Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άμυνα Αμυντική Βιομηχανία ΥΠΕΘΑ
08/06/2016 | 07:00 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

Το “καράβι” της Εθνικής Άμυνας “μπάζει νερά” μετά από ενάμιση χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Το

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδεύει προς τη συμπλήρωση 18μηνου.Για να μην πολυλογούμε με βαθυστόχαστες αναλύσεις,στον χώρο της Εθνικής Άμυνας το συμπέρασμα είναι ένα: το καράβι μπάζει νερά κι όλοι τρέχουν να κλείσουν τρύπες με “μπαλώματα”.Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο αν συνεχίσουμε έτσι,απλά θα ΄χει ίσως μια μικρή καθυστέρηση:το πλοίο θα βουλιάξει.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

•Οι ΑΝΕΛ και ο Πάνος Καμμένος χρωστούν την παραμονή τους στη Βουλή σε μεγάλο βαθμό στους στρατιωτικούς. Στους οποίους υποσχέθηκαν τα αυτονόητα:υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ στο 100%,προσπάθεια -τουλάχιστον- για να επέλθει η στοιχειώδης αξιοκρατία στο στράτευμα,λύση κάποιων -έστω- καθημερινών προβλημάτων των στρατιωτικών.

Η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει υλοποιηθεί. Ο Καμμένος μπορεί να λέει ότι έχει δεσμεύσει τα χρήματα που απαιτούνται για τους στρατιωτικούς σε συγκεκριμένους κωδικούς,αλλά αυτό δεν απασχολεί το προσωπικό των ΕΔ. Το θέμα είναι τα χρήματα να τοποθετηθούν στους οικογενειεακούς “κουμπαράδες” κι όχι στους κωδικούς του Τσακαλώτου.

Αξιοκρατία; Δεν θα αμφισβητήσουμε τις προθέσεις του Καμμένου αλλά δεν έχει πετύχει πολλά.Μπορεί πράγματι σε μεγάλο βαθμό να άφησε ελεύθερο πεδίο για να γίνουν κρίσεις,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έγιναν και αξιοκρατικά.Και όπως λένε πάρα πολλοί στρατιωτικοί το κόμμα που βγήκε κερδισμένο και ισχυρό δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ,ούτε οι ΑΝΕΛ! Είναι η ΝΔ! Πως το κατάφεραν αυτό στο ΥΠΕΘΑ είναι μεγάλο θέμα και προς έρευνα και προς συζήτηση.Και πρώτος πρέπει να το ερευνήσει ο ίδιος ο ΥΕΘΑ.

Να μιλήσουμε για τις θέσεις εξωτερικού; Όταν θα αποφασίσει να αποχαρακτηρίσει …το απόρρητο  τοποθετήσεων στο εξωτερικό θα μπορούμε να μιλήσουμε πάρα πολύ! Για την ακρίβεια δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να δημοσιεύσουμε έγγραφα! Δεν θα χρειαστεί κανένα απολύτως σχόλιο…

Καθημερινά προβλήματα; Από τα οδοιπορικά μέχρι τη στέγαση τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν.Οδοιπορικά δίνονται με το σταγονόμετρο και στο θέμα της στέγασης γίνονται προσπάθειες που πρέπει να αναγνωρίσουμε αλλά θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση,γιατί το πρόβλημα στέγασης είναι τεράστιο για όλο και περισσότερα στελέχη των ΕΔ.

Ρυθμίσεις που θα μπορούσαν να δώσουν το μήνυμα ότι στο μυαλό της ηγεσίας πολιτικής και στρατιωτικής βρίσκονται οι στρατιωτικοί δεν γίνονται. Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά το ζήτημα στρατιωτικών που έχουν καταταχθεί τη περίοδο 1990-92. Μηδενικό κόστος λύσης που ούτε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έδωσε.

Ρυθμίσεις για την παραμονή του κόσμου όσο το δυνατόν περισσότερο στην υπηρεσία επίσης δεν προχωρούν. Αξιωματικοί εξακολουθούν να φεύγουν χωρίς να το θέλουν από το στράτευμα στα 52 τους χρόνια!

Την ίδια ώρα ο Καμμένος κινδυνεύει να γίνει ο υπουργός που θα δει στις Ένοπλες Δυνάμεις φαινόμενα “άρρωστου συνδικαλισμού”! Απο τις εκλογές του Ιανουαρίου και μετά ο χώρος των Ενόπλων Δυνάμεων ταλαιπωρείται από αμφιλεγόμενες κινήσεις ορισμένων που έχουν σηκώσει παντιέρες. Ούτε αυτό το επικίνδυνο για τις ΕΔ φαινόμενο δεν φαίνεται να υπάρχει η διάθεση να αντιμετωπιστεί. Αντιθέτως υπάρχουν πλέον βάσιμες υποψίες ότι η κυβέρνηση μάλλον επιθυμεί τη διατήρηση αυτής της χαοτικής κατάστασης που πάει να δημιουργηθεί. Πολύ περισσότερο την επιθυμεί βεβαίως η αντιπολίτευση που κλείνει το μάτι και χτυπά στη πλάτη όλους όσους προσπαθούν να “πλασαριστούν” στο χώρο.

Σ΄ ότι έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς. Καμμένος-Βίτσας έχουν πλαισιωθεί από μια πολύ καλή ομάδα στην Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Ο Καμμένος κι αυτό πρέπει επίσης να του το αναγνωρίσουμε επέβαλλε την εξωστρέφεια στο χώρο των εξοπλισμών.Είναι ο πρώτος ΥΕΘΑ που στα ταξίδια του συνοδεύεται από επιχειρηματίες του χώρου.Ολοκλήρωσε το πρόγραμμα επανεργοποίησης των αεροσκαφών P 3 Orion.Όμως υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν.Κυρίως μ΄ ότι έχει να κάνει με την αμυντική βιομηχανία. ΕΑΣ και ΕΑΒ βρίσκονται στα “κόκκινα” για διαφορετικούς λόγους η κάθε εταιρεία.Συμφωνίες για την τεχνική υποστήριξη σημαντικών οπλικών συστημάτων δεν έχουν προχωρήσει. Το μεγάλο θέμα των ελικοπτέρων NH 90 κάποια στιγμή με κάποιο τρόπο πρέπει να λυθεί,με ζητούμενο η Αεροπορία Στρατού να έχει ασφαλή και σύγχρονα εναέρια μέσα.Αν θα είναι το NH 90 ή άλλο ελικόπτερο μας είναι παντελώς αδιάφορο,αλλά δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να διαπιστώνουμε ότι οι Ειδικές Δυνάμεις μας κάνουν ασκήσεις τη νύχτα πετώντας με Χιούϊ! Αυτά είναι αδιανόητα.

Γι΄ αυτό είπαμε ότι το καράβι εξακολουθεί να “μπάζει νερά”. Δεν υπάρχει πολύς χρόνος πριν πάρει ανεπανόρθωτη κλίση.Γι΄ αυτό παραφράζοντας το τραγούδι που μάλλον θ΄ αρέσει στον αριστερό Τσίπρα,να πούμε στον δεξιών απόψεων Καμμένο ότι είναι ώρα για λιγότερες ασκήσεις και πιο πολύ “επιτελική” δουλειά.

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης