Υποστηριξε το militaire
Breaking News Πολιτική
07/12/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Ο ρεαλιστής σουλτάνος και οι ελληνικές ψευδαισθήσεις

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Ο ρεαλιστής σουλτάνος και οι ελληνικές ψευδαισθήσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν προσγειώνεται στην Αθήνα με την κυβέρνηση να πιστεύει πως δεν θα “ξεφύγει” σε καμία στιγμή της παρουσίας του ,ειδικά στην αυριανή επίσκεψή του στην Θράκη. Έχει λόγους να πιστεύει ότι ο  Ερντογάν των 1000 προβλημάτων θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που υποτίθεται έχει αναλάβει γι΄ αυτή την επίσκεψη; Ήδη πριν φθάσει στην Αθήνα, στη συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΙ και τον Αλέξη Παπαχελά…ξέφυγε. Επανέλαβε τα περί “επικαιροποίησης” της Συνθήκης της Λωζάνης και έθεσε ξανά το ζήτημα έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Το προφίλ του Ερντογάν έχει “τσαλακωθεί” από τις αποκαλύψεις για “παρκαρισμένα” εκατομμύρια σε φορολογικούς παραδείσους, απ΄ όσα ακούγονται εναντίον του στη δίκη Ζαράμπ στις ΗΠΑ, απ΄ όσα αναμένεται να αποκαλυφθούν για τα εκατομμύρια δολάρια που δόθηκαν από την Τουρκία στον Μάϊκλ Φλιν για την παράδοση του Γκιουλέν, από τη συνέχιση του εξοπλισμού των Κούρδων με αμερικανικά όπλα κι άλλα πολλά.

Η επίσκεψη στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι μια τονωτική ένεση στον “λαβωμένο” Ερντογάν; Πολύ πιθανό. Ειδικά στη Θράκη δεν είναι καθόλου απίθανο να φορέσει ξανά τον μανδύα του “πατερούλη” των απανταχού μουσουλμάνων,που η Άγκυρα θεωρεί …Τούρκους,χωρίς καν να τους ρωτήσει.

Με την Τουρκία δεν πρέπει να ΄χουμε ψευδαισθήσεις,όποιος κι αν είναι στο τιμόνι της. Είτε είναι ο Ερντογάν,είτε είναι οποιοσδήποτε άλλος. Θα πρέπει μάλιστα να συμφωνήσουμε ότι στα χρόνια της παντοδυναμίας Ερντογάν, δεν έχουμε ζήσει κρίση επιπέδου Ιμίων. Έχουμε ζήσει βεβαίως τη δολοφονία Ηλιάκη και μια σειρά προκλήσεων που μπορεί να μην είχαν την ένταση κρίσεων όπως αυτή των Ιμίων,αποτέλεσαν όμως “στρατηγικές κινήσεις” για να προωθήσει η Τουρκία τις διεκδικήσεις της. Είχαμε κι έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απειλή των μεταναστευτικών ροών που ο Ερντογάν χρησιμοποιεί με μαεστρία, απειλώντας την Ελλάδα και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους.

Όποιος είδε την συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ δεν μπορεί να μην αναγνώρισε ότι για την Τουρκία είναι ένας ηγέτης στιβαρός και ρεαλιστής που γνωρίζει τι θέλει και προσπαθεί να το πετύχει. Μπορεί να μην είναι ευχάριστο να το παραδεχόμααστε,αλλά οφείλουμε να το κάνουμε αν θέλουμε να είμαστε ικανοί να τον αντιμετωπίσουμε.

Πιθανότατα η περίοδος μετά-Ερντογάν να ΄ναι πολύ χειρότερη. Η διάδοχη λύση που προωθείται από τη Δύση και ακούει στο όνομα Μεράλ Ακσενέρ έχει ρίζες στους Γκρίζους Λύκους και τον τουρκικό εθνικισμό.

Οι συζητήσεις και οι επαφές με την Άγκυρα καλό είναι να υπάρχουν. Αλλά αυτό δεν πρέπει να αποπροσαντολίσει ποτέ την Ελλάδα από την προετοιμασία της να ΄ναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει τα πάντα από την Τουρκία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης