσω μιας συνωμοσιολαγνείας που φτάνει και ξεπερνά τα όρια του γραφικού (όπως π.χ. οι αναρτήσεις της Ραχήλ Μακρή σε facebook και twitter).

3ον) Η στρατιωτική επέμβαση δεν προαναγγέλλεται από τα social media: Όταν ο ίδιος Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αμφιταλαντεύεται αν θα προβεί σε στρατιωτική επέμβαση ή όχι, δεν μπορεί το ελληνικό facebook και twitter να ενδύεται τον στρατηγό και να ζητά την ισοπέδωση του Ισλαμικού Κράτους. Οποιαδήποτε επέμβαση κι αν γίνει, πρέπει να είναι αποτέλεσμα συνεννόησης μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της εποχής μας, με γνώμονα πάντα την υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας και ασφάλειας.

Καταληκτικά, πολλοί λεν ότι το χθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα, εφάμιλλο της 11/9, σκοπεύει να αλλάξει την Ευρώπη για πάντα. Αναμφίβολα ο ρους της ιστορίας κινείται προς κατευθύνσεις που μέχρι πρότινος φάνταζαν απίθανες και ουτοπικές. Παρ’ όλα αυτά, ο καθείς που διατυπώνει δημόσιο λόγο θα πρέπει να έχει το εξής στο μυαλό του: Την υπεράσπιση της παράδοσης του Διαφωτισμού, που ήταν ο Ορθός Λόγος, η Δημοκρατία και η Ελευθερία, ως θεμελιώδεις αξίες οικοδόμησης του σύγχρονου δυτικού κόσμου, απέναντι στην ισλαμοφοβία, την ξενοφοβία και την μισαλλοδοξία.

Όλοι οι υπόλοιποι μικροπολιτικοί υπολογισμοί  παρέλκουν για την ώρα, γιατί η ακροδεξιά πάει χέρι χέρι με τον φόβο κι αυτό δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί..

ΠΗΓΗ: epikairo.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης