Υποστηριξε το militaire
Άποψη
01/01/2018 | 06:00 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Ποια η βιωσιμότητα των ελικοπτέρων Kiowa;

Ποια η βιωσιμότητα των ελικοπτέρων Kiowa;

Γράφει ο

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΤΣΙΛΙΑΝΟΣ*

Το ΚΥΣΕΑ πρόσφατα αποφάσισε την προμήθεια 70 ελικοπτέρων OH -58D Kiowa Warrior από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ. Από αυτά πλήρως επιχειρησιακά θα είναι τα 36, τα 24 θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και τα υπόλοιπα 10 για ανταλλακτικά σύμφωνα με πηγές του ΓΕΣ.Το κόστος της συνολικής προμήθειας ανέρχεται σε 46 εκατομμύρια δολάρια.

Τα 36 ελικόπτερα διαθέτουν τον ανάλογο εξοπλισμό για ρόλο «επιθετικής αναγνώρισης» και υποστήριξη των «χερσαίων επιχειρήσεων».

Συγκεκριμένα διαθέτουν το σύστημα MMS (Master Mounted Sight) που έχει τη δυνατότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύκτα, δυνατότητα μεταφοράς πυροβόλων των 7,62 mm και βλήματα αέρος- εδάφους AGM-114 Hellifire.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την άμεση ανάγκη του στρατού και τον προβληματισμό της ηγεσίας του στη δυνατότητα άμεσης επιχειρησιακής υποστήριξης του Έβρου και των ακριτικών νησιών μας. Το εργαλείο αυτό καθίσταται ακόμη πιο αναγκαίο λόγω της μειωμένης επάνδρωσης σε προσωπικό των ακριτικών μονάδων σε συνδυασμό με τις έντονες κραυγές των εξ’ ανατολών γειτόνων μας που ακούγονται πλέον καθημερινά και ενισχύθηκαν αμέσως μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στη χώρα μας.

Όμως φοβόμαστε ότι η επιχειρησιακή ζωή των εν λόγω ελικοπτέρων θα είναι βραχεία λόγω της παλαιότητας, της μη σχεδιασμένης σε λογικά πρότυπα συντήρησης και της μη υποστήριξης σε ανταλλακτικά γεγονός που επιβεβαιώνεται από την διάθεση 10 ελικοπτέρων για το σκοπό αυτό και πιθανά να χρησιμοποιηθούν και κάποια από τα υπόλοιπα.

Ο προβληματισμός μας συνίσταται στο ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα του ελικοπτέρου – αυτά προσφέρουν την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων – είναι πολύ ευαίσθητα των συνθηκών πτήσης της περιοχής (συνήθως σε κάθε πτήση υπάρχει βλάβη των avionics) και από το γεγονός ότι έχει σταματήσει η παραγωγή των εν λόγω ελικοπτέρων από την κατασκευάστρια εταιρία και επομένως δεν θα υπάρχουν διαθέσιμα ανταλλακτικά στην αγορά.

Από την ανωτέρω βεβιασμένη προμήθεια σε συνδυασμό με την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης- ήδη έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια – στη μη λήψη απόφασης της αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 σε Viper και της μη λήψης μέτρων για τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών Mirage – 2000 που υποφέρουν από ανταλλακτικά και παραμένουν χρόνια στο έδαφος, προκύπτει ότι δεν υφίσταται ο συντονισμός στη διαχείριση των πόρων ως προς την προτεραιότητα των άμεσων αναγκών, σε συνάρτηση με την κρισιμότητα της κατάστασης στο Αιγαίο μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων Άμυνας και Οικονομίας. Φαίνεται ότι μάλλον η κυβέρνηση δεν θέλει να ξεχάσει την εκλογική της πελατεία ή έχει ησυχάσει για τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας μετά την επίσκεψη και τις συνομιλίες του Ερντογάν στη χώρα μας.

Έχουμε πιθανά κουράσει επαναλαμβάνοντας πολλάκις ότι η Τουρκία σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα θα έχει εξοπλιστεί με τα αεροσκάφη F-35 και με 4 πυραυλικές συστοιχίες S-400 με αποτέλεσμα να ανατραπεί πλήρως η ισορροπία στην περιοχή μας και δυστυχώς δεν βλέπουμε κάποιες θετικές ενέργειες από την κυβέρνηση που να θωρακίζουν αμυντικά την πατρίδα μας , παρά μόνο κάποιες «κορώνες» και ευχολόγια από τον αρμόδιο υπουργό.

Ο Τομέας Άμυνας του Ποταμιού ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι η Τουρκία με ΝΑVTEX έχει αποκλείσει περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά καθ’ όλη την διάρκεια του 2018 δημιουργώντας ένα «status» στην περιοχή μας. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό τοπίο στην περιοχή του Αιγαίου που η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό δημοκρατικό τόξο της χώρας οφείλει να το αντιμετωπίσει τώρα με σοβαρότητα, ψυχραιμία και ρεαλισμό με όποια διαπραγματευτικά εργαλεία πολιτικά και αμυντικά διαθέτει, όπως η ανανέωση της σύμβασης της βάσης της Σούδας, δεδομένου ότι η χρήση της ξύλινης γλώσσας δεν δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις για συνεννόηση που είναι απαραίτητη την παρούσα περίοδο για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας.

* Ο Γιώργος Τσιτσιλιάνος είναι υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας στο Ποτάμι

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης