Υποστηριξε το militaire
Κοινωνία
01/09/2017 | 22:40
Militaire News

Εθνική Ελλάδος: Τo «κλειστό club» που κατάντησε εμμονή

Εθνική Ελλάδος: Τo «κλειστό club» που κατάντησε εμμονή

Του Γιώργου Μανταίου (*)

Για το «στραπάτσο» της εθνικής ομάδας στο ματς της Πέμπτης, δεν χρειάζονται λεπτομερείς στατιστικές αναλύσεις.

Αρκεί μια ματιά στις «διορθωτικές» κινήσεις του Μίχαελ Σκίμπε από το 65΄ και μετά, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα έπρεπε θεωρητικά να πατήσει γκάζι για να σπάσει το 0-0 εναντίον της Εσθονίας.

– Στο 65΄ ο Σταφυλίδης αντικατέστησε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, το σχήμα της εθνικής διαφοροποιήθηκε, ενώ στον πάγκο πήγε ο πιο αξιόπιστος κεφαλοσφαιριστής της.

Δηλαδή ο άνθρωπος που θα μπορούσε να βοηθήσει όταν το ματς -νομοτελειακά- θα οδηγείτο στις μεγάλες μπαλιές (τις λεγόμενες και… καμινάδες)

– Στο 70΄ ο Διαμαντάκος αντικατέστησε τον Βέλλιο. Βγήκε ο ένας σέντερ φορ που δεν μπόρεσε να απειλήσει, μπήκε ένας άλλος με ακριβώς τα ίδια αγωνιστικά χαρατηριστικά για να πετύχει το γκολ της νίκης. Ο Διαμαντάκος έχει δύο συμμετοχές στη Β΄ Γερμανίας τους τελευταίους έξι μήνες, ενώ έχει σκοράρει μία και μοναδική φορά μέσα στο 2017.

– Στο 80΄ ο τελευταίο χαρτί του Σκίμπε ήταν ο Τάσος Μπακασέτας, ο οποίος αντικατέστησε τον Μάνταλο. Κίνηση που έμοιαζε με «λευκή πετσέτα». Ο Μπακασέτας βρισκόταν εντελώς εκτός ρυθμού, χωρίς επίσημο ματς από τον περασμένο Μάιο με την ΑΕΚ και απών σχεδόν σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας. Χώρια που τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του καθιστούν αδύνατη τη χρησιμοποίησή του στα άκρα, εκεί δηλαδή που αγωνίστηκε χθες στα τελευταία 14 λεπτά.

Η αποτυχία εναντίον της Εσθονίας έχει ονοματεπώνυμο: Μίχαελ Σκίμπε. Ο προπονητής ο οποίος επιδιώκει να εφαρμόσει το μοντέλο του «κλειστού club» με το οποίο ο Οτο Ρεχάγκελ οδήγησε την εθνική στις μεγαλύτερες επιτυχίες της ιστορίας της. Ομως υπάρχουν δύο θεμελιώδεις διαφορές: η πρώτη, ότι τα θαύματα δεν επαναλαμβάνονται και η δεύτερη ότι η ομάδα εκείνη, οι θριαμβευτές της Λισαβόνας, έσφυζε από ταλέντο και είχε πληθώρα επιλογών σε όλες τις θέσεις.

Στον τελικό του EURO 2004 ο Γιώργος Καραγκούνης, ηγετική φυσιογνωμία της εθνικής, ήταν τιμωρημένος. Πρόβλημα ουδέν! Το κέντρο «σφραγίστηκε» από την παρουσία του Ζαγοράκη, του Κατσουράνη, του Μπασινά. Θέση στην ενδεκάδα για τον Ντέμη Νικολαϊδη και τον Βασίλη Τσιάρτα, δεν υπήρχε. Εναντίον της Εσθονίας, έλειπε ο Κώστας Μήτρογλου και τη θέση του σέντερ φορ μοιράστηκαν δύο ποδοσφαιριστές οι οποίοι στην καριέρα τους στο εξωτερικό έχουν πετύχει 30 γκολ (14 ο Διαμαντάκος, 16 ο Βέλλιος), σχεδόν όσα ο Μήτρογλου μόνος του στην περσινή σεζόν (27)! Ελειπε ο αρχηγός Τοροσίδης από το δεξί άκρο της άμυνας και ο Σκίμπε επέλεξε να εκθέσει σε διεθνές επίπεδο τον Ρέτσο, τοποθετώντας τον σε θέση δεξιού μπακ-χαφ. Την ίδια ημέρα που κάποιος σύλλογος τον πλήρωσε 22εκ. ευρώ ως σέντερ μπακ!

Στην εμμονή του «κλειστού club» ο Σκίμπε επέλεξε να αγνοήσει όλα όσα συνέβησαν τους τελευταίους έξι μήνες. Να μην λάβει υπόψη ούτε στο παραμικρό, την αγωνιστική κατάσταση των παικτών του και να πορευτεί με το δόγμα «αυτούς ξέρω, αυτούς εμπιστεύομαι». Ενδεικτικό της κατάστασης, το δημοσιευμα του amna.gr στις 28/8 (http://www.amna.gr/sport/article/181873/Mia-endekada-problimata–enopsei-prokrimatikon), δηλαδή μόλις τρεις ημέρες πριν από τον αγώνα. Υπήρχαν 11 συγκεκριμένα προβλήματα ενόψει Εσθονίας, τα οποία στην πορεία έγιναν 12 με την απουσία του Κουρμπέλη. Οσα μπορούσε να αγνοήσει ο Σκίμπε, τα αγνόησε χωρίς δεύτερη σκέψη. Από την ομάδα έλειπαν μόνο οι υποχρεωτικά απόντες, όπως ο τιμωρημένος Παπασταθόπουλος, οι τραυματίες Κουρμπέλης, Τοροσίδης, Μήτρογλου. Από τους υπόλοιπους που ήταν σαφέστατα εκτός αγωνιστικού ρυθμού, έπαιξαν άπαντες πλήν του Ταχτσίδη ο οποίος μάλιστα σηκώθηκε για αλλαγή στο 60΄ αλλά στη συνέχεια ο προπονητής άλλαξε γνώμη και χρησιμοποίησε τον Σταφυλίδη.

Αλλη μία χαρακτηριστική περίπτωση «κακοδιαχείρισης» είναι αυτή του Τάσου Δώνη. Ο ρυθμός δεν τού έλειπε, ξεκίνησε βασικός, έβγαλε «φρεσκάδα» και διασώθηκε από το «ναυάγιο», όμως εξαφανίστηκε από το γήπεδο στα τελευταία 15-20 λεπτά; Τυχαίο; Μάλλον όχι καθώς τους τελευταίους 10 μήνες είχε μόνο μία 90λέπτη συμμετοχή, στις 14 Μαϊου 2017!

Η εθνική είχε πολύ σοβαρό πρόβλημα στην ανάπτυξη από τις πτέρυγες, με τον Ρέτσο που ΔΕΝ είναι δεξιός μπακ και τον Τζαβέλλα ο οποίος βρίσκεται σε εμφανή αγωνιστική πτώση με την (ουραγό της τουρκικής Λίγκας) Αλανιασπόρ. Στον πάγκο έμεινε ίσως ο πιο φορμαρισμένος ποδοσφαιριστής αυτής της ομάδας, ο Μπάμπης Λυκογιάννης, με εννέα «γεμάτες» συμμετοχές στη Στουρμ Γκρατς, η οποία είναι πρώτη στο πρωτάθλημα Αυστρίας με 6 νίκες σε ισάριθμα ματς! Από την τηλεόραση παρακολούθησε το ματς ο πιο φορμαρισμένος δεξιός μπακ της Super League, Μιχάλης Μπακάκης, αφού αγνοήθηκε επιδεικτικά στις πολυάριθμες (27 παίκτες!) επιλογές του Σκίμπε.

Η λογική του «κλειστού club» που έχει συνδεθεί στο παρελθόν με αξέχαστες στιγμές της γαλανόλευκης, θέτει πλέον εν κινδύνω τη συμμετοχή της στους τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018. Την Κυριακή στο ματς «δίχως αύριο» με το Βέλγιο, η επιστροφή του Παπασταθόπουλου θα βελτιώσει σε όλους τους τομείς την εθνική, κυρίως σε αυτόν της ψυχολογίας. Είναι, όμως, αρκετό;

(*) Ο Γιώργος Μανταίος είναι δημοσιογράφος του ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης