Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ: Πως έγινε το μακελειό

Επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ: Πως έγινε το μακελειό

Πως χτύπησαν οι τρομοκράτες το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης,σκορπώντας το θάνατο; Τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου αλλά και διεθνών ΜΜΕ συνυθέτουν την εικόνα της πολύνεκρης επίθεσης:

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι εκρήξεις προκάλεσαν πανικό στον τερματικό σταθμό των πτήσεων εξωτερικού προκαλώντας πανικό μεταξύ των επιβατών. «Ήταν πολύ ισχυρή η έκρηξη, όλοι άρχισαν να τρέχουν προς κάθε κατεύθυνση» δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Turk.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Bekir Bozdağ, ένας από τους τρομοκράτες  αρχικά πυροβόλησε με αυτόματα όπλα Καλάσνικοφ προτού πυροδοτήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Σύμφωνα με το διεθνή ΜΜΕ (NBC News, Reuters) ένας αστυνομικός πάλεψε, με έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας ρίχνοντάς τον στο έδαφος, προτού εκείνος πυροδοτήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, πίσω από την επίθεση είναι πιθανόν  το ISIS (δημοσιογράφος Abdulkadir Selvi ο οποίος πρόσκειται στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και αρθρογραφεί κυρίως στη φιλοκυβερνητική Yeni Safak και στη Hurriyet).  Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από τους αστυνομικούς και ακολούθησε συμπλοκή. Ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από τις σφαίρες των αστυνομικών, ο ένας σκοτώθηκε όταν έθεσε σε λειτουργία το μηχανισμό των εκρηκτικών που είχε πάνω του έμπροσθεν του μηχανήματος ελέγχου ακτίνων και ο ένας συνελήφθη. Οι δράστες που οργάνωσαν την επίθεση φέρεται ότι ήταν 7, γεγονός που ισοδυναμεί σε καταδίωξη άλλων 4 από την τουρκική αστυνομία. Ο δράστης που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά είχε εισέλθει στο  αεροδρόμιο  το απόγευμα, όπως επιβεβαιώθηκε και από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου. Υπενθυμίζεται ότι επίθεση σε τουρκικο αεροδρόμιο  είχε γίνει το 1982, στο αεροδρόμιιο της Άγκυρας.

Σύμφωνα με τον Κυβερνήτη (νομάρχη) της Κων/λης Vasip Şahin οι τρομοκράτες φέρεται ότι ήταν 7, 3 εκ των οποίων ήταν βομβιστές αυτοκτονίας και ανατινάχτηκαν, 1 έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών και 1 συνελήφθη. Τα όσα αναφέρει ο αρθρογράφος έρχονται σε αντίθεση με τη δήλωση του νομάρχη Κωνσταντινούπολης περί των 3 επιθέσεων αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με άλλα τουρκικά ΜΜΕ αλλά και διεθνή πρακτορεία, οι βομβιστές ήταν τουλάχιστον τρεις και επιχείρησαν να μπουν στον κυρίως χώρο του Α/Δ Atatürk και να ενεργοποιήσουν τις ζώνες με τα εκρηκτικά με τις οποίες ήταν ζωσμένοι. Όπως φαίνεται σε ένα από τα βίντεο ένας εξ αυτών τα κατάφερε και αφού έπεσε στο έδαφος, χάνοντας το Καλάσνικοφ που κρατούσε στα χέρια του, πυροδότησε τα εκρηκτικά σκορπώντας τον θάνατο. Σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας φαίνεται πως ένας δεύτερος βομβιστής ενεργοποιεί τη ζώνη με τα εκρηκτικά σε πύλη εισόδου του αεροδρομίου. Σύμφωνα με πληροφορίες πυροβολισμοί ακούστηκαν στο πάρκινγκ του αεροδρομίου όπου πιθανότατα αστυνομικοί εντόπισαν τρίτο βομβιστή και επιχείρησαν να τον εξουδετερώσουν. Παραμένει άγνωστο αν υπήρξε και τρίτη έκρηξη, κάτι που αναφέρει ως γεγονός το πρακτορείο AMAQ (ιστοσελίδα τζιχαντιστών ΙΚ)

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το ΙΚ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης