Υποστηριξε το militaire
31/10/2016 | 08:31

Εκτελέστηκε με τη φανέλα του Ολυμπιακού! Η συγκλονιστική ιστορία του Νίκου Γόδα

Militaire News

Χθες σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, έγινε  το ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων πολιτικών κρατουμένων και ανταρτών του ΔΣΕ, τη σκοτεινή περίοδο 1946-1949 στην νησίδα Λαζαρέτο στη Κέρκυρα.

Με αφορμή το μνημόσυνο θυμηθήκαμε την συγκλονιστική ιστορία του Νίκου Γόδα. Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού που πολέμησε ηρωϊκά  στην αντίσταση κατά των Γερμανών και των εγχώριων συνεργατών τους. Γι΄ αυτό και…ανταμείφθηκε από την πατρίδα  με την εκτέλεσή του λόγω πολιτικών φρονημάτων! Επίκαιρο μ΄ όσα απίθανα λένε ακόμη και αντιπρόεδροι κομμάτων.

Το πάθος του Γόδα, ήταν η ομάδα του, ο Ολυμπιακός. Και το απέδειξε και στην τελευταία στιγμή της ζωής του.

Τον έλεγαν καλλιτέχνη, για όσα έκανε με την μπάλα μέσα στο γήπεδο. Πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό κατά τη διάρκεια της κατοχής. Ταυτόχρονα ήταν μέλος του 5ου επίλεκτου λόχου του ΕΛΑΣ στην Κοκκινιά. Δεν έχανε κανέναν αγώνα. Ούτε αυτούς που δίνουν οι άνθρωποι για την ίδια τη ζωή, ούτε τους αγώνες μέσα στο γήπεδο.

godas


Το 1942 και 1943, έκανε τα καλύτερά του παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, ιδιαίτερα σε ένα ματς με τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο Χριστουγέννων (5-2), ενώ πλέον είχε γίνει λοχαγός του ΕΛΑΣ. Δεν έχανε το χιούμορ του ούτε στις δύσκολες ώρες, όπως μια μάχη με τους Αγγλους σε ένα νεκροταφείο, στα Δεκεμβριανά.

«Είμαστε προνομιούχοι, γιατί αν σκοτωθούμε τώρα, θα θαφτούμε σε κανονικό μνήμα» είπε στον φίλο του Σταμάτη Σκούρτη, ο οποίος τα διηγήθηκε μέσα από το βιβλίο του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η τότε διοίκηση του Ολυμπιακού δεν τον βοήθησε όσο μπορούσε για να τον βγάλει από τη φυλακή, όπως είχε κάνει η ΑΕΚ για πολλούς παίκτες της.

Το ξημέρωμα που εκτελέστηκε ο Γόδας στήθηκε παλικαρίσια στον τοίχο φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα.


Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης