Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Άποψη Πολιτική
24/02/2016 | 14:01 (ενημερώθηκε 8 έτη πριν)
Militaire News

ΕΕ “σκορποχώρι” εξαφανίζει το δίλημμα “μένουμε ή όχι στην Ευρώπη”

ΕΕ

“Σκορποχώρι”. Αυτό είναι πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποφάσεις που λαμβάνονται δεν τηρούνται από χώρες μέλη που σηκώνουν δικό τους …μπαϊράκι. Κλείνουν και ανοίγουν σύνορα αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των μεταναστών και των προσφύγων με πρακτικές που θυμίζουν τις μαύρες σελίδες της ιστορίας της. Όταν φασισμός και ναζισμός κυριαρχούσαν στην Ευρώπη.

Επόμενος σταθμός για την διάλυσή της η άνοδος όλων των κομμάτων “νοσταλγών” αυτών των εποχών. Η ακροδεξιά και ο νεοναζισμός βρίσκουν δυστυχώς πρόσφορο έδαφος σ΄ όλη την Ευρώπη.

Ο ερασιτεχνισμός ,η προχειρότητα ,η ασυνέπεια και η ανοησία των Ευρωπαίων ηγετών στο θέμα του προσφυγικού προκαλεί το εύλογο ερώτημα: είναι τόσο ανίκανοι να αντιληφθούν τι συμβαίνει ή τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα και πιο ύποπτα;

Για να μην παρασυρθούμε σε συνωμοσιολογίες που δεν μπορούν να αποδειχτούν ας  παραμείνουμε στα δεδομένα. Είναι προφανές ότι οι ηγεσίες των ισχυρών χωρών της ΕΕ αντιμετώπισαν και το προσφυγικό με βάση …τις δημοσκοπήσεις για το πολιτικό κόστος που είχαν οι αποφάσεις τους κι όχι με στόχο την διαχείριση και λύση του προβλήματος. Η Γερμανία που θέλει να ηγείται της ΕΕ δείχνει να μην ξέρει που πατά και που βρίσκεται. Η Μέρκελ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της άσκησης πολιτικής με βάση τις δημοσκοπήσεις. Κάπως έτσι έφθασε να “εμπιστευθεί” την πάντα αναξιόπιστη Τουρκία για το θέμα των προσφύγων. Να την θεωρεί …χώρα κλειδί για την επίλυση του προσφυγικού. Τώρα στο Βερολίνο έχουν καταλάβει για τα καλά τι εστί…Τουρκία,αλλά στο μεταξύ το πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών έχει για τα καλά ξεφύγει.

Το “σωσίβιο” του ΝΑΤΟ ήταν η επόμενη φαεινή ιδέα. Το σχέδιο εισόδου του στο Αιγαίο, βόλευε αφάνταστα και την Συμμαχία και τις ΗΠΑ που επιθυμούν για πολλούς λόγους να έχουν αναβαθμισμένη παρουσία στην περιοχή. Η συμφωνία για την επιχειρησιακή δράση του ΝΑΤΟ τινάζεται στον αέρα από την Τουρκία.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πια θα είναι η επόμενη ανοησία των Ευρωπαίων που τόσο πολύ κάποιοι στην Αθήνα εκθειάζουν, θεωρώντας τους περίπου αλάνθαστους! Ο πανικός μαζί με την αγωνία για να εξυπηρετήσει η κάθε χώρα και ο κάθε ηγέτης τα συμφέροντά τους τρομάζει. Το θέμα του προσφυγικού θα μπορούσε να είχε τεθεί υπό έλεγχο αν επικρατούσε πραγματικό πνεύμα αλληλεγγύης. Αν η Ελλάδα και οι Ένοπλες Δυνάμεις της είχαν ελάχιστα βοηθηθεί . Δεν χρειαζόταν ούτε το ΝΑΤΟ ,ούτε κανένας άλλος οργανισμός για να “φυλάξουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης” όπως κουραστικά επαναλάμβαναν οι Γερμανοί και οι δορυφόροι τους. Το ΠΝ ,το Λιμενικό και γενικώς οι ΕΔ της χώρας έκαναν εξαιρετική δουλειά. Αν πραγματικά οι  ευρωπαίοι “ηγέτες” ήθελαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αποτελεσματικά θα αρκούσε αντί να πετάνε δισεκατομμύρια προς την Τουρκία να κάλυπταν μέρος έστω των εξόδων που “φορτώθηκε” η Ελλάδα για να ελέγχει τα σύνορά της στο Αιγαίο.

Με λίγα λόγια νομίζουμε ότι θα πρέπει πλέον πάρα πολύ σοβαρά να αρχίσουμε να επεξεργαζόμαστε σενάρια και σχέδια όπου το “μένουμε” ή “δεν μένουμε” Ευρώπη δεν θα υπάρχει ως ερώτημα…

Militaire.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης