Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη Πολιτική
13/11/2016 | 06:15 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Μήπως έρχεται να μας “φρονηματίσει”;

Επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα: Μήπως έρχεται να μας

Κλείσιμο των λιμανιών στα ρωσικά σκάφη, να ψηφίσει ο Τσίπρας την ανανέωση των κυρώσεων και να αρθεί το «παράνομο» βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Παρουσίαση: Μιχαήλ Στυλιανού

Τους στόχους της κάπως αιφνίδιας επίσκεψης του στην Ελλάδα καθορίζει στον λήγοντα πρόεδρο Ομπάμα τo  Heritage Foundation, ίδρυμα/οχυρό των αρειμάνιων «νεοσυντηρητικών» εγκεφάλων της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ουάσιγκτων  και πλατφόρμα εκτίναξης τροφίμων του σε υπουργικούς θώκους.

Οι υποδείξεις, (ή υπομνήσεις;) τονίζονται σε άρθρο των Luke Coffey και Daniel Cochis, προβεβλημένων  παραγόντων αυτής της παλαιότερης από τις «δεξαμενές σκέψεις», που εποπτεύουν και συνδιαμορφώνουν (τουλάχιστον) την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Μια βεβαιότητα ισχύος και εξουσίας εξηγεί προφανώς και την διατύπωση του άρθρου στο όργανο του Ινστιτούτου, διατύπωση που θυμίζει το  ύφος ημερησίας διαταγής.

Από το άρθρο προκύπτει ότι το Heritage Foundation , δηλαδή η ισχυρή  φατρία των νεοσυντηρητικών στην εξουσία  (επί Ομπάμα και Χίλλαρυ, με την Βικτώρια Νούλαντ και τον σύζυγό της Ρόμπερτ Κάγκαν, κατέλαβαν το υπουργείο Εξωτερικών).δεν διαθέτει περιθώρια επιείκειας για την Ελλάδα. Οι αρθρογράφοι αναγνωρίζουν ότι η βάση της Σούδας, που τους έχει διατεθεί, είναι πολύτιμη, αλλά τονίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ήταν ένας ταραχοποιός σύμμαχος. (!)

Αυτή η βαθμολογία στον «έλεγχο» συμπεριφοράς (συμμαχικής) της Ελλάδας αποδίδεται στην ελαστική ελληνική στάση απέναντι στη Ρωσία και στο ελληνικό βέτο, που εμποδίζει την ένταξη της «Μακεδονίας»,όπως αναφέρουν τα Σκόπια  στο ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα το  μητρώο της Ελλάδας στο Heritage Foundation  ( σε πιστή μετάφραση του κειμένου ) αναφέρει:

–΄Οτι ο Α. Τσίπρας φλερτάρισε με στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, ως μοχλό πιέσεως στις διαπραγματεύσεις του  με την Ε Ε για την οικονομική κρίση.

–Ότι η Ελλάδα διατήρησε μια φιλική σχέση με τη Ρωσία, σε διάσταση με τη στάση των περισσότερων χωρών στην λοιπή Ευρώπη. Τον Μάιο επισκέφθηκε την Ελλάδα ο πρόεδρος Πούτιν, συνοδευόμενος από τον υπουργό των Εξωτερικών  Σεργκέϊ Λαβρώφ και ομάδα επιχειρηματιών, ορισμένοι από τους οποίους βαρύνονται με κυρώσεις  των ΗΠΑ.

— Ότι, στο κεφάλαιο των κυρώσεων, ούτε οι αμερικανικές ούτε οι ρωσικές αντικυρώσεις είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Εμπορικά σκάφη ελληνικής ιδιοκτησίας επισκέφθηκαν λιμάνια της Κριμαίας και έχουν εμπλακεί στις παράνομες (;) εξαγωγές σταριού από την Σεβαστούπολη και το Κερτς.

–Ότι η Ρωσία βλέπει την Ελλάδα ως υποψήφια να υπονομεύσει τη συλλογική αντίδραση της Ευρώπης στην στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας. Ενώ συνεχίζεται η παράνομη ρωσική κατοχή της Κριμαίας και η ανεπιφύλακτη στήριξη της Ρωσίας στον δικτάτορα της Συρίας Μπάσερ Αλ-΄Ασαντ, η Ελλάδα εξακολουθεί να παρέχει στη Ρωσία στρατιωτική στήριξη, υποδεχόμενη τον ρωσικό στόλο στους λιμένες της.

Η τελευταία επίσκεψη του αντιτορπιλικού Σμέτλιβι, όπως του Κορολέφ τον Ιούνιο είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, δοθέντος ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και στέγη μιας ναυτικής βάσης του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στη Κρήτη. ( ! )

Είναι απαράδεκτο ένα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε Ε , που φιλοξενεί μια αμερικανική βάση, να υποδέχεται τον ρωσικό στόλο στα λιμάνια του.

Για τη ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, η δεξαμενή σκέψης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής αποφαίνεται:

Με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η Μακεδονία έγινε ένα ανεξάρτητο κράτος υπό το νέο συνταγματικό  όνομα Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η Ελλάδα έσπευσε να διαμαρτυρηθεί, με το αβάσιμο επιχείρημα ότι το όνομα Μακεδονία που είναι το ίδιο με τη βόρεια επαρχία της Ελλάδος υποδηλώνει  εδαφικές διεκδικήσεις του νέου έθνους.

Το 2008, ενώ η Μακεδονία περίμενε μια πρόσκληση να ενταθεί στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, το τελευταίο λεπτό,  η Ελλάδα, μονομερώς, έθεσε βέτο στην ένταξη της Μακεδονίας, λόγω του ονόματος. Τον Δεκέμβριο του 2011 το Διεθνές Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το βέτο της Ελλάδος αποτελούσε απροκάλυπτη παραβίαση της προσωρινής συμφωνίας του 1995. Εντούτοις η Ελλάδα εξακολουθεί να εμποδίζει την ένταξη της Μακεδονίας παραβλάπτοντας τη συμμαχία.

Προχωρώντας στο «διά ταύτα», οι αρθρογράφοι του Heritage Foundation  καλούν τον πρόεδρο Ομπάμα:

1.- Να πιέσει την Ελλάδα να ψηφίσει για την ανανέωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων  σε βάρος  της Ρωσίας όταν το Δεκέμβριο η  πρόταση ανανέωσης θα τεθεί σε ψηφοφορία στην Ε Ε.

2.- Να αντιταχθεί στην είσοδο ρωσικών πολεμικών σε ελληνικά λιμάνια. Ενώ η Κριμαία παραμένει υπό παράνομη ρωσική κατοχή και η Ρωσία εξακολουθεί να στηρίζει τον δικτάτορα ΄Ασαντ της Συρίας, ο Πρόεδρος Ομπάμα οφείλει να καταστήσει απολύτως σαφές  ότι η ελληνική υποστήριξη στο ρωσικό ναυτικό είναι εντελώς  ανάρμοστη για σύμμαχο στο ΝΑΤΟ. Να  συστήσει στους ΄Ελληνες να ακολουθήσουν το πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας και να ακυρώσουν μελλοντικές επισκέψεις του ρωσικού στόλου.

3.- Να στηρίξει την υπόθεση της “Μακεδονίας”. Η πεισματώδης αντίθεση της Ελλάδας λόγω του ονόματος σε συνδυασμό με την παρανομία της στάσης της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έχει θέσει σε κίνδυνο την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα οφείλει να επιτρέψει στη Μακεδονία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ κατά τα προβλεπόμενα από την προσωρινή συμφωνία του 1995.

Η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία, καταλήγει το άρθρο/μήνυμα των νεοσυντηρητικών στον εξερχόμενο πλανητάρχη. Θα πρέπει να σταθεί ειλικρινής, κατακρίνοντας την ελληνική υποστήριξη στη Ρωσία και την παρεμπόδιση της εισόδου της “Μακεδονίας” στο ΝΑΤΟ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης