Υποστηριξε το militaire
Breaking News Πολιτική
11/07/2016 | 08:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Εμμονή Μέρκελ στη λιτότητα με τον Ομπάμα αλλά και την Deutsche Bank να χτυπάνε “καμπανάκι” κινδύνου

Εμμονή Μέρκελ στη λιτότητα με τον Ομπάμα αλλά και την Deutsche Bank να χτυπάνε

Αν και όλο και περισσότερες χώρες και κυβερνήσεις αντιδρούν εμπράκτως στην “γερμανική συνταγή σωτηρίας”,η Μέρκελ επιμένει ότι η Γερμανία έχει το “αλάθητο” και πως η απολύτως αποτυχημένη οικονομική πρόταση που έχει επιβάλλει για τη σωτηρία του ευρώ είναι η μοναδική και η σωστή! Για να επιβεβαιώσει μάλιστα αυτή την άποψη φέρνει ως παράδειγμα την Ελλάδα!!!

Όλα αυτά τα υποστήειξε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Τι είπε μεταξύ άλλων:

«Σε ό,τι αφορά την γερμανική πολιτική λιτότητας, η Γερμανία υποστήριξε μια θέση – όχι μόνη της -, η οποία λέει ότι χρειαζόμαστε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και βεβαίως δημοσιονομική σταθερότητα. Διότι είδαμε, όταν ξέσπασε η κρίση του ευρώ, ότι η Ελλάδα έχει 14% έλλειμμα, και βρήκαμε το σωστό μίγμα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να έχουμε θέσεις εργασίας στην Ευρώπη και να μην δημιουργηθούν οι θέσεις κάπου αλλού», δήλωσε η κυρία Μέρκελ, σε συνέντευξή της στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF.

Οι δηλώσεις της ερμηνεύονται και ως απάντηση στις εκτιμήσεις Ομπάμα,σύμφωνα με τις οποίες η λιτότητα δεν έχει κάνει καλό στην ΕΕ.

Τι είπε ο Ομπάμα:

«Είναι αλήθεια ότι κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν μια διαφορετική οικονομική προσέγγιση, που περιελάμβανε μέτρα λιτότητας. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ευρώπη καταγράφει πιο αργούς ρυθμούς ανάπτυξης». Εκεί πηγάζουν, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, και «οι ανησυχίες ότι οι ενοποιημένες οικονομίες και η παγκοσμιοποίηση δεν αποφέρουν οικονομικά οφέλη με ισότιμο τρόπο». Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ: «η ανάπτυξη που καταγράφεται με αργούς ρυθμούς σε πολλές χώρες της ηπείρου έχει ως αποτέλεσμα πάρα πολλοί Ευρωπαίοι, ειδικά οι νέοι άνθρωποι, να έχουν παραμείνει χωρίς εργασία και να νιώθουν απογοήτευση».

Αλλά δεν χρειάζεται καν ο Ομπάμα για να διαψευστεί η γερμανική εμμονή ότι …όλα πάνε καλά στην ΕΕ .Ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Deutsche Bank Ντέιβιντ Φόλκερτς Λαντάου σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag είπε ότι είναι επείγουσα η ανάγκη για ένα ταμείο στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών, με κεφάλαια της τάξης των 150 δισ. ευρώ και προειδοποίησε: «Η Ευρώπη ασθενεί βαριά και θα πρέπει να αρχίσει επειγόντως να αντιμετωπίζει τα προβλήματά της, εάν δεν θέλει να συμβεί κάποιο ατύχημα». Σημείωσε μάλιστα πως δεν είναι προφήτης κακών, αλλά απλώς «ρεαλιστής». Το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στις ιταλικές τράπεζες, που βαρύνονται με δυσβάσταχτο όγκο “κόκκινων δανείων”.

Ο οικονομολόγος παραδέχθηκε πάντως ότι δεν αναμένεται μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, όπως εκείνη του 2008, καθώς όπως είπε, σήμερα οι τράπεζες είναι πολύ πιο σταθερές, με αρκετά ισχυρότερη κεφαλαιακή βάση. Δεν παρέλειψε δε να επισημάνει ότι πρόσφατα ο ίδιος αγόρασε 100.000 μετοχές της Deutsche Bank, καθώς όπως είπε, είναι άκρως αισιόδοξος για τις προοπτικές του εργοδότη του. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας έχει δει φέτος την κεφαλαιοποίησή της να συρρικνώνεται σχεδόν 50%.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης