Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη
09/12/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Επίσκεψη Ερντογάν ο απολογισμός χωρίς “κομματικές ανακοινώσεις”

Επίσκεψη Ερντογάν ο απολογισμός χωρίς

Ήρθε,είδε “έπαιξε κι έχασε”, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Ποιος είναι ο απολογισμός της επίσκεψής του σε Αθήνα και Κομοτηνή; Ποια τα κέρδη και οι απώλειες για την Ελλάδα και την Τουρκία του Ερντογάν;

Δεν θα ασχοληθούμε ούτε για αστείο με τις ανακοινώσεις των κομμάτων. Το καθένα έχει …τον πόνο του και το χαβά του και όλα μαζί την ίδια αγωνία της δημιουργίας εντυπώσεων για να ικανοποιήσουν τους δεδομένους ψηφοφόρους τους.

Ποιες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν τώρα που η επίσκεψη Ερντογάν ολοκληρώθηκε;

  • Έπρεπε να προσκληθεί τώρα ο Ερντογάν;

Η απάντηση είναι όχι. Η χρονική στιγμή δεν ήταν σε καμία περίπτωση κατάλληλη. Πότε θα ήταν θα πουν κάποιοι. Αυτό είναι άλλο θέμα,πάντως η επιλογή της κυβέρνησης να προσκαλέσει τώρα τον Ερντογάν εξέπληξε

•Γιατί έγινε η πρόσκληση;

Σενάρια αρκετά. Έχουμε ακούσει πολλά ανεπισήμως. Από λάθος εκτίμηση μέχρι ότι μας ζητήθηκε από “δυτικούς συμμάχους” να τον προσκαλέσουμε. Όποια κι αν είναι η αλήθεια δεν αναιρεί την απάντηση στο πρώτο ερώτημα.

  • Γιατί ο Ερντογάν ήθελε να γίνει η επίσκεψη;

Γιατί δεν έχει πουθενά αλλού να πάει στη Δύση! Μόνο η Πολωνία και η Ελλάδα τον προσκάλεσαν .Σε μια περίοδο που αναζητά επαφή με την Ευρώπη η πρόσκληση του φάνηκε ως ένα εξαιρετικό δώρο. Πίστεψε ότι μπορεί να την αξιοποιήσει για να έχει κέρδος και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

•Ήταν προετοιμασμένη η ελληνική κυβέρνηση για να υποδεχτεί τον Ερντογάν και να τον αντιμετωπίσει;

Στο Προεδρικό Μέγαρο με την αψιμαχία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, φάνηκε ότι η επίσκεψη θα ήταν πραγματικό δώρο στον Ερντογάν. Κατηγόρησαν πολλοί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι με την ομιλία του έδωσε βήμα στον Ερντογάν για να αμφισβητήσει την Συνθήκη της Λωζάνης.

Λίγη ώρα μετά στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ερντογάν έχανε όσους πόντους υποτίθεται πως κέρδισε στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι δηλώσεις του Τσίπρα κινήθηκαν στο όριο της ειρωνείας σ΄ ότι έχει να κάνει με την Συνθήκη της Λωζάνης.Επιπλέον του έθεσε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο  το θέμα της εισβολής στην Κύπρο,της παραβατικότητας στο Αιγαίο και τον έφερε σε πολύ δύσκολη θέση για το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών. Η σύγκριση των όσων κάνουν στην Αγιά Σοφιά οι Τούρκοι σε σχέση με το πως λειτουργούν τα τζαμιά στην Ελλάδα έμεινε αναπάντητη από τον Ερντογάν.

Επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη η παραδοχή του Ερντογάν για τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν με τους διωγμούς Ελλήνων από την Τουρκία.

Η απάντηση στο ερώτημα είναι πως ανεξάρτητα από το πόσο καλά ήταν ή δεν ήταν προετοιμασμένη η ελληνική κυβέρνηση, κατόρθωσε να “γυρίσει” την κατάσταση που την πρώτη ώρα της επίσκεψης Ερντογάν φαινόταν να είναι αρνητική.

  • Κέρδισε ή έχασε η Ελλάδα;                                                                                     Το πρόσημο δεν μπορεί να είναι αρνητικό. Ο Ερντογάν εκτέθηκε σ΄ όλη τη Δύση με την απαίτηση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Οι αντιδράσεις από ΗΠΑ ,Γερμανία και ΕΕ ήταν όλες αρνητικές για τον Ερντογάν. Επιπλέον στη Θράκη το φιάσκο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου ήταν ανεπανάληπτο! Κι αυτό ήταν κέρδος,μήπως και καταλάβουμε ότι επιτέλους πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να βοηθήσουμε την περιοχή όπως πρέπει,απαλάσσοντάς την από τους “βραχίονες” της Άγκυρας και του τουρκικού προξενείου.
  • Κέρδισε ή έχασε ο Ερντογάν;                                                                                  Πήρε αρνητικές απαντήσεις στο αίτημά του για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης. Άκουσε με σαφήνεια από τον Έλληνα πρωθυπουργό να μιλά για το Αιγαίο,την Κύπρο, την Ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη. Δεν είναι τυχαίο ότι όσο περνούσαν οι ώρες ο Ερντογάν “κατέβαζε τους τόνους”. Πήγε στη Θράκη και δεν τον περίμενε η “λαοθάλασσα” που του έλεγαν ότι τον περιμένει. Που ακριβώς είναι το κέρδος του, εκτός από τα δημοσιεύματα του αναγκαστικά φιλικού τουρκικού Τύπου;          Ωστόσο την Τουρκία ανεξάρτητα ποιος την κυβερνά δεν πρέπει να την υποτιμούμε,γιατί έχει συνέχεια στην πολιτική της. Κάτι που εμείς δυστυχώς δεν έχουμε. Γι΄ αυτό ας κρατήσουμε την επιμονή του να θέτει επί 48 ώρες το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης. Δεν το κάνει μόνο για τα ελληνοτουρκικά, έχει κι άλλους στόχους…
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης