Υποστηριξε το militaire
ΠΑ
30/09/2017 | 06:40 (ενημερώθηκε 7 έτη πριν)
Militaire News

Εκσυγχρονισμός F-16: Πόσα θα εκσυγχρονιστούν και πόσο θα κοστίσουν

Εκσυγχρονισμός F-16: Πόσα θα εκσυγχρονιστούν και πόσο θα κοστίσουν

Εξίσωση για πολύ δυνατούς λύτες αυτή που έχει να κάνει με τον εκσυγχρονισμό των F-16.Όταν τα χρήματα που διαθέτεις δεν αρκούν για να κάνεις αυτά που θες,πάντα είναι πρόβλημα. Πολύ περισσότερο όταν μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια. Από την άλλη κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του προγράμματος εκσυγχρονισμού. Και τέλος ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι μπορούν από το πουθενά να βρεθούν κοντά στα 2 δις για να εκσυγχρονιστούν κοντά στα 100 F-16. Με αυτά τα δεδομένα, οι πληροφορίες του Militaire.gr αναφέρουν ότι το τελευταίο σχέδιο που επεξεργάζονται στο ΓΕΑ, στο ΓΕΕΘΑ και στο ΥΠΕΘΑ, προβλέπει έναν αριθμό αεροσκαφών σε επίπεδο Viper που δεν θα ξεπερνά το 1,4 δις δολάρια.

Το σενάριο προβλέπει τον εκσυγχρονισμό 85 κι όχι 93 αεροσκαφών. Πρόκειται για 55 F-16 που αγοράστηκαν τη περίοδο διακυβέρνησης Σημίτη και 30 που αγόρασε η κυβέρνηση Καραμανλή. Αυτό το “πακέτο” εκσυγχρονισμού” ,κατεβάζει το κόστος από το 1,7 δις στα 1,4 δις, γιατί τα 85 αεροσκάφη είναι πιο “κοντά” στη διαμόρφωση V.

Αν αυτή η πρόταση περάσει, τότε τα F-16 της εποχής Μητσοτάκη θα εκσυγχρονιστούν σε δεύτερη φάση,με πολύ χαμηλότερο κόστος,γιατί όπως λένε από την ΠΑ, οι εργασίες θα μπορούν να γίνουν σχεδόν αποκλειστικά από την ΕΑΒ που θα ΄χει αποκτήσει την τεχνογνωσία και θα μπορεί να κάνει τη δουλειά με τεχνική βοήθεια από την κατασκευάστρια εταιρεία.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ότι θα προχωρήσει η πώληση των F-16 Block 30 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,με  την προοπτική να εισπραχθούν περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν στείλει επισήμως αίτημα ενημέρωσης και αναμένουν απάντηση, η οποία όπως λένε οι πληροφορίες είναι έτοιμη προς αποστολή.

Το κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την εξέλιξη του προγράμματος ανβάθμισης είναι μάλλον αισιόδοξο,μετά από καιρό και υπάρχουν ορισμένοι που πιστεύουν ότι ίσως να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις στη συνάντηση που θα ΄χουν Τραμπ και Τσίπρας στις 17 Οκτωβρίου στην Ουάσινγκτον. Ο Τραμπ ως γνωστόν θέλει να ανακοινώνει ο ίδιος τέτοιου είδους συμφωνίες, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μάλλον βιάστηκε. Θυμίζουμε ότι έσπευσε να ανκοινώσει την αγορά F-18 από την Φινλανδία, έχοντας στο πλάϊ του τον πρωθυπουργό της χώρας στην οποία ο διαγωνισμός για την επιλογή αεροσκάφους είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης