Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Επίσημο αίτημα Τουρκίας προς ΗΠΑ για έκδοση του Γκιουλέν

Επίσημο αίτημα Τουρκίας προς ΗΠΑ για έκδοση του Γκιουλέν

Ο Εισαγγελέας της Άγκυρας υπέβαλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για την έκδοση στην Τουρκία του  αυτοεξόριστου εκεί, ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Στο διαβιβαστικό έγγραφο το αίτημα στηρίζεται , όπως γράφει η  εφημερίδα Y.Şafak, στο ότι του έχουν απαγγελθεί οι κατηγορίες της απάτης, της υπεξαίρεση, του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, της πλαστογραφία, των υποκλοπών  και της παραβίασης  προσωπικών δεδομένων. 

Να θυμίσουμε ότι ο ισλαμιστής ιμάμης Γκιουλέν, έχει πολύ μεγάλη δύναμη στην Τουρκία σε πολλούς θύλακες του κράτους αλλά και στον λαό. Ήταν στενοί σύμμαχοι με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν , αλλά τα τελευταία χρόνια θέματα ”διανομής και ελέγχου της εξουσίας, υπό το πρόσχημα διαφόρων αφορμών, έφεραν τους δυο άνδρες σε σκληρή κόντρα- μέχρις εξοντώσεως.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγορεί τον  Φετουλάχ Γκιουλέν  για την δημιουργία «παράλληλου κράτους» και για συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης μέσω ενός δικτύου υποστηρικτών στη δικαιοσύνη, την αστυνομία και τα ΜΜΕ. Οι υποστηρικτές του Γκιουλέν αρνούνται τις κατηγορίες και λένε ότι πρόκειται για συκοφαντίες του Ερντογάν.

Τον Δεκέμβριο 2014 τουρκικό δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Γκιουλέν με την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

Η συμμαχία Ενρτογάν-Γκιουλέν κατέρρευσε όταν η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές άρχισαν το 2013 έρευνα για διαφθορά κατά προσώπων του πολύ στενού κύκλου του Ερντογάν.

Χιλιάδες αστυνομικοί, εισαγγελείς και δικαστές έχουν από τότε αποπεμφθεί για υποτιθέμενες σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν. Στο στόχαστρο έχουν επίσης ιδιαίτερα μπει ΜΜΕ του δικτύου Γκιουλέν.

Τον περασμένο μήνα η  τουρκική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση δεκάδες άτομα στο πλαίσιο έρευνας για το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, σε επιχειρήσεις που έγιναν  σε διάφορα σημεία της χώρας.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε ως επίκεντρο την Κωνσταντινούπολη και επεκτάθηκε συνολικά σε εννέα επαρχίες ( νότιες επαρχίες της Οσμάνιγιε, των Αδάνων, της Μερσίνης της Ισπάρτα κλπ) , 

 Κρατήθηκαν πάνω από 100 άνθρωποι,(εκπαιδευτικοί ,επιχειρηματίες και διευθυντικά στελεχη μιας σημαντικής τουρκικής κατασκευαστικής εταιρείας,είναι μεταξύ των προσώπων που τέθηκαν υπό κράτηση), ενώ οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 140 άτομα.Μεταξύ των κρατουμένων περιλαμβάνονται στελέχη και υπάλληλοι της τράπεζας Asya, η οποία ιδρύθηκε από υποστηρικτές του Φετουλάχ Γκιουλέν και ετέθη υπό τον έλεγχο του κράτους πέρυσι.Η έρευνα αφορά τη συγκέντρωση πόρων ύψους 50 εκατ. λιρών (17 εκατ. δολ.) για την οργάνωση του Γκιουλέν. 

Βεβαίως τα ”επεισόδια” της σύγκρουσης είναι πολλά και τα παραπάνω ενδεικτικά και μόνο…

Λ.Λ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης