Υποστηριξε το militaire
ΠΑ
28/12/2017 | 06:30 (ενημερώθηκε 6 έτη πριν)
Militaire News

Εκσυγχρονισμός F-16: Το μήνυμα Καμμένου και το “κλείσιμο του ματιού” σε “άλλες προσφορές”

Εκσυγχρονισμός F-16: Το μήνυμα Καμμένου και το

Η θέση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου για το ζήτημα του εκσυγχρονισμού των F-16 ήταν ξεκάθαρη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στους στρατιωτικούς συντάκτες. Η ελληνική πλευρά θα σεβαστεί όσα προβλέπει η υπό διαπραγμάτευση διακρατική συμφωνία, αλλά δεν θα αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη προσφορά μπορεί να γίνει μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης. Τι σημαίνει αυτό;

Η διακρατική συμφωνία που είναι υπό συζήτηση προβλέπει ότι τον εκσυγχρονισμό θα τον αναλάβει η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin. Αυτό συμβαίνει και επειδή η συμφωνία αποτελεί ουσιαστικά επέκταση της συμφωνίας αγοράς των 30 F-16 που έγινε επί κυβερνήσεως Καραμανλή το 2005. Αυτό συνέβη για λόγους “ταχύτητας” κατά κάποιους και για τους πιο καχύποπτους για να μπορέσουν να υπάρξουν και ΑΩ. Τα ΑΩ αποκλείστηκαν δια στόματος πρωθυπουργού.

Μέχρι στιγμής υπάρχει ένα πολύ μεγάλο εμπόδιο στην συμφωνία. Κι αυτό είναι το 1 δις που ζητούν μέχρι το 2020 οι κατασκευαστές για να αγοραστούν όλα μαζί τα απαιτούμενα υλικά για τον εκσυγχρονισμό. Ο ΥΕΘΑ επανέλαβε πως καταβολή τόσο μεγάλου ποσού αποκλείεται ακόμη και να συζητηθεί. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους είπε πως “η εποχή που δίνονταν τόσο πολλά χρήματα στην έναρξη προγραμμάτων έχει περάσει”.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Π.Καμμένος ρωτήθηκε για την προσφορά της Boeing και είπε πως όποια άλλη προσφορά θα πρέπει να γίνει μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης. Όπως είπε χαρακτηριστικά “εμάς μας βολεύει να υπάρχουν κι άλλες προσφορές”.

Με λίγα λόγια, αν η συζήτηση με την Lockheed Martin φθάσει σε αδιέξοδο, η περίπτωση να εξεταστούν κι άλλες προτάσεις δεν πρέπει να αποκλειστούν.

Όσο για τα F-15 που η Boeing προσφέρει ως “κίνητρο”, είναι γνωστό ότι πάντα αποτελούσαν έναν “πειρασμό” για τον νυν ΥΕΘΑ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης