Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία
09/07/2017 | 06:29 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: Τι αλλαγές υποστηρίζει η ΝΔ και τι λέει τώρα για τα σκάνδαλα

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ: Τι αλλαγές υποστηρίζει η ΝΔ και τι λέει τώρα για τα σκάνδαλα

Τα όσα είπε περί εξοπλισμών ο βουλευτής Έβρου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Ειδικά αν θυμηθούμε ότι η ΝΔ ήταν κυβέρνηση μέχρι τον Ιανουάριο του 2015! Και διεκδικεί με αξιώσεις την επάνοδό της ,τουλάχιστον σύμφωνα μ΄ όσα υποστηρίζουν οι δημοσκόποι.

Πάντα τα κόμματα εξουσίας όταν είναι στην αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν ακόμη και τα σύνθετα θέματα όπως αυτό των εξοπλισμών με καθαροτέρη σκέψη. Το κακό είναι ότι μόλις αναλάβουν την εξουσία ξεχνούν ότι έχουν πει.

Ο Αναστάσιος Δημοσχάκης λοιπόν συμμετέχοντας στη συζήτηση για το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Γ. Παπαντωνίου είπε και πρότεινε:

Συγκεκριμένα είπε ότι:

  • Δεν επιτρέπεται να αφήνεται καμία υπόνοια για τα στελέχη των Ε.Δ., που πράττουν καθημερινά το καθήκον τους, αλλά ούτε και να λιθοβολούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα που αγοράστηκαν στο παρελθόν και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αμυντική θωράκιση της χώρας μας.
  • Ο Τομέας Εθνικής Άμυνας της Ν Δ εξετάζει ένα νέο πρωτοποριακό μοντέλο προμηθειών το οποίο θα εξασφαλίζει πλήρη διαφάνεια, ποιότητα ,οικονομία και την ενδυνάμωση των Ε.Δ.
  • Είναι αναγκαία η ριζική τροποποίηση του άρθρου 86 στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, καθώς η Τακτική Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει την εγγύηση για την άσκηση της ποινικής δίωξης και για Υπουργούς, όπως συμβαίνει και με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
  • Για να επανέλθουμε στο θέμα των εξοπλισμών είχα τονίσει και στην ομιλία μου στην Ολομέλεια για τη σύσταση της Επιτροπής για τον Παπαντωνίου ότι το θέμα δεν είναι να ανακαλύπτουμε συνεχώς σκάνδαλα και παρατυπίες, αλλά και να εντοπίσουμε τη ρίζα του κακού, για να αποφύγουμε στο μέλλον παρόμοιες δυσάρεστες καταστάσεις.
  • Να ξεκαθαρίσουμε όμως ένα ζήτημα σημαντικό. Δεν σημαίνει ότι επειδή ένας πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας φυλακίστηκε για μίζες και ένας δεύτερος ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη θα πρέπει να καταφερόμαστε εναντίον του συνόλου των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Δεν μπορούμε να αφήνουμε υπόνοιες για τις ΕΔ, ούτε και για  τα στελέχη αυτών. Καθημερινά τα στελέχη αυτά του Ελληνικού Κράτους πράττουν στο ακέραιο το καθήκον τους κάτω από δύσκολες συνθήκες και υπερασπίζονται τη χώρα μας.

•Και ούτε να λιθοβολούμε και να ακυρώνουμε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που αγόρασε η χώρα μας κατά το παρελθόν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έπαιξαν και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην θωράκιση και στην άμυνα της χώρας. Το βλέπω καθημερινά στην Πατρίδα μου, τον Έβρο.

Αλήθεια γιατί δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο προμήθειας βασικών οπλικών συστημάτων μόνο συμφωνίες μεταξύ του Ελληνικού Κράτους και των Κρατών από τις οποίες προέρχονται αυτά, αλλά πάντα με τις αρχές της αμοιβαιότητας σε προώθηση προϊόντων μας κι όχι μόνο.

Ήδη ο Τομέας Εθνικής Άμυνας της ΝΔ εξετάζει ένα νέο μοντέλο προμηθειών το οποίο να εντάσσεται στους κόλπους των Γενικών Επιτελείων, ενώ η ΓΔΑΕΕ θα πρέπει να περιέλθει ως διακλαδικός φορέας υπό τον ΓΕΕΘΑ κι όχι υπό τον Υπουργό, για να αποφεύγονται οι τοποθετήσεις διαφόρων «κολλητών» και περίεργων παραγόντων. Ο Υπουργός αυτό που θα κάνει μόνο ίσως είναι επικυρώνει αυτές τις συμφωνίες, εισάγοντας σοβαρά θέματα εξοπλισμών στο ΚΥΣΕΑ και στη Βουλή.

Ίσως, μάλιστα, να ήταν χρηστικό, να εξεταστεί για λόγους διαφάνειας,  και η Αξιωματική Αντιπολίτευση να συμμετέχει με οποιαδήποτε σχέση και μορφή σε αυτή τη διαδικασία, όταν πρόκειται για σοβαρές αγορές.

Ελπίζουμε όλα αυτά να μην μείνουν στο χαρτί αν και όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ. Στο χώρο των εξοπλισμών τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχουν γίνει σημαντικά θετικά βήματα κι αυτό δεν το λέμε εμείς, αλλά όλοι όσοι ασχολούνται μ΄ αυτό το χώρο. Προφανώς πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα. Αλλά είναι βέβαιο ότι από την άποψη που έλεγε ότι “ο ΥΕΘΑ δεν δέχεται επιχειρηματίες” , έχουμε προχωρήσει πολύ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης