Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη
10/12/2017 | 09:20
Militaire News

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα αρνείται να πιστέψει πως είναι “καβάλα στ΄άλογο” έστω και χωρίς σέλα!

Ελληνοτουρκικά: Η Ελλάδα αρνείται να πιστέψει πως είναι

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δέχεται το ένα όχι μετά τ΄ άλλο για την θέση που εξέφρασε περί “επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάνης”. Πριν φύγει από την Αθήνα είχε εισπράξει τα τρία “ξερά όχι” από Ουάσινγκτον,Βερολίνο και Βρυξέλλες! Ακόμη και η Βουλγαρία “βγήκε απέναντι” και το Τούρκος πρέσβης στη Σόφια κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για να δώσει εξηγήσεις για τα όσα είπε ο Ερντογάν!

Στην Αθήνα πάλι οι “πολιτικές δυνάμεις του τόπου” αρνούνται πεισματικά να πιστέψουν πως η Ελλάδα στη παρούσα φάση είναι “καβάλα στ΄ άλογο”, έστω και χωρίς σέλα, κάτι που κάνει την “ιππασία” δύσκολη και επικίνδυνη…

Εδώ κυνήγαμε την “ελληνική σφαίρα” στη Ράκα και προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι όλα πήγαν στραβά. Προσπαθούμε επίσης με κάθε τρόπο να προκαλέσουμε κι άλλα προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις αναζητώντας παντού και πάντα προβλήματα. Ειδκά σ΄ ότι έχει να κάνει με τον εξοπλισμό τους και εσχάτως ακόμη και με τη πώληση αχρείαστου πλέον υλικού! Όχι δεν αναφερόμαστε στη περιβόητη υπόθεση των πυρομαχικών για τη Σαουδική Αραβία, αλλά στην επικείμενη πώληση των αεροσκαφών F-16 Block 30 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,από τα οποία προσδοκούμε 400 εκατομμύρια δολάρια…

Ας τα βάλουμε σε μια σειρά:

•Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Σκουρή στη Real News ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είπε στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τα αυτονόητα: “Η Ελλάδα είναι η μοναδική σύμμαχος που σας έχει απομείνει εντός ΕΕ,συνεπώς ή αλλάζεις ρότα ή θα πυροβολήσεις τα πόδια σου”.

•Επειδή ο Ερντογάν είναι μεγάλος ηγέτης για τη χώρα του, αλλά τα “κουσούρια” του πείσματος και των εμμονών τα ΄χει, είναι πολύ πιθανό να επιλέξει το δεύτερο! Κι αυτό σημαίνει πως μετά από την αποτυχία της επίσκεψης σε Αθήνα και Κομοτηνή είναι πολύ πιθανό να αντιδράσει σπασμωδικά και “τσαμπουκαλίδικα”, θέλοντας να δείξει στο εσωτερικό της χώρας του ότι ελέγχει το “παιχνίδι”.

•Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να “τρέξει” για να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για παν ενδεχόμενο. Κι επειδή δεν μπορούμε να αγοράσουμε “ούτε καρφίτσα” θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά, πως ότι έχει σχέση με την υποστήριξη των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων θα ΄πρεπε να ΄χε τελειώσει …χθες! Δεν το βλέπουμε δυστυχώς…

  • Η…σέλα στο άλογο που είμαστε καβάλα, είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Πάνω σ΄ αυτή κάθεται η ελληνική διπλωματία. Χωρίς αυτή οποιαδήποτε κίνηση έχει ρίσκο.
  • Συνεπώς οι “πολιτικές δυνάμεις του τόπου” ας πάνε αλλού …να παίξουν κι ας αφήσουν τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνική Άμυνα ήσυχες,για να μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι! Αν πράγματι υπάρχουν σκάνδαλα και παρανομίες βεβαίως να ελεγχθούν, αλλά όποιος έχει κάτι συγκεκριμένο να πει και να καταγγείλει ας το κάνει με αδιάσειστα στοιχεία κι όχι με υποθέσεις,φήμες,σενάρια και “άλματα λογικής”. Γιατί οι συζητήσεις χωρίς αρχή και τέλος και οι “σκιές” αν δεν το ΄χουν καταλάβει προκαλούν ήδη πολύ μεγάλα προβλήματα στις ΕΔ.

Θα πρέπει και αυτοί που κυβερνούν και αυτοί που φιλοδοξούν να κυβερνήσουν ότι ορισμένα ζητήματα χρειάζονται επιτέλους υπεύθυνο χειρισμό και ρεαλισμό.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει ευκαιρίες να εκμεταλλευθεί αρκεί να το κατανοήσουν “οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου”. Ας αφήσουν στην άκρη το “αλληλοφάγωμα” ,τουλάχιστον στους τομείς της Εθνικής Άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής,μήπως και κάτι επιτέλους κερδίσουμε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης